U TRCI najbolje trojke za epitet "najbolji ikada", Rodžer Federer je razliku u broju osvojenih grend slem titula sticanu u prošloj dekadi manje-više uspešno čuvao. Novak Đoković je u ovoj deceniji ekspresno topio prednost Švajcarca, koji mu posle Vimbldona "beži" samo četiri pehara, dok je Rafael Nadal, oslonjen uglavnom na neverovatnu dominaciju na Rolan Garosu (12 titula), kakvu nikad niko nije imao, niti će na bilo kom turniru iz velike četvorke, takođe jurišao ka Federerovim dostignućima (20 grend slem pehara).


U poslednjih nekoliko godina Španac je čak dopuštao javnosti, izuzev u vreme turnira u Parizu, da ga gurne u senku dvoboja Novaka i Rodžera, ali je koristio svaku priliku da se približi večnosti, od koje je, posle pobede nad Danilom Medvedevim u finalu Ju-Es opena (7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4), sa 19 grend slem pehara u karijeri, udaljen samo korak.


PROČITAJTE JOŠ: ATP LISTA: Đokoviću ugroženo prvo mesto, Nadal sve bliži


- Voleo bih da završim karijeru sa najviše grend slem titula, ali s druge strane ne možemo uvek da gledamo u druge, jer tako čovek može samo da bude frustriran. Igram jer uživam u tenisu i zbog lične satisfakcije - rekao je Nadal, iz koga su kuljale emocije neposredno po osvajanju pobedničkog poena na "Artur Eš" stadionu, jasno pokazujući koliki je teret nosio svih ovih godina, uvećavan sa svakim novim velikim peharom, ali i da će i dalje biti fokusiran na svoje, a ne na tuđe uspehe...


"PRETI" NOVAKU NA VRHU ATP LISTE

NADAL se u Njujorku nije samo približio Federeru po broju grend slem titula, nego diše za vratom (9.225 bodova) i Đokoviću (9.865) na aktuelnom ATP rejtingu na čijem čelu je srpski teniser započeo 268. nedelju, izjednačivši se na četvrtom mestu večne liste sa Džimijem Konorsom.

- Ako odigram dobro do kraja sezone imaću šansu da budem prvi, što će biti sjajno, ali to mi nije najviši cilj, jer u ovim godinama ne mogu da trošim energiju jureći prvu poziciju, već da igram što duže i budem konkurentan - rekao je Nadal.