DVOGODIŠNjA kriza nanela je mnogo štete Đokoviću u GOAT trci (najbolji svih vremena), ali sa još dva grend slema vraća se pravo u srce debate o najboljem teniseru svih vremena. Piter Bodo, analitičar američkog ESPN, za “Novosti”, je podelio razmišljanja o ovoj temi koju često obrađuje i za “Njujork tajms”, “Tenis magazin”...

- Novak mora da nastavi da pobeđuje kako bi ostao u ovoj konverzaciji. Razlika u broju slemova je takva da se GOAT trka trenutno vodi između Rafe i Rodžera. Ali, dobra vest za Srbina je da on sad ima najbolje izglede od njih trojice za najveće trofeje. Federer polako bledi, godine će ga kad-tad stići. Nadal ima velikih problema sa povredama. Đoković je taj koji dodaje gas.

PROČITAJTE JOŠ: Ivanišević za “Novosti” o izboru za najboljeg tenisera svih vremena: Nisu važni samo slemovi

Trka se uglavnom gleda kroz prizmu četiri turnira. Švajcarac ih je mnogo osvojio pre dolaska dvojice najvećih rivala. Srbin može da doda nekoliko po završetku karijere najvećih protivnika.

- Slemovi nisu jedini faktor, ali su prvi i najvažniji kriterijum. Ne gledam ko je kad osvojio, pobeda je pobeda, ko god da je bio u žrebu. Nećete oduzeti titulu Novaku ako nije morao da se sastane sa njima na putu do trona.

PROČITAJTE JOŠ: NOVAK MORA DA STIGNE RODžERA: Beker za “Novosti” o šansama Đokovića u izboru za najboljeg svih vremena

Moguće je da sva trojice završe sa 20. Manje ili više.

- Igrač koji osvoji tri slema više od drugih za mene je GOAT. Dakle, u ovom trenutku to je Federer. Ako je razlika samo u jednom ili dva, otvorio bih debatu. Sledeći kriterijum bi bio međusobni bilans. Potom, završni mastersi i turniri iz serije 1.000, procenat pobeda i poraza, pa broj titula u karijeri. Pogledao bih i grend slem procenat. Na primer, Nadalova dominacija u Parizu bi mu naškodila u GOAT priči, iako ga ona čini “kraljem šljake”.

Amerikanac ne misli da Novak mora u svim parametrima da bude prvi kako bi ga smatrali najboljim.

- Đoković mora samo da se vrati na onu konstantnost. Naneo je sebi dosta štete dvogodišnjom krizom. Imao je povredu lakta, ali znamo da su njegovi problemi bili dublji. Propustio je mnogo prilika, ali se vraća. Njegova dominacija ne zavisi od vrste podloge, što je velika prednost. Ako bih morao da izaberem tenisera koji će igrati za moj život, a podlogu određuje točak sreće, to bi bio Novak. Rodžer bekhend je ranjiv na šljaci, Nadalova igra daleko od osnovne linije mu škodi na brzim podlogama. Đoković nema takvu slabost. Sa još dva-tri slema biće opet u srcu debate. Ali, posle 30-ih je mnogo teže osvajati ih - zaključuje Bodo.

* Đoković - Nadal 27:25
Finala 14:10
Grend slem finala 3:4
Grend slem mečevi 5:9
Šljaka 7:16
Tvrda podloga 18:7
Trava 2:2

PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Novakova posebna poruka iz Melburna

* Đoković - Federer 25:22
Finala 12:6
Grend slem finala 3:1
Grend slem mečevi 9:6
Šljaka 4:4
Tvrda podloga 19:17
Trava 2:1

* Nadal - Federer 23:15
Finala 14:10
Grend slem finala 6:3
Grend slem mečevi 9:3
Šljaka 11:2
Tvrda podloga 2:6
Trava 1:2