Fudbalski savez Srbije (FSS) donirao je danas 15 miliona dinara ugroženom stanovništvu kako bi se što hitnije sanirale najteže posledice katastrofalnih poplava koje su zadesile zemlju.

Na sednici Odbora za hitna pitanja FSS odlučeno je da svi zaposleni u toj organizaciji doniraju po 15 odsto mesečnih primanja u naredna tri meseca, kao i da svaki član Izvršnog odbora uplati po 100.000 dinara

"Članovi A reprezentacije Srbije doniraće 5.000.000 dinara, s tim da će svaki igrač, po sopstvenom osećanju i mogućnostima, uplatiti i dodatna sredstva. Ujedno i srpski arbitri pokloniće 2.000.000 dinara na osnovu izdvajanja po 50 odsto na ime sudijskih taksi", navodi se u saopštenju nacionalnog saveza.

FSS je ponovio apel svim fudbalskim savezima, fudbalskim radnicima, klubovima, igračima i trenerima, a posebno onima koji rade u insotranstvu, da uplate sredstva u skladu sa svojim mogućnostima na račun koji je otvoren u FSS.

Uz pomenutu finansijsku pomoć, FSS je stavio na raspolaganje svoju halu u okviru Sportskog centra u Staroj Pazovi, hranu i sve potrebne uslove za život za članove 25 porodica iz najugroženijih delova zemlje.

Nakon analize aktuelnog stanja zaključeno je da će prvenstvene sezone u okviru FSS biti završene.

"U ovom trenutku, kada je na snazi vanredno stanje u Republici Srbiji, moramo da sačekamo naredne odluke državnih organa. Stanje će biti svakodnevno praćeno i po dobijanju informacija sa nadležnih mesta uslediće i odluke fudbalske organizacije".

Odbor za hitna pitanja FSS odlučio je da se otkažu unapred zakazane prijateljske utakmice mladih selekcija Srbije i Izraela, kao i omladinskih selekcija Srbije i Mađarska.

Umesto toga biće održane zatvorene trening utakmice pomenutih timova, bez prisustva gledalaca i bez javnog značaja, jer se gostujući timovi već nalaze u Srbiji.

ANA IVANOVIĆ
Srpska teniserka Ana Ivanović, nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, donirala je danas milion dinara za pomoć ugroženima od katastrofalnih poplava koje su zadesile zemlju poslednjih nekoliko dana.
Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo razgovarao je s poznatom teniserkom i o daljim aktivnostima za pomoć deci i porodicama ugroženim u ovoj katastrofi, saopštio je Dečji fond Ujedinjenih nacija u Beogradu.
"Izuzetno mi je teško kada vidim kolike su razmere ove nesreće koja je zadesila Srbiju, ali sam ujedno i dirnuta kada vidim koliko ljudi je pokazalo svoju plemenitost i spremnost da pomognu. Znam da je UNICEF već na terenu i brine da sva deca dobiju pomoć koja im je potrebna", izjavila je Ivanovićeva i dodala da je ova donacija "samo početak".
"Težak period tek sledi. Svi moramo da budemo jedni uz druge i da zajedničkim snagama probamo da se izbavimo iz ovakve situacije zato što je zaista jako tužno videti sve ove potresne slike i znam da jako mnogo dece pati", poručila je srpska teniserka.
Ivanovićeva je ukazala na neophodnost "da danas budemo ujedinjeni za decu", istakavši da je dirnuta požrtvovanošću i spremnošću cele nacije da pomogne ugroženima.
Sen-Lo je kazao da je UNICEF, kao i uvek, spreman da pomogne ugroženima u Srbiji.
"U ovoj tragediji koja je zadesila Srbiju izuzetno nam je drago što smo dobili podršku od naše nacionalne ambasadorke Ane Ivanović, koja je uputila UNICEF-u sredstva koja će pomoći da obezbedimo više od 1.000 ugroženih porodica. Najpre ćemo za njih obezbediti higijenske pakete, kao i osnovne namirnice koje će omogućiti porodicama da prebrode ovaj period dok se ne vrate svojim domovima i uspostave normalan život. Kao i uvek, UNICEF je spreman da pomogne ugroženima u Srbiji i da, zajedno sa svojim amabasadorima, omogući da sve porodice u riziku dobiju potrebnu podršku", kazao je Sen-Lo.
Ivanović se srela i sa timom eksperata i volontera UNICEF koji su se pripremali za odlazak na teren, kako bi u prihvatnim centrima pružili neophodnu psihološku pomoć deci i porodicama koji su tamo smešteni.
UNICEF je pripremio edukativne materijale, igračke i knjige koje su timovi odneli u centre, kako bi deci koja su ostala bez svega, i našla se u izuzetno traumatičnoj situaciji, mogli da pruže adekvatnu i neophodnu pomoć.

HUMANI ZIMONjIĆ
Najtrofejniji srpski teniski Nenad Zimonjić, koji je juče u paru sa Danijelom Nestorom osvojio turnir iz Masters serije u Rimu, donirao je danas na račun Vlade Republike Srbije milion dinara za žrtve poplava koje su zadesile našu zemlju.
Višegodišnji Dejvis kup reprezentativac Zimonjić veliki je humanista, uvek i na svakom koraku širom planete nastoji i čini da Srbiju promoviše u najlepšem svetlu.
Koliko je njegovo srce veliko pokazao je još jednom ovim izuzetnim gestom, odvojivši novac za pomoć svim sunarodnicima koje je pogodila vremenska nepogoda.
Nenad je pokrenuo čitav niz akcija širom sveta za pomoć žrtvama poplave u Srbiji, i angažovao u akciji pomoći veliki broj prijatelja širom planete.
Iskusni as je obećao da će nastaviti sa akcijama i organizacijom pomoći svima kojima je ona u ovom i trenucima koji dolaze najpotrebnija.

ODBOJKAŠKI SAVEZ SRBIJE
Odbojkaški savez Srbije (OŠ) odlučio je danas da hitno uplati milion dinara kao prvi korak pomoći ugroženima od katastrofalnih poplava koje su zadesile zemlju.
OSS je uputio apel Svetskoj odbojkaškoj federaciji (FIVB) i Evropskoj odbojkaškoj konfederaciji (CEV) za pomoć i podršku i očekuje njihovu hitnu reakciju.
U međuvremenu, odbojkaški prijatelji srpskog saveza, a predsednici nacionalnih federacija Turske, Italije, Rusije, Bugarske, Poljske, Belgije i Severne Irske izrazili su zabrinutost i ponudili pomoć OSS.
OŠ je pozvao sve članove saveza i prijatelje odbojke da izvrše hitnu uplatu za humanitarnu pomoć u okviru svojih mogućnosti.

OLIMPIJSKI KOMITET
Sportisti Srbije odazvali su se pozivu Olimpijskog komiteta Srbije i u Olimpijsku kuću doneli pomoć za stanovništvo najugroženijih područja u našoj zemlji.
Zbog velike količine pristiglih artikala, sva prikupljena pomoć u saradnji sa Crvenim krstom odmah se upućuje na lokacije gde je najpotrebnije.
Svi sportisti i sportski radnici pomoć mogu doneti u Olimpijsku kuću (Generala Vasića 5, Beograd) danas i sutra u periodu od 8.30-16.30 časova.
U prilogu Vam šaljem fotografije naših sportista u akciji.

HUMANITARNI DVOBOJ TROICKOG I KARAKAŠEVIĆA
Na terenima Teniske Akademije Tipsarević u Beogradu sutra će biti održan revijalni humanitarni meč između srpskih reprezentativaca, stonotenisera Aleksandra Karakaševića i tenisera Viktora Troickog, a prihod sa meča namenjen je ugroženima od katastrofalnih poplava u Srbiji.
Meč je zakazan od 15 sati u Sportskom centru 11. april, gde se već tri dana održava humanitarna akcija prikupljanja pomoći žrtvama poplava, a sudija će biti teniser Janko Tipsarević.
Ulaznica za gledanje ovog humanitarnog dvomeča je humanitarni paketić koji će biti, zajedno sa svim prikupljenim, dostavljen žrtvama poplava u Srbiji.


PODRŠKA GASOLA, DžERELSA I NAHBARA
- Moja iskrena podrška porodicama preminulih i svima koji su pogođeni najgorim poplavama decenijama unazad - napisao je košarkaš LA Lejkersa i španski reprezentativac Pau Gasol "Tviteru".
- Nadam se, da su ok svi moji drugari i njihove porodice u Srbiji. Mnogo mi znači da aktivno pomaže i Slovenija - poručio je slovenački reprezentativac Boštjan Nahbar.
Na "Tviteru" se oglasio i nekadašnji košarkaš Partizana Kurtis Džerels.