Dr Četojević: Novak je gazda svoje energije

N. MANDRAPA

09. 09. 2013. u 21:09

Др Четојевић: Новак је газда своје енергије
Moje je bilo da Noleta naučim kako da usmeri snagu, vlada njome, a ne da bude njen rob – govori Četojević o Đokovićevoj knjizi, filozofiji, ubeđenjima, ishrani

VIŠE puta se dogodilo, ili bolje reći potvrdilo, jedno univerzalno pravilo u mom životu - prave stvari se događaju u pravo vreme i na pravom mestu. One se dese i kada smo spremni za njih, dozvoljavajući im da se manifestuju i da postanu naša stvarnost.

Ovim rečima čuveni doktor Igor Četojević počinje razgovor za „Večernje novosti“, opisujući kako je svojevremeno došlo do saradnje sa Novakom Đokovićem, koja je našem asu pomogla da osvoji planetarni tron, a njemu da postane jedan od najpoznatijih i uglednijih lekara sa ovih prostora.

- Mislim da je to presudilo da se aktiviram i prenesem svoje znanje i životno iskustvo na onog koji je bio spreman da ih čuje, a to je tad bio Nole - nastavlja doktor. - Ključna reč koja bi opisala Noletov karakter je visprenost, odnosno mogućnost brzog učenja, prepoznavanje kvalitetnih informacija i brza aplikacija naučenog u praksi. Na početku naše saradnje prepoznao sam taj njegov kvalitet „upijanja“ i želje za znanjem. Osetio sam da mogu kao profa dobrom đaku da mu prenesem dosta informacija, naučim ga nečem sasvim novom, interesantnom i njemu životno jako važnom. Nije tek tako napisano „ko uporno kuca, jedan dan se sama vrata otvore“, a upravo se to dogodilo u Novakovom primeru.

Sve je počelo onog dana kada ste gledali meč Đokovića u Melburnu?

- Na osnovu par simptoma i njegovog govora tela pretpostavio sam da je u pitanju nešto u vezi sa ishranom. Tu mi je pomoglo znanje iz kineske medicine kojom se bavim već duže vreme. Tek kasnije, prilikom više mojih pregleda, ispostavilo se da sam bio u pravu. Ne volim reč dijagnoza, jer ona sama po sebi nije potpuna. Ja se bavim energetskom i holističkom medicinom, pokušavam da pogledam sve aspekte ljudskog postojanja i fizičko telo, i mentalno, i emotivno i duhovno, takođe ne zanemarujući stresne faktore iz okoline, socijalne faktore. Znači, dr Igor „nutricionista“ nije moje pravo zvanje. To je samo jedan mali, ali važan delić moje medicinske prakse.

Da li biste sada mogli da date svoje mišljenje u vezi sa Novakovim igrama i ponašanjem na terenu, njegovim govorom tela, baš kao tada?

- Komentar na ovo pitanje, govor tela, ostavio bih za sebe jer je suviše privatan, ali mislim da bi bilo interesantno za vaše čitaoce da čuju jednu lepu priču. Zapravo, ja, rođeni Balkanac sa žestokom istorijom, uvučen u tuđe velike priče, gde su agresija, vatra i strast bili prisutni u poslednje dve decenije kao osnova za skoro svaku komunikaciju i razgovor, naučio sam da kanališem te destruktivne emocije u svom životu. Da im dam drugi prefiks, drugi kvalitet, svesno sam od minusa napravio plus. Nisam dozvolio da mi neko ukrade moj lepi pogled na život!


Kakve to ima veze sa Novakovim uspehom?

- Evo kakve. Na početku rada prepoznao sam te iste negativne vibracije koje sam i ja imao, u Novaku. Ispoljavao je svoje nezadovoljstvo u toku meča ili treninga na jedan za mene neprihvatljiv način, agresivno, lomljenjem reketa?! Kad sam ga posle pitao zašto to radi, rekao mi je da mu je to neko rekao da je dobro kad je besan da se isprazni?! Moje radno polje bilo je da ga naučim šta je energija, kako da je savlada, usmeri, kako da postane njen gazda, a ne rob. Svaka agresija na kraju dovodi do autodestrukcije. Pričao sam našem visprenom Noletu o energetskim meridijanima u telu, koji provode našu životnu energiju. Od nas samih zavisi šta će tu da teče, „prljava ili čista energija“, energija destrukcije ili energija koja nas hrani i oplemenjuje. Izbor je samo naš!

Na šta ste mu još skretali pažnju?

- Pitao sam našeg šampiona da li se seća Samprasovih mečeva koje je gledao kao dečko, prepričao mi ih je u detalje! Pričao sam mu o nuklearnoj energiji, koja se može upotrebiti u dva smera - „nuklearne elektrane za stvaranje struje, ili nuklearna bomba“. Izvor energije je isti, ali su posledice dijametralno različite. Ovo sam uporedio sa agresijom, Nole je momentalno razumeo moju poruku! Pitao sam ga da li je svestan koliko ga dece u ovom trenutku voli i prati iz meča u meč, iz turnira u turnir, da li je svestan da pravi šampion pobeđuje na više „terena“ u istom meču? Da li je svestan da dolazimo sa geografskih područja gde je bilo agresije preko glave? Da li je svestan da je on idol mladim ljudima i da on svojim ponašanjem na terenu i izvan njega, kroji budućnost mnogima? Rekao sam mu na početku naše saradnje, da bi postao šampion u pravom smislu reči, treba da se šampionski i ponaša. Izuzetno sam ponosan da su u toku našeg jednogodišnjeg zajedničkog rada samo dva reketa nesrećno nastradala, ako uzmemo u obzir da su pre toga po turniru dva do tri reketa bila agresivno uništena.

Šta ste sve činili da biste pomogli Novaku?

SAVETI SE DAJU AKO STE ZA NJIH PITANI
ŠTA biste sada promenili u onome što ste savetovali Novaku?
- Za dve godine, Nole se, kao mlad čovek, dosta menja, sazreva, dobija neka nova iskustva, nove potrebe u životu, lista prioriteta se logički menja i koriguje. Dugo sam van svih tih tokova da bih mu davao savete. Savet se samo daje ako je neko pitan.
- Jedna od stvari bila je ta da smo šetali bosonogi parkom po sunčanom danu. To je jedna od najosnovnijih tehnika, ako tako mogu da je nazovem. Biti u prirodi na čistom vazduhu, koji je energija po sebi, i šetati se bosonog, to vam je kao da imate ekstra uzemljenje, pa se sva suvišna tenzija i nervoza nesmetano odstrani iz tela, a zdrava energija primi nazad. Da li ima išta zdravije nego se otvoriti za najprirodnije energije u našem okruženju? Definitivno smo uz tehnike disanja i opuštanja uspevali da se svi „resetujemo“ i Nole i tim, i naš duh i telo, te da se najbolje pripremimo za sportske mečeve koji su trajali i po nekoliko sati. Mi smo koristili planine, parkove ili šume kad smo imali priliku za tako nešto.

Kako motivisati šampiona da nastavi da osvaja pehare istim intenzitetom?

- Motivacija je kompleksno područje u radu sa ljudima. Ona utiče na percepciju, percepcija kasnije utiče na verovanje, a verovanje usmerava našu akciju. Da pojednostavim, ako smo gladni, prepoznajemo reklame sa hranom, ako smo žedni, tražimo prvu česmu da se napijemo vode, ako nam nešto klapara u kolima, u mislima tražimo najbližeg auto-mehaničara. Znači, potreba za nečim budi naše motive. Ako su oni već ostvareni treba da tražimo nove kvalitete. Imajte u vidu da ne pobeđuje uvek najbolji, već onaj koji se bolje adaptira u datom momentu!
HRANU TREBA BLAGOSLOVITI
KAKVA energija vlada u Srbiji?
- Imam utisak enormnog rasipanja energije na beznačajne stvari i (ne)učenje iz sopstvenih grešaka. Opet, pored tih ne baš lepih opservacija srećem interesantne ljude pune znanja kojima je cilj da napuste svoju zemlju. To je zakačilo generacije pre mene i još se ništa nije promenilo! Ako tu bitku ne budemo vodili, onda nam se crno piše. Poredeći kvalitet života u Srbiji i na Kipru, gde živim, isto je kao i bilo gde, neko ume da uživa i sa malo, a neko ne može da se snađe ni u izobilju. Svest o kvalitetnoj ishrani u Srbiji je na jako niskom nivou, važno je da je stomak pun, a šta smo u njega nabacali, više nije važno. Nije samo hrana po sebi najvažnija, nego kako se odnosimo prema njoj. Blagosloviti hranu je „začin“ koji će okrepiti dušu i telo.
Zašto ste savetovali Novaku da izbaci paradajz i ostale sastojke u ishrani u njegovoj glutenskoj dijeti?

- Novak je o tome dosta govorio u knjizi, a ja bih dodao slikovito da je svako telo priča za sebe, te da je različito i treba mu naći adekvatno gorivo koje može da troši. Ne smemo da ih mešamo jer će u protivnom mašina da zablokira. Slično je sa našim telom.

Da li je glutenska dijeta marketinška aktivnost, što govore Marej i Nadal?

- Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa i Noletovi ljuti protivnici, stručnjaci ili obična teniska publika. Važni su rezultati, a Nole je zapanjio sportski svet svojim rezultatima. Niko više nije mogao da se igra sa njegovim zdravstvenim problemima, već je Nole počeo da se šali sa svima, što na terenu, što van njega, naravno u granicama, da ne povredi nekoga!

Da li verujete da će Novak biti u stanju da vlada tenisom i narednih godina?

- On već vlada tenisom dugo vremena, i ostavio je dubok trag u istoriji belog sporta. A ako dođe do malog pada, pa mislim da Novak tačno zna šta treba da radi i kako da popravi, odnosno da koriguje neke male greške.

Da li ste radili na psihološkim pripremama u smislu da ne oseća strah pred najvećim rivalima?

- Da, to je veoma važan deo priprema, ako strah od protivnika prevlada, onda nam klecnu kolena ili se „skrati“ ruka. Šetnja i opuštanje pred meč su bili recept, ne šalim se! Smeh je najbolja hrana za pozitivno razmišljanje. Smeh generiše i balansira kompleksne biohemijske funkcije tela. E tu smo bili šampioni sveta, odmah na početku našeg rada - zaključuje doktor Četojević.


O KN
JIZI: HVALA NOLETU NA GESTUDA li ste pročitali knjigu Novaka Đokovića?
- Lepo je što je „dr Nole“ podelio svoje pozitivno iskustvo sa znatiželjnom publikom i siguran sam da će na taj način pomoći ljudima i ohrabriti hiljade onih koji pate od sličnog problema. Ja kao doktor bih trebao da živim stotine života da bih raširio ovu informaciju. Novak kao vrhuski sportista i humanista, pišući ovu knjigu, u mogućnosti je da pomogne drugima, i zato mu veliko hvala na nesebičnosti i velikom gestu koji je učinio.
Planirate li da napišete neko slično štivo?
- Napisao sam jednu knjižicu o našoj jednogodišnjoj saradnji. Ta knjiga čeka pravo vreme i pravog izdavača da bude izdata. Poslao sam kopiju Novaku kad nađe vremena da da svoj komentar, opservacije i korekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Slavko

10.09.2013. 03:25

Eto ti sad te energije Nole i gluten free hrane. Nije isto da li je energija Bozija ili djavolja. Sad kad si se uzdao u te istocnjacke metode, meditaciju, cakre, energije i ko zna koja jos cuda, a ne u Boga jedinoga i istinitoga, neka ti oni pomognu. Smiri se Nole, smiri gordost, proslavi Gospoda kao sto si ga nekada proslavljao i On ce tebe proslaviti, ovako pisi propalo. Nista od tebe nece biti. Be zato sto ti ne znas da igras tenis, vec radi spasenja tvoje duse. Uvek ce nesto da "iskrsne".

gaga

11.09.2013. 18:18

@Slavko - Kao što reče dr Četojević, dešavaju nam se stvari upravo onda kada je pravo vreme za nas! Noletu se dogodio dr Četojević, pomogao mu i naučio da kanalise svoju energiju. Vreme je da Nole nastavi i primeni ono što je naučio. A čuli smo da je bio dobar đak. Važno je da on bude zadovoljan, nije mašina već zdrav, mlad, pametan momak koji je ostvario svoj san! Možda i mi sami treba da ostvarimo svoje snove i uživamo u njima! Ne može se sve platiti novcem.

Neslavko

12.09.2013. 18:19

@Slavko - Povraca mi se kad cujem ovakve komentare. "Nista od tebe nece biti." Majke ti? Da te uputim malo, zaslepljeni covece, ti pricas o coveku koji je sve samo ne nista, i samo ce biti veci i veci kako vreme prolazi. To sto si ti zaslepljen tvojim istiinitim i jedinim bogom, ne znaci da on mora da bude jedini i istinit za druge. Nole, a i svako drugi, ima pravo da "proslavlja" kojeg god bogove hoce. Ili jos bolje da trosi vreme i energiju na proslavljanja nekakvih nevidljivih sila.

Miloje P

10.09.2013. 14:07

Kada je vodjen ovaj razgovor? Doktore Četojeviću hvala na priči ali Novaku je potrebna pomoć sada! Hoćemo Novaka pobednika iz 2011! Hvala unapred

Jasa

10.09.2013. 14:35

E pa ja mislim, ai većna iz mog okruženja da je vreme da budete pitani, jer ne bi bilo na odmet. Noletu je malo odlepršala energija zbog silnih pritisaka i želje da pomogne našoj Srbiji, a i svaki meč mu je te ovo je rekord za ovo te ovo za ono epa vala i novinari su preterali, ai pouzdanje mu baš nije 100%. p.s. Pravi prijatelji se nekada i sami jave. Uz dužno poštovanje.

filaberza

11.09.2013. 10:25

Imam utisak da je doktor sve radio radi dobrih namera i da svoje znanje nije dovoljno naplatio. Kako to da njegova knjiga ceka, pa valjda sam moze da je stampa i tako otkrije svoje znanje. Pa i naplati.

Milan

11.09.2013. 14:22

Obavezno doktora Cetojevica da ponovo angazuje. Pa taj covek mu je preokrenuo karijeru. Od konstantno treceg tenisera, koji je glatko gubio u polufinalima od Federera I Nadala I Mareja Novak je postao nepobedivi sampion zahvaljujuci pomoci ovog coveka. Kada je radio sa Novakom, Novak je imao najbolju sezonu u istoriji tenisa. Nije mi jasno zasto ga je otpustio. Covek je imao ubedljivo najveci doprinos u njegovom preporodu. Velika Novakova greska. Ali ni sada nije kasno da je ispravi.