NIJE grom, ali je kiša iz vedrog neba sprečila Novaka da konačno brzinom svetlosti dobije jedan meč i nađe svoje mesto pod suncem završnice jednog velikog turnira! Sa 6:1 je Đoković poveo protiv Del Potra u četvrtfinalu Rima, ali je meč prekinut zbog potopa pri vođstvu Argentinca od 2:1 u drugom setu, pa će borba biti nastavljena u subotu (ne pre 13.30), svega šest i po sati pred polufinalni duel sa Dominikom Timom (20.00)!

Otvorio se žreb srpskom teniseru posle velike pobede Austrijanca nad Rafom Nadalom – 6:4, 6:3, ali otvorilo se i nebo u večernjim časovima. Pravi letnji pljusak pokvario je raspoloženje organizatora, koji su tokom zagrevanja obradovali aktere noćne žurke na „Foro Italiku“ hitom „pasito a pasito“.

Osim što obojica mrdaju kukovima čim je čuju, ova pesma simbolično opisuje šta je potrebno za povratak u šampionsku formu – ići korak po korak.

Mnogo puta se Đoković saplitao prethodnih meseci i nije uspevao da održi dostojanstven hod na najvećoj sceni, ali je strpljivo gradio igru. Morao je da naniže na desetine neiznuđenih grešaka da bi konačno taj ritern dobio onu brznu metka, a udarci stari šmek.

-Ma daj bre – smejao se Novak sam sebi posle promašenog zicera na startu meča, jer polako izlazi iz kože nesigurnog momka kome se ovakve stvari često dešavaju.

Mentalno jači, na uvodni brejk Del Potra odgovorio je sa – šest vezanih gemova čistog teniskog hedonizma! Taktički perfektan, terao je diva iz Tandila na ono što mu je baš mrsko – trčanje po osnovnoj liniji. Skoro kod linijskog sudije je Argentinac primao servise Srbina, koji se u jednom gemu poklonio rimskoj publici performansom sa tri as udarca.

Pitali su se Italijani da li se to „Đoko“ vratio i dobili su skeč iz šampionskih dana – stavljanje loptice iz visokog leta u džep. Na 1:5 i set-loptu za Novaka, Delpu je preostalo samo da uveliča šou i namešta prijatelju visoke loptice, svestan da je i njega stavio u taj džep.

I publika je imala svoju tačku u ovoj predstavi, pošto je na prve kapi kiše šuškala kabanicama, ali organizatori se nisu dosetili da prekriju teren tokom pljuska zbog koga je meč prekinut. Preostalo je samo da se susret pomeri za sutradan.