IMAO je naturalizovani Kanađanin Denis Šapovalov nekoliko ovosezonskih uzleta kojima je najavio da može da bude jedan od talasa nove generacije. Na egzibiciji u Stouk parku, neposredno pred Vimbldon, pobedio je Novaka Đokovića. Ali, prvorangiranom na planeti, koji je u šangajsku luku uplovio sa peharom iz Tokija i namerom da isplovi sa odbranom trofeja, u 2. kolu mastersa, pokazao mu je da još mnogo mora da se trudi ne bi li se približio planetarnom vrhu.


Za sedamdesetak minuta igre, bez velike rezultatske neizvesnosti, Novak je, dvokorakom (6:3, 6:3) stigao do 3. kola, u kome ga sutra , ne pre 8.00 po srpskom vremenu, očekuje duel sa Džonom Iznerom, koji je, takođe, u dva seta bio bolji od Luke Puja (7:5, 6:3). Novak protiv Amerikanca vodi sa 9:2.


PROČITAJTE JOŠ: NOVAK KAO BRZI VOZ: Đoković počistio Šapovalova na startu Šangaja


- Ovde uvek igram dobro, još od 2008. kada sam osvojio prvo finale mastersa, što mi je kasnije otvorilo mnoga vrata. Taj uspeh dao mi je veru da mogu da osvajam važne trofeje. Zato mi je ovaj turnir poseban - rekao je Đoković koji je uspešno krenuo stazom šestog teniskog osvajanja Šangaja (četiri puta turnir iz masters serije i jednom masters finale).


PROČITAJTE JOŠ: ĐOKOVIĆ ZABRINUO NAVIJAČE U SRBIJI: Moj nastup na Olimpijskim igrama zavisiće od Vimbldona i porodičnih obaveza


Iako statistika nekada zna da sakrije uzroke nečije pobede (ili poraza), ovog puta je otkrila koliko je Đoković bio siguran i samouveren. U prvom setu koji je trajao 32 minuta izgubio je samo jedan poen na svoj servis, dok je (treću) priliku za brejk iskoristio u osmom gemu.


- Nisam Denisu dozvolio da diktira tempo. Dobro je servirao, ali sam u drugom setu počeo dobro da mu čitam servise. Odigrao sam dobar meč - dodao je Novak, koji je sebi dao oduška u početkom drugog seta, kada se Šapovalov domogao brejk-lopte, ali ne i gema.