ČETA Marine Maljković će ovog leta drugi put osetiti svetla olimpijskih reflektora. Sonja Vasić i drugarice su pred domaćom publikom pobedile Nigeriju i Mozambik i tako rezervisale mesta u avionu, koji će u julu poleteti ka Tokiju. Naše devojke su, na taj način, nastavile da nižu zapažene rezultate i pokazale da sve što su radile u prošlosti nije bila slučajnost.

- Iskreno, svima nam je pao veliki teret sa leđa - kaže Sonja Vasić, jedna od glavnih karika u srpskoj ekspediciji. - Napokon možemo da se opustimo. Ovo su najteži turniri gde se ne igra za medalju. Niko tu nema šta da izgubi, sem na primer ekipa kao što smo mi i Španija. Ostali timovi igraju bez opterećenja.

Iskusna igračica zna da Srbija nije pokazala veliki deo repertoara koji poseduje.

- Nisu ovo bila četiri najreprezentativnija dana za naš tim, ali zadatak je obavljen i time smo zadovoljne. Svesne smo da to nije bilo sve kako treba. Ali kad se sve podvuče, presrećne smo. Još jedne Olimpijske igre za nas. Osam godina smo na najvećoj sceni, na svakom takmičenju, sem na poslednjem Svetskom prvenstvu. Kontinuitet i dalje držimo.

Mnoge selekcije ne mogu da se pohvale sa dva uzastopna učešća na OI. I Sonja priznaje da tako nešto nije mogla kao mala ni da zamisli.

- Došla sam u reprezentaciju prvi put sa 16 ili 17 godina. Tada je bilo takvo stanje u seniorskoj košarci da sam mislila da nikada neću zaigrati na OI. Činjenica da idem na druge stvarno mi deluje... - zastala je Sonja. - Kao neko ko je u evropskoj košarci, to što sam uvek bila u vrhu, mislim da ima veću cenu nego same medalje.
MILOŠU JE LAKNULONAŠA košarkašica je na prethodnim Olimpijskim igrama upoznala sadašnjeg supruga, veslača Miloša Vasića. Na njihovu sreću, u Tokiju će ponovo biti zajedno na najvećoj sportskoj planetarnoj smotri.
- Mislim da je Milošu najviše laknulo što ne idem tamo kao navijač da ga uhodim svaki dan - našalila se uz osmeh Sonja. - Ovako ću, ipak, biti zauzeta.

Ono što najviše raduje našu veliku uzdanicu jeste trajanje srpskog tima.

- Kad smo osvojile EP, mnogi su pričali da je Srbija jednom iznenadila. Posle se tako nešto pričalo i kad smo u Riju pobedile Australiju u četvrtfinalu. Mislim da više ne može da se kaže da smo ekipa za jedno prvenstvo. Tu smo godinama i pravimo rezultate. Bez obzira na to da li igramo dobro ili loše, rezultati su tu. Mislim da se ulaže u ovaj projekat, i da će i posle ove generacije neko nov naići.

Poznato je da bi takmičenje u Tokiju moglo da bude poslednje sa ovakvim sastavom na okupu.

- Sad kad smo se kvalifikovale, da ne gledamo previše individualno u budućnost. Ali, kad pogledam sve što sam prošla, mislim da ću tamo lepo zakružiti svoju priču - zaključila je Sonja Vasić.

ANA MEĐU IDEALNIMA
SRPSKA košarkašica Ana Dabović izabrana je u idealnu petorku kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Beogradu.

Pored nje, u petorci su još: Leja Donge (Mozambik), Ezine Kalu (Nigerija), Neka Ogvumike (SAD) i Ejdza Vilson (SAD).

Za najkorisniju igračicu turnira proglašena je reprezentativka SAD Neka Ogvumike.

OVERENO 12 VIZA
PRE kvalifikacionih turnira olimpijske vize imale su selekcije SAD, kao svetski šampion, i Japana, koji je domaćin. Njima se na konačnom spisku pridružilo još deset reprezentacija: Srbija, Nigerija, Kina, Španija, Koreja, Belgija, Kanada, Francuska, Australija i Portoriko.