NOVAK Đoković je superiorno krenuo po šesti pehar ATP finala i šesti trofej najboljeg u godini. Na startu završnog turnira u "O2 areni" gotovo nijednog trenutka nije dao debitantu na ovoj manifestaciji, Mateu Beretiniju, da diše tokom 62 minuta koliko je trajao meč - 6:2, 6:1. Jasno je stavio ostalim rivalima, ne samo u svojoj grupi (u utorak će igrati protiv boljeg iz sinoćnog duela Federer - Tim) šta ga jedino zanima tokom boravka u Londonu.

Posle manje-više laganog ritma srpskog tenisera i obostranog ispitivanja snaga u uvodnom delu prvog seta, Đoković je od petog gema ubacio u viši stepen prenosa. Osvojio je gem na svoj servis za 3:2, a onda napravio brejk kojim je praktično i "prelomio" meč.

- Imao sam sreću da napravim brejk sredinom prvog seta. Posle sam čitao njegov servis, ali, ukratko, odigrao sam ceo meč dobro - sumirao je Novak prvi od tri koraka u grupi do polufinala, protiv rivala na čijem licu se oslikavalo da je, bar ove godine, sve želje u Londonu ostvario samim dolaskom na završni turnir.

Razlika u kvalitetu je bila sve očiglednija kako je odmicao meč, čak i kada je mladi Italijan polovinom drugog seta uspeo da napravi brejk. Ali i pre tog kratkotrajnog opuštanja Đokovića, koji je prethodno stigao do 4:0, publika se pitala samo koji će konačan rezultat da bude.

- Mateu nije bilo lako. Ovo mu je prvo učešće na finalnom turniru i još prvi meč. Znao sam da će na početku imati malo veću nervozu. Pokušao sam da iskoristim iskustvo i pravu taktiku. Bilo je dobro - dodao je Đoković, kome je ovo bila 36. pobeda u 48 mečeva na završnim turnirima koji se od 2009. održavaju na istom mestu - u Londonu.

A Novak je svaki put, osim 2017. kada ga je mučila povreda, sa terena "O2 arene" koji važi za veoma brz, u četiri navrata izlazio sa peharom (jednom je to učinio u Šangaju).

- Lepo je vratiti se u London posle osvojenog Vimbldona na kome sam igrao dobro. Jeste brža podloga ovde i nikada nije lako kada sa druge strane imate dobre servere, poput Beretinija, Zvereva... Morate da imate dobar retern, a ja sam ga imao tokom čitave karijere.