NAŠE košarkaške selekcije danas će na žrebu u švajcarskom Mijeu dobiti rivale za kvalifikacione turnire, na kojima će naredne godine tražiti olimpijsku vizu. Izabranice Marine Maljković će se za Tokio boriti u Beogradu od 6. do 9. februara, dok će muška reprezentacija mesto na najvećoj sportskoj smotri pokušati da izbori od 23. do 28. juna, takođe u našem glavnom gradu.

Kuglica sa imenom Srbije, kad su košarkaši u pitanju, naći će se danas u prvom šeširu, zajedno sa Grčkom, Litvanijom i Rusijom. Sa tim selekcijama nećemo moći da se sastanemo, baš kao ni sa Hrvatskom i Kanadom, jer su domaćini turnira.

U drugom šeširu su: Češka, Brazil, Italija, Poljska, u trećem: Hrvatska, Turska, Slovenija i Portoriko, a u četvrtom: Nemačka, Dominikanska Republika, Venecuela i Kanada. Iz petog mogu da stignu: Novi Zeland, Meksiko, Kina i Koreja, a iz šestog: Angola, Tunis, Senegal i Urugvaj.

Na svakom tuniru će biti napravljene dve grupe - A i B sa po tri reprezentacije. U prvu će doći timovi iz prvog, četvrtog i petog šešira, dok će drugu popuniti ekipe iz drugog, trećeg i šestog. Najbolje dve idu u polufinale.

Žreb je poludirigovan pa se unapred zna da će Grčka i Rusija biti sa Hrvatskom ili Kanadom, da Portoriko neće biti sa Brazilom u grupi, da će Nemačka biti na turniru sa nekom od zemalja iz Amerike, da Meksiko neće biti sa ekipama iz SAD, baš kao i Urugvaj...

Vize već imaju selekcije SAD, Argentine, Australije, Nigerije, Irana, Španije, Francuske i Japana, koji je domaćin. Njima će se pridružiti četiri pobednika kvalifikacionih turnira.

Kad su žene u pitanju, Srbija je u drugom šeširu sa Francuskom, Kinom i Belgijom (domaćini turnira). U prvom su: SAD, Australija, Španija, Kanada, u trećem: Japan, Brazil, Nigerija i Velika Britanija, a u četvrtom: Koreja, Švedska, Portoriko, Mozambik.

Po tri najbolje nacionalne selekcije sa turnira obezbediće plasman na OI, osim u grupama u kojima budu SAD i Japan iz kojih u Tokio idu po dva tima, jer su se oni već plasirali.

MUŠKARCI

PRVI ŠEŠIR
Srbija
Grčka
Litvanija
Rusija

DRUGI ŠEŠIR
Češka
Brazil
Italija
Poljska

TREĆI ŠEŠIR
Hrvatska
Turska
Slovenija
Portoriko

ČETVRTI ŠEŠIR
Nemačka
Dominikanska Republika
Venecuela
Kanada

PETI ŠEŠIR
Novi Zeland
Meksiko
Kina
Koreja

ŠESTI ŠEŠIR
Angola
Tunis
Senegal
Urugvaj

ŽENE

PRVI ŠEŠIR
SAD
Australija
Španija
Kanada

DRUGI ŠEŠIR
Francuska
Srbija
Kina
Belgija

TREĆI ŠEŠIR
Japan
Brazil
Nigerija
Velika Britanija

ČETVRTI ŠEŠIR
Koreja
Švedska
Portoriko
Mozambik