Đoković u kolumni za magazin Original o odgovornosti, učenju iz grešaka: Ne volim reč poraz

V. N.

01. 12. 2016. u 21:11

Ona zvuči tako definitivno, kao kraj. A ja ne verujem u kraj već samo u druge prilike. Zato je moja najveća životna lekcija da (nastavim da) radim na sebi – kaže srpski as

Ђоковић у колумни за магазин Оригинал о одговорности, учењу из грешака: Не волим реч пораз

Novak Đoković foto: pixsell

ZA mene je preuzimanje odgovornosti došlo pre punoletstva, kada sam shvatio da je na meni da se staram o celoj porodici. Ovim rečima je Novak Đoković počeo ekskluzivni autorski tekst za magazin "Original" koji izlazi uz "Nedeljnik".

- Težina odgovornosti koju sam počeo sve snažnije da osećam predstavljala je iskušenje za moju mentalnu snagu i sposobnost da se posvetim onome što mi je bilo najbitnije - a to je igranje tenisa. Dobro je, i lepo, i pomaže u preuzimanju odgovornosti, kada radite ono što volite. Onda ne osećate pritisak ni strah, jer ljubav daje poletnu energiju. Radite stvari iz srca i duše.

Srpski teniser je naglasio da sa uspesima dolaze i neuspesi.

- Oni te teraju da se preispituješ, a najlakši način suočavanja sa neuspesima je i onaj najgori: da tražiš krivca u nečemu ili nekome. Čovek lako može da pronađe izgovor i razlog za svoje neuspehe i greške u okolnostima, trenutku, drugoj osobi, vremenu. I sam sam to radio, tražeći razloge za izgubljene mečeve (a izgubio sam ih mnogo!) negde spolja. U mojoj trenerskoj ekipi, u jakom vetru, suncu koje prži, žicama koje nisu dobro našpanovane...

Novak više ne zauzima prvo mesto na svetu i izgubio je neke važne mečeve u završnici sezone. Ali je naučio kako da izvuče pouke iz takvih situacija:

- Niko ne voli poraze, a ja ne volim ni reč "poraz". Ona zvuči tako definitivno, kao kraj. A ja ne verujem u kraj već samo u druge prilike i učenje iz pogrešaka. Zato je moja najveća životna lekcija da (nastavim da) radim na sebi. Lepota života je da koliko god lutali i tražili sreću u stvarima oko nas, na kraju ostajete sami sa sobom. I sa pitanjem: "Kako ću videti bilo šta lepo oko sebe, ako sam sebi nisam dobar?".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Toronto

02.12.2016. 02:46

Jos samo hvali "....." -zavrsen citat - Pepe Imaz. Koji tuzan I glup kraj jedne blistave karijere, kada je bio na domaku da postane najveci teniser u istoriji. Prosto neverovatno kako je dobro igrao u 2015-toj a da je tako I nastavio osvojio bi brzo 17 Grand Slam titula I bio 303 nedelja na prvom mestu. Novace dragi, izvini, mozes sin da mi budes, ali o takvim stvarima se razmislja kada se zavrsi profesionalna karijera pa se svo vreme posvecuje porodici I prijateljima. Svako dobro!

No1e

03.12.2016. 14:38

@Toronto - Pepe, naravno, govori o pozitivnim stvarima... ali, kao sto kazes, Nole bi zaista "vise voleo sebe" da je nastavio da rusi rekorde, dok i zvanicno postane najbolji teniser u istoriji sveta.