ČAK i u trenucima najvećih uspeha Rodžera Federera u sezoni, kada je „mašina iz Bazela“ poslednjih dana u Londonu na pragu brojnih rekorda, jubileja, pehara i čega sve ne, Švajcarci se temeljno bave likom i delom Novaka Đokovića, trudeći se da ga što više omalovaže.

Posle karikature sa vrećom para, pa napisa o političkoj diktaturi njegove porodice u Srbiji, na red je stigao i Toni Godsik, menadžer najboljeg tenisera zemlje Alpa i satova.

Naime, Amerikanac se obrušio na Srbina, želeći da umanji njegove rezultate u 2011. poručivši da je naš as daleko ispod Federera po mnogo čemu, posebno po potencijalu za prikupljanje novih sponzora i izgradnji imidža. Takođe, Godsik likuje i što je Rodžer zaradio daleko više novca proteklih meseci od Đokovića, iako nije uzeo grend slem titulu.

REZULTATI NA NOVAKOVOJ STRANI REZULTATI u 2011. godini su apsolutno na strani Novaka Đokovića koji je osvojio deset ATP titula, od kojih čak tri grend slema, dok je Federer morao da se zadovolji sa samo tri titule i to na kraju sezone. U međusobnim susretima Nole je Federera ove godine „tukao“ sa 4:1, a Nadala 6:0.

- Koliko mečeva je odigrao Đoković ove sezone? Kažete 76, pa Rodžer je igrao isto toliko, i to tokom daleko više sezona od Srbina. Federerov skor od 97 susreta iz 2006. je znatno veći od Novakovog iz 2011. pa se opet ne žali na nedostatak energije kao Novak - brecnuo se Toni, koji dodaje: - Teniseri žele da pronađu jeftine izgovore u povredama, prenatrpanom kalendaru i sličnim stvarima, dok Federer i u poznim godinama nikada nije navodio umor kao mogući razlog poraza.

Godsik objašnjava da manjak titula Federera u 2011. nije doprineo i manjku u njegovoj kasi.

- Rodžer je živa legenda i prevazilazi trenutne rezultate. Dok drugi sportisti dostižu vrhunac, posle čega sledi pad i odlazak u zaborav, Federer je još uvek tu. On je kult. Očevi kada vode decu na tribine mogu da im pokažu pravog heroja i istorijsku sportsku ličnost u Švajcarcu. Da li mislite da to kompanije ne prepoznaju?

RODžER NI NE RAZMIŠLjA O PENZIJI FEDERER još ne razmišlja o penziji.
- Prestaće da igra kad mu više ne bude zabavno i kad više ne bude mogao da se takmiči na najvišem nivou. Ako ste ga gledali ove nedelje u Londonu, jasno vam je da taj dan neće skoro doći - poručuje Godsik.

Amerikanac je naveo i argumente...

- Federer ima 9,2 miliona fanova na „Fejsbuku“, prema „Forbsu“ je najpoznatiji sportista na svetu, po reputaciji je odmah iza Nelsona Mendele. Pritom, deset unosnih ugovora koje je ranije potpisao i dalje su na snazi, sa „Žiletom“ je nedavno produžio saradnju, kao i „Mercedesom“ u kineskoj režiji. Biće još velikih globalnih ugovora, videćete.

Švajcarac je u 2011. inkasirao ukupno 47 miliona dolara, Nadal 31, a Đoković 18, navodi Godsik, koji smatra da Novak čak i ako nastavi da niže uspehe neće stići ni približno nivo koji u svetu reklama drži Federer.

- To nije pitanje uspeha i rezultata, već identiteta. Đoković želi da osvoji više novca, ali bi trebalo da smanji malo taj prenaglašeni patriotizam. Svetske kompanije izbegavaju sportiste koji se bave politikom, jer je to za njih minsko polje. S druge strane, Nadalu nedostaje moć komunikacije, jer osim španskog slabo se služi drugim jezicima, dok Rodžer tečno govori nemački, francuski, engleski, uvek je lepo obučen u javnosti i ima sjajan imidž - zaključuje menadžer švajcarskog tenisera.