TROFEJ prestižnog teniskog turnira “Oranž boul” u Majamiju, najznačajnije smotre tenisera do 18 godina, prvi put je stigao u Srbiju. U rodnu Sentu doneo ga je mladi Laslo Đere (17), savladavši u finalu Šveđanina Eliasa Imera.

Utisci mladog i nasmejanog člana Sente još se nisu slegli. Svetska javnost ga već poredi sa Novakom Đokovićem i najavljuje da uskoro može postati broj jedan u seniorskoj konkurenciji.

Nole mu je i idol, ali krila pred finale skromnom mladiću dao je neočekivani poziv devetog tenisera sveta Janka Tipsarevića.

- Mojoj sreći i uzbuđenju nije bilo kraja kada sam čuo Tipsarevićev glas iz Dubaija - priča u dahu Laslo.

- Pričali smo desetak minuta. Janko me je savetovao kako da se držim u igri, da ne pokleknem u momentu kad mi je trofej bio nadohvat ruke. Njegov poziv mi je dao vetar u leđa i tokom igranja finalnog meča njegove reči su mi bile u glavi.

PRIPREME ZA MELBURN LASLO Đere uskoro počinje pripreme za Australija open u Melburnu početkom februara.
- Za Australija open pripremaću se u Novom Sadu, a kako će biti ne znam, daću sve od sebe iz meča u meč pa dokle stignem - dodaje mladi Senćanin. - Moram da rešim i finansijske probleme, a nadam se da ću uskoro pronaći sponzora koji će stati iza mene.

Laslov put do najvećeg uspeha u dosadašnjoj karijeri i osvajanja 10 ATP poena nije bio nimalo lak. Beli sport trenira od pete godine često u jako lošim uslovima.

Poput Noleta i Ane koji su trenirali u praznom bazenu, Laslo u zimskom periodu vežba u magacinskoj hali bez grejanja u Senti. Društvo mu pravi godinu dana mlađa sestra Judit, takođe uspešna i talentovana mlada teniserka. Mladića je nedavno potresla i lična tragedija, smrt majke Hajnalke.

- Pored ogromnog bola koji osećamo, Laslovi uspesi nam svima daju novu snagu, a sport mu je pomogao da prebrodi najteže trenutke - kaže ponosni otac Čaba. - Lagao bih kada bih rekao da nije teško odgajati uspešnog sportistu, ne samo finansijski, već i vremenski, zahteva mnogo odricanja i posvećenosti. Zbog toga je uspeh i veći, kada se uzme u obzir kako se teško do njega došlo.

Trijumfom u Majamiju i osvajanjem činije sa pomorandžama, koja je san svih mladih tenisera, juniorski reprezentativac stigao je do sedmog mesta na ITF listi. Čini se preko noći, poraslo i interesovanje javnosti ali i sponzora za njega. Slede mu pripreme za gren slem turnir Australija open i učešće na fjučersima.