BEOGRADSKO sunce koje je danasu podne "topilo" beton "Teniske akademije Tipsarević" na Olimpu, nije omelo Novaka Đokovića da odradi trening sa Viktorom Troickim, u okviru pripremnog plana za Vimbldon. Dok je Miljan Amanović uz aut-liniju pratio dešavanja na terenu, armija klinaca je upijala svaki pokret najboljeg na planeti, neretko aplauzima pozdravljajući obojicu tenisera.

Gotovo svaki detalj ovekovečile su silne TV i foto ekipe. Na kraju, posle bezmalo dva sata žestokog ritma, Novak je izašao ispred mreže da "reternira" na serijal novinarskih pitanja. Jedno od centralnih je bilo vezano za očekivanja za predstojeći turnir na terenima "Sveengleskog kluba za tenis na travi i kroket" (1-14. jul), gde će Novak braniti trofej osvojen prošle godine, koji je u njegovom "posedu" bio u još tri navrata (2011, 2014, 2015).

- Uvek gajim najviše ciljeve, što nije tajna, pa ni sada. Na vrhu sam ATP liste, branilac sam titule i nadam se da ću dogurati do kraja. Jedno su očekivanja, drugo realnost, da tako kažem, i trudiću se da se što bolje pripremim - rekao Đoković.

TRENIRAO I STEFAN STEFAN Đoković, Novakov sin, sve je češće na teniskim terenima sa tatom. Tako je bilo i danas, gde je najmlađi Đoković pokazivao kako barata reketom. A, sudeći po nekim pokretima, "iver ne pada daleko od klade"...

Odlučio je da propusti Kvins, na kome je prošle godine stigao do finala, ali i ostale "pripremne" turnire na travnatoj podlozi pre dolaska na Vimbldon. Ipak, to ne znači da pre prvog kola na "Šampiponatu", kako je zvaničan naziv najstarijeg, a po mnogima i najuglednijeg teniskog turnira na svetu, neće imati nijedan meč na najbržoj podlozi. Kako je rekao, u planu je da odigra dva egzibiciona meča u blizini Londona.

- Situacija je drugačija nego prošle godine. Nisam imao mnogo mečeva u prvom delu prošle sezone, pa sam igrao u Kvinsu. Sada sam zbog duge sezone na šljaci, ipak, odlučio da preskočim taj turnir. Izuzetno je važno da se spremim za travu. Specifična je i potrebno je vreme da se prilagodim.

Novak će na londonsku travu, takmičarski, odmah zakoračiti posle pariske šljake sa koje su Dominik Tim i oluja "Migel", iz dva navrata, u polufinalu, oduvali nadu da kompletira sva četiri gren slema. Slabiji bi još brisali suze, ali ne i Novak, koji je, kako je sam rekao, poraz preboleo već sutradan.

- Ranije je bilo bolnije, uz mnogo više emocija, razočaranja i tuge, ali sada se mnogo brže oporavljam. Iako je žal prisutna i danas, sada je drugačije zbog roditeljskog života. Otac sam dvoje dece. Kada se vratim kući ne smem da dozvolim da previše vremena provodim misleći o tenisu i nečemu što je iza. Moram da idem dalje, u čemu mi mnogo pomaže porodica.

DRAGO MI JE ZBOG ENDIJA ENDI Mari, dugogodišnji Novakov rival, ali pre svega prijatelj, nedavno se vratio na teren, posle sijaset operacija kuka... - Sjajna vest. Sa 11 godina smo odigrali prvi meč. Bitno je da više nema bolova, a to što su se on, Ziki (Nenad Zimoenjić) i Bob (Brajan) vratili na teren, posle takvih operacija, jeste presedan. Neko ko je operisao kuk pre pet godina nije imao šanse da opet zaigra, ali je danas medicina napredovala...

Sa završetkom Rolan Garosa, čini se, pao je i značajan deo psihološkog tereta sa Novakovih leđa koji je sam sebi natovario izuzetnim rezultatima od prošlogodišnjeg Vimbldona. Sa svakim novim trofejom, pre svega na onim iz "velike četvorke", rastao je i pritisak koji je kulminirao u Parizu...

- Sada je malo lakše nego pred Rolan Garos. Zbog svojih ambicija i očekivanja, uvek osećam pritisak, što je sastavni deo moje karijere i pozicije. Ali pred Rolan Garos je bio dodatni zbog toga što sam mogao da "zaokružim" četiri grend slema. Verujem da sam dobro igrao u Parizu, pre toga sam osvojio masters u Madrid, igrao finale u Rimu. Ali, taj polufinalni meč, u dva dana... Zdrav sam, osećam se motivisano i inspirisano da igramo još dugo vremena.

Imena favorita na Vimbldonu su ista kao i na Rolan Garosu, s tim da je Novak samo zamenio mesta kralju šljake Nadalu i najuspešnijem na travi Federeru.

- Osim imena koja svi znate, tu su igrači koji mogu da iznenade, poput Vavrinke, Raonića, Iznera, Andersona i mlađe garde Cicipasa, Zvereva i Tima. Federer i Nadal su, naravno, favoriti, posebno Švajcarac zbog trave, ali idemo mic po mic, traje dve nedelje takmičenje i može svašta da se desi. Uzimajući sve uslove, nas trojica smo najveći favoriti.

Nije Novak zaboravio i da "dopuni" mlađu gardu.

- Među mlađima koji se ističu još Šapovalova i Ožijea. Svi oni su u vrhu, ne samo zbog teniskog potencijala koji poseduju, nego i sjajanog karaktera i lepog uticaja na klince koji počinju da se bave tenisom.

Uticaj, bar dobar, nema Nik Kirjos, koji je neretko znao da ispali loš medijski servis prema najboljima na svetu, pa tako i prema Novaku...

- Ne znam zašto izjavljuje sve to, možda želi da privuče pažnju, ili ima motiv. Ne znam. Ali, očigledno želi da bude iskren, otvoren i transparentan, što je deo njegovog karaktera. Poštujem ga, nemam problem sa tim, može da priča šta god želi. Sad, da li ukazuje poštovanje kao većina drugih? Ne. To je njegov svojstven način komunikacije i odnosa, ali mislim da nije loš momak - pokazao je Đoković još jednu veličinu, onu koja se ne broji poenima, gemovima, setovima, kao što je posle skoro polučasovnog razgovora s medijima, sa istom mirnoćom izašao u susret nekim novim klincima da se slikaju s njim i tako im pomogne da u foto-albume ubaci jednu od najdražih uspomena...

NOVI SISTEM SA DRŽAVOM

NOVAKOVE uspehe u poslednjih godinu dana, rezultatski su "pratili" i ostali naši momci.

- Čestitam Đereu, Lajoviću, Kecmanoviću i Krajinoviću na izvanrednim rezultatima. Oduševili su me. Viktor i Janko se trude da se vrate. Ove godine smo na Rolan Garosu prvi put imali četvoricu u trećem kolu - rekao je Novak i skrenuo pažnju na jednu izuzetno važnu činjenicu. - Trenutno su svi uspesi bazirani na pojedinačnim karijerama, individualnim inicijativama, porodicama, akademijama, kao što je ova Jankova, koja odlično radi. Ali da bismo negovali tenis i radovali se konstantnim uspesima, moramo sistematski da podesimo parametre, sa novom strukturom, vizijom tenisa na državnom nivou. Možemo to da uradimo. Koliko će dugo trajati naši uspesi, ne znam, ali jednog dana moraćemo da podvučemo crtu u karijerama, nadam se ne još godinama. Ali sada je trenutak da se sve to iskoristi.


BESPLATNO KOD JANKA

NA šaljiv komentar da li Janko smatra da ima dovoljno kvaliteta da trenira u Akademiji, Novak je odgovorio u istom stilu:

- Izašao mi je u susret, dao mi je da besplatno koristim termine na njegovoj akademiji, a zauzvrat ja se slikam i dajem autograme. Reklamiram ga. On je moj idol, samo da mi da da besplatno treniram do kraja nedelje.


NEDOSTAJE TEREN SA TRAVOM

MNOGE je zanimalo odakle Novakova odluka da deo priprema za vimbldonsku travu odradi na beogradskom betonu.

- Ako znate da u Beogradu ili Srbiji ima travnati teren, recite, pa da odem tamo. Zasada nemamo travnati teren, ali se nadam da ćemo u budućnosti imati. Travnati tereni su najkomplikovaniji za održavanje i zato treniramo na betonu svi mi koji smo trenutno ovde - Troicki, Krajinović, Lajović i ja.