Novak Đoković se ekspresno plasirao u treće kolo turnira u Rimu.

Sa danom zakašnjenja u odnosu na planirani termin duela, najbolji teniser sveta je u prvom meču na mastersu u italijanskoj prestonici savladao mladog Kanađanina Denisa Šapovalova 6:1, 6:3 posle sat i šest minuta igre.

14:17 - PRVI SET

1:0 Novak je dovro počeo meč. Osvojio je prvi servis gem na meču uz dva izgubljena poena.

1:1 Kao i Novak, Šapovalov osvaja svoj uvodni servs gem uz dva izgubljena poena.

2:1 Pokušava Šapovalov u uvodu meča da napadne Novakov servis, ali Đoković dosad nije imao većih problema da osvoji svoj servis gem. Treći u prvom setu pripao je Srbinu uz dva izgubljena poena.

3:1 Đoković prvi dolazi do brejka. Srpski as je iz trećeg pokušaja u gemu oduzeo servis mladom Kanađaninu.

4:1 Novak je potvrdio brejk prednosti. Ponovo je Šapovalov zapretio, poveo 0:15 i 15:30, ali je Đoković još jednom odigrao nekoliko sjajnih poena u nizu i tako došao nadomak osvajanja prvog seta.

5:1 Srpski as još jednom oduzima servis rivalu i u narednom gemu serviraće za osvajanje prvog seta. Novak je iskoristio prvu od dve vezane brejk lopte.

6:1 Ekspresno, posle 29 minuta igre Đoković osvaja prvi set. Odlučujući gem je osvojio bez izgubljenog poena.

14:46 - DRUGI SET

0:1 Šapovalov prvi put na meču ima prednost. Delovao je mladi Kanađanin izgubljeno u uvodnom gemu drugog seta, imao je Novak dve vezane brejk lopte, ali je Šapovalov uspeo da se pribere, veže četiri poena i sačuva servis.

1:1 Lako, uz jedan izgubljen poen, Novak osvaja svoj prvi gem u nastavku meča.

1:2 Propustio je Đoković četiri brejk lopte u trećem gemu drugog seta. Pošto je spasao tri uzastopne brejk prilike, Šapovalov je neiznuđenom greškom omogućio Đokoviću novu priliku da mu oduzme servis, ali je potom pogodio as i uz malu Novakovu pomoć u odlučujućem poenu još jednom uspeo da sačuva servis u nastavku meča.

2:2 Iako je u drugom setu propustio šest brejk lopti, Novak ne deluje uznemireno. Sigurno je, uz jedan izgubljen poen, poravnao rezultat.

2:3 Prvi put u drugom setu Šapovalov nije morao da brani brejk lopte. Peti gem je osvojio uz jedan izgubljen poen.

3:3 Još jedan lak i ubedljiv gem, koji je Novak osvojio s nulom.

4:3 Konačno Novak oduzima servis rivalu u drugom setu. Šapovalov nije iskoristio gem priliku, potom je odbranio još jednu brejk loptu, da bi potom olakšao Novaku posao i na brejk priliku poslao lopticu iz bekenda u aut.

5:3 Novak je bez izgubljenog poena osigurao brejk i serviraće u narednom gemu za pobedu.

6:3 Novak je uspešno startovao u Rimu i plasirao se u treće kolo turnira, pošto je do odlučujućeg gema protiv Šapovalova došao na servis rivala, koji mu je uz dve neiznuđene greške u dva poslednja poena na meču znatno olakšao posao.