Željko Obradović retko priča sa novinarima jedan na jedan, ali kada to učini onda je raspoložen, iskren i otvoren za sve teme. Trener Fenerbahčea je u razgovoru za košarkaški portal Sportando izneo svoj ineteresanstan stav o NBA ligi i zašto nikada nije otišao da se oproba u najjačoj ligi sveta:


- Nije bilo ozbiljno otići u Detroitu u tom trenutku. Kada smo napustili Panatinaikos otišao sam sa prijateljima Džoom Dumarsom i Dimitrisom Itudisom mesec dana u NBA. Znam da je to najbolja liga na svetu i da je organizacija neverovatna, ali u Evropi je proces. Nemoguće je stići NBA ligu zbog novca koji se u nju ulaže, ali je Evroliga na vrlo visokom nivou. Dosta ljudi misli da je košarka u Evropi zanimljivija. Ja sam zadovoljan životom u Evropi i ne razmišljam o NBA ligi.


Obradović smatra da je vreme da na klupu nekog tima u NBA sedne evropski trener i pokaže im, kao glavni, znanje sa ovog područja. Međutim, zna i popularni i košarkaški prekaljeni Žoc da od toga nema ništa, a direknto kaže i zašto:


- Zato što je NBA mafija. Ne daju trenerima da rade i niko ne govori ništa o tome. Ja smem to da kažem jer me ne zanima da idem tamo. Imam prijatelje u NBA, radili smo preko leta, dolaze na treninge, u stalnom smo kontaklu ... Sve poštovanje za NBA koja je najbolja liga na svetu, ali moram da kažem da mnogo evropskih trenera može da radi tamo. Tako je. Mene lično ne interesuje da budem trener tamo.