BIO je Rafael Nadal na kolenima u trećem setu protiv Danila Medvedeva, "miljama" udaljen od Rusa (5-1 u gemovima), koga je samo poen delio od prve pobede nad velikim protivnikom. Međutim, uspavani "bik za Majorke" se odjednom prebrazio u razjarenog.


Opterećen ne samo potencijalnim porazom, nego i eliminicajom sa ATP finala, čiji trofej nikada nije držao u rukama, i mogućim padom sa prvog mesta rang-liste, pojurio je ka jednom od najvećih preokreta u karijeri, a da bi priča dobila epske oblike, nije mogla da bude drugačije završena nego trijumfom u taj-brejku.


- Morate da nastavite da se borite do kraja, jer kada vam ne ide, rešenje nije u lomljenju reketa i ispoljavanju frustracije, nego u pozitivnom razmišljanju i prihvatanju činjenice da protivnik u tom trenutku igra bolje od tebe - objasnio je Nadal, koji je priznao da je i sam mislio da će posle ubedljivog vođstva Medvedeva od 5:1 izgubiti meč.


PROČITAJTE JOŠ: Nadal preživeo nemoguće: Španac bio na rubu eliminacije, a onda ga je Medvedev častio


Ipak, upravo taj veliki minus, ma koliko na prvi pogled čudno zvučao, pomogao mu je da da zaigra neverovatno.


- Na 1:5 sam mislio da ću za pet minuta biti u svlačionici, pa sam počeo da igram bez pritiska, jer sam bio veoma blizu poraza. I na 5:2 sam bio svestan da je protiv Medvedeva preokret gotovo nemoguć na ovoj podlozi. Možda na šljaci. Ali, na 5:3 sam već počeo da verujem.


Kako je njegova vera rasla, tako je opadala kod Medvedeva, koji nije propustio samo tu meč-loptu kod 5:1 na Nadalov servis, već je izgubio naredni gem na svoj servis, a zatim i za 5:5.


- Imao sam dobre šanse, ali nisam uspevao da okončam meč. Trebalo bi da radim na mentalnoj spremnosti. Daću sve od sebe da nemam još mnogo ovakvih duela u karijeri - reako je Rus, koji ima samo minimalne, teoretske šanse za plasman u finale.


PROČITAJTE JOŠ: Cicipas u polufinalu turnira u Londonu


Na drugoj strani, Nadalu ni pobeda nad Cicipasom sutra u trećem kolu ne garantuje prolaz dalje, već će zavisiti od učinka Zvereva protiv Medvedeva.