EPIDEMIJA virusa korona zamrzla je takmičenje u Evroligi šest kola pre kraja regularnog dela sezone. Dok se čelnici elitnog takmičenja nadaju da će okolnosti omogućiti da se sezona završi po ustanovljenim pravilima, u periodu krajnje neizvesnosti pojavljuju se i predlozi igranja po ubrzanom tempu u slučaju vremenskog cajtnota.

Jedan od originalnijih izneo je centar Efesa Kris Singlton, koji je predložio da se sezona završi po principu "martovskog ludila" u američkoj koledž košarci. To znači da ne bi bilo plej-of serija na tri pobede, već samo eliminacionih utakmica do fajnal-fora.

- Ovo je poruka za Evroligu i vlasnike njenih timova. Znam da pokušavate da sprovedete model NBA kako biste zaradili više novca, ali mislim da biste ove sezone mogli da probate sa NCAA sistemom umesto plej-ofa - napisao je Singlton na svom tviter-profilu.

Kako bi ovo funkcionisalo? Četiri poslednja tima igrala bi u baražu, da se vidi koje dve ekipe će dobiti pravo učešća na završnom turniru sa 16 timova. U NCAA verziji, takozvani sweet 16.
Timovi bi bili podeljeni u dve grupe po osam i igrala bi se jedna utakmica po sistemu eliminacija, najverovatnije na neutralnom terenu. Posle toga bi na red došao fajnal-for, koji bi bio odigran tokom jednog vikenda.

Koncept koji je predložio 31-godišnji Amerikanac u timu trenutnog lidera Evrolige prilično je interesantan i znatno bi ubrzao završnicu sezone, ukoliko se uopšte steknu uslovi da se takmičenje najboljih evropskih klubova završi.