PROŠLE godine u ovo vreme glavni reflektori na teniskoj pozornici bili su usmereni ka Novaku Đokoviću. Držao je srpski teniser dva grend slem pehara u rukama, Vimbldon i Ju-Es open. Bio je u novom pohodu na nove rekorde. Teniski svet se zanimao i Rodžerom Federerom, pitajući se može li da pobedi biološki sat.


Nekako, najmanje prostora i pažnje posvećivano je Rafalu Nadalu, bez obzira na to što je disao za vrat Novaku. Posebno je bio skrajnut posle poraza u finalu Australijen opena, u kome je ga je srpski teniser počistio u finalu, prigrabivši i treći veliki pehar. Ali, "bik iz Majorke" ostao je sportski tvrdoglav. Sačekao je da se sezona preseli na njegovu omiljenu podlogu, šljaku, a zatim počeo da se prprema za stampedo na vrhu, koji je završen trijumfom Španije u finalu Dejvis kupa.


PROČITAJTE JOŠ: "Salatara" ostaje u Madridu: Španci igraju najbolji tenis


ŠPANCIMA 3,16 MILIONA EVRA ŠPANIJA je kao pobednik inkasirala 3,16 miliona evra, od čega 2,1 milion ide igračima, a ostatak federaciji. Finalisti Kanadi pripali su čekovi na 725.000 za federaciju i milion i po za igrače. Polufinalistima, Rusiji i Velikoj Britaniji, sleduju po 643.000 za federacije i 1,3 miliona za igrače, a ostalim četvrtfinalistima, među kojima je i Srbija, po 515.000 za federacije, odnosno po 1,1 milion za igrače. Ekipe koje su završile takmičenje u grupnoj fazi dobiće 256.000 (federacije) i 515.000 (igrači). Inače, sve reprezentacije, pa i one koje nisu stigle do završnog turnira, nagrađene su odeđenom svotom novca, od 55.700 do 130.000 evra.

Iako se pobede iz ovog timskog takmičenja već izvesno vreme ne ubrajaju u skor na rang-listi, iako je sistem Dejvis kupa promenjen, Rafa se superiorno, sa saigračima iz nacionalnog tima, prošetao Madridom do "salatare" i tako podizanjem najvećeg sportskog pehara stavio pobedničku tačku u 2019.


- Zaista neverovatna nedelja. Mnogo toga smo prošli. Ne mogu da budem srećniji u ovom trenutku - blistao je od zadovoljstva Nadal, koji ni u slavlju, koje je posledica njegove neverovatne nedelje (pobedio je u svim singl i dubl mečevima), nije zaboravio da pomene igrački i ljuski doprinos Roberta Bautiste Aguta, čiji je otac preminuo tokom održavanja turnira.


Momak iz Kasetlona je zbog porodične tragedije napustio tim, ali je odlučio da se posle sahrane oca vrati i pomogne saigračima da Španija osvojio šesti put Dejvis kup, peti put u Nadalovoj eri, a četvrti sa njim na čelu u finalu, što ga je, sa Felisijanom Lopezom koji je u Madridu odigrao tri meča, svrstalo u najtrofejnijeg aktivnog igrača kada je u pitanju Dejvis kup i jednog od najtrofejnijih u open eri.


- Otac mu je preminuo tokom turnira, ali Roberto je smogao snage da danas igra. Bio je ključni igrač. Ne znam kako bih opisao to što je uradio, biće mi uzor do kraja života. Uz sve to imali smo još problema, Pablo se povredio, Marsel osetio bol u leđima... Podloga je vrlo rizična i za mene. Ali sve je na kraju prošlo kako treba - dodao je Nadal.


PROČITAJTE JOŠ: Pike zadovoljan novim formatom Dejvis kupa: Srbi su plakali, uspeli smo


Španac će 2019. pamtiti po osvojena dva grend slema. Onaj na Rolan Garosu, gde ga, možda i vekovima, ako se tada bude tenis igrao, niko neće sustići, jer je jedini, računajući sva četiri najveća turnira, uspeo da na jednom dođe do dvocifrenog broja pehara (12), i na Ju-Es openu, gde se Rodžeru Federeru primakao samo na korak u ukupnom zbiru (20-19).


Uz to, trijumfima u Rimu i na Rodžers kupu zadržao je prednost od jednog pehara u odnosu na Novaka Đokovića (35-34) kada su u pitanju mastersi. Na svim velikim turnirima, izuzev ATP finala u Londonu, stigao je bar do polufinala. A godinu je počeo glatkim porazom od Novaka u Melburnu...


DK U OPEN ERI
Sten Smit (SAD) 7
Bob Luc (SAD) 5
Džom Mekinro (SAD) 5
Rafael Nadal (Španija) 4
Felisijano Lopez (Španija) 4
NAPOMENA: Titule u mečevima u kojima su igrači igrali u finalu, odnosno finalni turnir.