MNOGI se pitaju za poreklo Đokovića, valjda da bi pronikli u tajne velikog uspeha i Novakovog šampionskog „genetskog koda“.

Iako ga, pored Srbije, i drugi narodi svojataju da je „njihov“, svima je jasno da je Nole isključivo svoj čovek. U sve ostalo nikada nije želeo da ubeđuje druge, čak ni kada su ga nazvali Hrvatom na dodeli pehara u Montrealu, ni kada ga Crnogorci svakodnevno zovu da „prenese“ ATP turnir u Budvu, jer je to zemlja njegovih predaka, ni kada Kosovari govore da je on „Zvečanac i ništa drugo“, a Britanci i Amerikanci maštaju da u rukama svetskog broja jedan osvane pasoš sa grbovima njihove zemlje.


Tek, Novakova porodica sa očeve strane vuče poreklo iz Crne Gore, sa Čeva, i to od porodice Damjanović. Njegov predak, Đoko Damjanović oko 1730. godine ubio je izvesnog turskog agu, pa je bio prinuđen da beži sa familijom.

Ponuđeno mu je veliko imanje u Zeti, ali se ipak opredelio za Jasenovo Polje, ispod planine Vojnik, iznad Nikšića, da bi mogao da se bavi stočarstvom. Tako mu je porodica postala „Đoković“, što je svojevremeno ispričao Vlada, Goranov i Srđanov otac, a Noletov deda.

Vladin otac, Neđeljko Đoković, kao učesnik Bregalničke bitke, dobio je zemlju 1928. godine na Kosovu, u selu Voćnjak kod Srbice. Tamo je živeo do početka Drugog svetskog rata, 1941. godine vratio se sa porodicom u Jasenovo Polje.

Vlada je, potom, živeo u Srbici do 1951. godine, kada je prešao u Zvečan, kod Kosovske Mitrovice, pošto se zaposlio u Trepči. U Zvečanu mu je rođeno sve troje dece. Najstariji je Novakov otac Srđan (1961), tri godine mlađi Goran i ćerka Jelena (1969).

Đokovići su se preselili u Beograd 1981. godine, jer je Vlada, kao predstavnik firme „Tehnopromet“ za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan. Šest godina kasnije rodio se i šampion, a Banjica je postala njegov dom.

Naš as, sa svojom najbližom porodicom, danas živi u Novom Beogradu.
SLEDEĆI NASTAVAK
Tek kreće Novakova era

KOMŠIJA I PREDSEDNIK TADIĆ
PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić jedan je od prvih komšija Đokovića, jer je on poreklom iz Gornjeg Polja, odnosno mesta Smriječno (u kom se nalazi stara porodična kuća Tadića), sela udaljenog manje od pet kilometara od Jasenovog Polja u Crnoj Gori.
Inače i Milo Đukanović je, donekle, povezan sa Novakom, jer je njegova porodica poreklom, takođe, sa Čeva. Inače, ljudi rođeni u tim krajevima vole za sebe da kažu da su šampioni i predodređeni za velike stvari u životu.