Pad, povratak, pa kraj. Tako bi u kratkim crtama mogao da se opiše 54. duel Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.


U finalu turnira u Rimu španski teniser je odneo pobedu, imao je više snage, energije i to je pokazao i na terenu u italijanskoj prestonici - 0:6, 6:4, 1:6.


Bila je ovo 26. pobeda u međusobnim duelima za Rafu i ujedno deveta titula u Rimu, a ukupno 34. trofej na Mastersima.


16:51 - PRVI SET

0:1 - BREJK! Već je prvi gem pokazao kakav meč očekuje navijače u Rimu. Dug gem, sa propuštenom, pa iskorišćenom brejk loptom Nadala i dosta razmena. Na startu meča je Rafa bio uspešniji.

0:2 - Nadal je u dobroj seriji. Osvojio je sedam uzastopnih poena i potvrdio brejk.

0:3 - BREJK! Vidan je umor u igri Đokovića. Nadal to surovo kažnjava i još jednom oduzima servis srpskom igraču.

0:4 - Odigrao je Novak znatno bolji gem, ali to nije bilo dovoljno da opasnije pripreti Rafi. Nadal je dodatno uvećao vođstvo u prvom setu.

0:5 - Nije Novak uspeo da se upiše na semafor. Morao je da igra još jedan dug gem, da spasava nekoliko brejk lopti, ali nije uspeo u potpunosti da se izvuče. Rafa je na korak do osvajanja seta.

0:6 - Prvi put u dosadašnjim duelima ove dvojice tenisera jedan dobija set sa nulom. Uspeo je Rafa u tome, dok je Novak vidno umoran. Sporije se kreće i nema dovoljno snage. Ostaje da se vidi hoće li uspeti da se "razbudi" u nastavku.

17:50 - DRUGI SET

1:0 - Konačno je Đoković osvojio gem. Perfektno, bez izgubljenog poena i sa odlčnim servisima.

1:1 - Rafa nastavlja tamo gde je stao u prvom setu. Rutinski dolazi do gema na svoj servis.

2:1 - Pokazuje Novak znatno više energije na startu drugog seta. Emotivno reaguje posle osvajanja poena i to mu je donelo vođstvo. Publika u Rimu skandira njegovo ime u pokušaju da ga dodatno "razbudi".

2:2 - Odlično je Đoković reternirao, stigao do brejk šanse, imao priliku, ali je Rafa odigrao nekoliko odličnih poena i uspeo da se izvuče.

3:2 - Još jedan savršen gem za Novaka, sa nulom ga je osvojio i zadržao vođstvo.

3:3 - Za razliku od prethodnog servis gema, u ovom Nadal nije dao šansu Đokoviću.

4:3 - Krenuo je Nadal agresivno, pogađao svoje karakteristične forhend paralele, a onda je viđen najlepši poen u meču. Smeč Nadala je Novak "ukrotio", Rafa je odigrao drop-šot, Đoković odigrao perfektan lob, Španac to stigao, a srpski igrač onda smeč poslao u mrežu. Taj poen mu je doneo tri uzastopne brejk lopte. Sve tri je Nole uspeo da spasi i da asom dođe do gem lopte koju je realizovao.

4:4 - Bilo je 30:15, Novak je diktirao poen, izgradio ga odlično, imao lak smeč i ponovo ga poslao u mrežu. Rafa je to rutinski kaznio i izjednačio.

5:4 - Servisi su spasili Novaka. Suočavao se Đoković sa brejk loptom, ali je početni udarac uspeo da ga izvuče.

6:4 - BREJK! Gem je počeo sa 0:30, da bi Novak potom napravio dve velike greške, pa drop-šot iz skoka poslao u mrežu. Dobrim riternom je zatim uspeo da izjednači, a onda da stigne i do brejk lopte koja je ujedno bila i set lopta. Nadal je forhend poslao u aut. Novak je izjednačio!

18:37 - TREĆI SET

0:1 - BREJK! Mučilo je sunce Novaka na startu trećeg seta. Borio se i sa njim i Rafom , ali nije uspeo da dođe do gema. Ako ništa drugo uspeo je da odigra smeč koji nije završio u mreži, ali jeste na reketu Nadala koji je vratio i osvojio taj poen. Potom je Nadal stigao do brejk prilike, a Novak lopticu poslao daleko u aut. Ceh za to je platio reket koji je Srbin odmah polomio u naletu besa...

0:2 - Došao je Novak do 40:40, ali je onda na prednost Rafe odlučio da odigra drop-šot koji je ponovo završio u mreži. Nadal je potvrdio brejk.

1:2 - Imao je Rafa dve brejk lopte koje bi verovatno značile i kraj meča. Đoković je uspeo da pronađe način da se izvuče i da smanji zaostatak.

1:3 - Nadal nije dao šansu srpskom igraču. Bez većih problema je došao do četvrtog gema.

1:4 - BREJK! Muči se Novak dosta sa servisima. Osvojio je samo jedan od osam poena na drugi servis, a Rafa to sve uspeva da materijalizuje i da dođe do brejk šanse. Novakov bekhend je zatim završio u autu što je velika prednost za Španca.

1:5 - Ponovo je Đoković promašio smeč na mreži. Rafa je poklon oberučke prihvatio i došao na korak do pobede.

1:6 - BREJK ZA KRAJ! Nadal je meč završio napravljenim brejkom i to tako što je Đoković na mreži lak volej poslao na mrežu.