SA osmehom na licu je Novak preživeo još jednu dramu koja je pretila da bude tragična, a na kraju je bila – izuzetno komična. Smejao se Đoković sam sebi zbog količine promašenih zicera i šansi protiv Pabla Karenja Buste u osmini finala Monte Karla - 6:2, 4:6, 6:4, zasmejavao je publiku skečevima, ali ne bi mu bilo toliko urnebesno smešno da je propustio veliku priliku da smanji zaostatak za Marejom.

Prvi reket planete nije preživeo svog Španca sa dva prezimena, Ramosa Vinjolasa – 6:2, 2:6, 5:7 i izgubiće 270 bodova zbog neodbranjenog polufinala. Srpskiteniser je, kao protiv Simona, u poslednji čas izmakao glavu sa seče top-ten igrača, pošto su redom ispadali Endi, Sten Vavrinka i Dominik Tim. Rafa je prošao, a do jubilarnog 50. međusobnog okršaja u polufinalu, Nadal mora u petakda savlada Švarcmana, a Đoković Gofana (oko 15.00).

Novak se naigrao tenisa koliko nije za poslednjih mesec dana i u trećem setu je konačno uspeo da podesi udarce na željenu žestinu. Kao da je sve vreme znao da će dobiti meč, bez trunke nervoze što konstantno vraća u igru španskog šljakaša, isprobavao je sve što bi mu padalo napamet. U prvom setu su drop-šotovi padali milimetar iza linije, u drugom se pomirio da će igrati treći već na 2:5 (iako je stigao do 4:5). U trećem je ta neurotičnost u udarcima zabavljala publiku i njega samog.

Još pod utiskom meča Lige šampiona između Monaka i Dortmunda koji je uživo pratio, proslavljao je poene udarajući lopticu glavom, ali bio je kao napadač kome fali završnica. Veselo je trčkarao po osnovnoj liniji iako je to bio hod po ivici provalije. Na 4:4 je spasao dve vezane brejk-lopte pre nego što je dokusurio Bustu. Njemu jedino nije bilo zabavno.