SPECIJALNO ZA "NOVOSTI":MELBURN

NAJVEĆI sportski događaj na Južnoj hemisferi počeo je uz kišu i olujno nevreme, tako da je više ličio na Vimbldon, ali za srpske navijače na Australijan openu nije bilo prirodnih prepreka kada je u pitanju podrška našim teniserima. To je onaj poseban trenutak u životima ovdašnjih Srba kad su oni ponosni na svoje poreklo. Po pravilu, svi mečevi srpskih tenisera i teniserki na Openu su krcati našim najvijačima, a navijanje u velikoj meri često podseća na atmosferu sa nekog košarkaškog derbija usred Beograda.

Podrška srpskim teniserima pristigla je bukvalno iz celog sveta, pa se, tako, osim australijskih Srba, ovde mogu sresti i Srbi iz Njujorka, Kopenhagena, Beča, Beograda, Banjaluke... Lako su prepoznatljivi sa srpskim kapama, šalovima i trobojkama.

- Bila mi je iskrena želja da dođem u Australiju i to posebno za vreme grend slema. Bio sam već na Vimbldonu, Rolan Garosu i u Njujorku, ali sam stvarno oduševljen ovdašnjom atmosferom. Ostaću još desetak dana i nadam se da ću gledati i finale, ako naš Nole igra - ponosno ističe Dragan Davidović, koji je došao iz Kopenhagena, gde živi 30 godina.

Srđan Stepojević je stigao iz Beča da, kako kaže, proslavi još jednu Noletovu titulu.

- Posetio sam i rođake u Melburnu koje nisam video više od 15 godina. Prepun sam utisaka, sve najbolje i Duciju Lajoviću, nadam se da će i on stići do četvrtfinala.

Tokom šestonedeljnog boravka u Australiji porodica Miletić je obišla i Sidnej, ali im vreme provedeno u Melburnu parku donosi posebno uzbuđenje.
SRPSKA ZAJEDNICA MELBURN je drugi po veličini grad u Australiji sa oko pet miliona stanovnika, dok u njemu zvanično živi više od 30.000 Srba. Veruje se da onih sa srpskim poreklom druge i treće generacije ima i mnogo više, pa se u ovdašnjoj zajednici opravdano procenjuje da u čitavoj Australiji živi i do 350.000 Australijanaca srpskog porekla. Ipak, po poslednjem popisu samo se oko 70.000 njih izjasnilo kao Srbi.

- Oduševljeni smo i nije uopšte onako kako smo to viđali na televiziji. Velika je razlika i treba doživeti grend slem iznutra, posebno videti sve ove srpske trobojke i navijače na za nas drugom kraju sveta - objašnjava Zoran Miletić, dok njegova supruga Snežana dodaje - Ovde je fenomenalno! Idemo sad da gledamo Novaka i nadamo se najboljem.

Jovan Mladenović, iz Melburna, poreklom je iz Niša, a na Australijan open doveo je sina Borisa i ćerku Nataliju.

- Moja deca su rođena u Australiji, ali ona prosto obožavaju sve srpske tenisere, naročito Novaka, ali vole čak i Miloša Raonića zato što je srpskog porekla - priča nam Jovan. - Živeo sam dugo u Gold Koustu, ali je zaista posebno biti Srbin ovih dana u Melburnu.

MEDIJI KOREKTNIJI PREMA NOVAKU
MADA je Novak Đoković rekordni, sedmostruki šampion AO, australijski mediji su ranijih godina bili vrlo kritični prema njemu, dok se svaka Federerova pobeda po nepisanom pravilu veliča na naslovnim stranama čak i u prvom kolu. Ove godine primetan je znatno korektniji odnos prema našem teniseru, a Melburn već nekoliko nedelja krase ulični bilbordi sa Novakovim likom i pitanjem da li će osvojiti i osmu titulu.

Novak je sve češće prisutan u ovdašnjim popularnim televizijskim emisijama u pozitivnom svetlu, sa posebnim akcentom na njegov smisao za humor. Mediji su preneli i da je bio jedan od prvih donatora za žrtve nedavnih požara, ističući da Australija i Melburn imaju posebno mesto u njegovoj blistavoj karijeri.