Srbija je dobila domaćinstvo košarkaškog kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre. u obe konkurencije. FIBA je zvanično objavila ono što su "Novosti online" napisale dan ranije: Košarkašice i košarkaši Srbije pred svojom publikom boriće se za mesto na Igrama u Tokiju 2020.

Ženske kvalifikacije odigraće se od 6. do 9. februara 2020. godine. Turniri će se igrati u Belgiji, Kini, Francuskoj i Srbiji, a gradovi domaćini su: Ostende, Fošan, Briž i Beograd. Pored izabranica Marine Maljković za mesto u Tokiju boriće se Španija, Francuska, Belgija, Velika Britanije i Švedska.


U muškoj konkurenciji, 24 ekipe bore se na četiri turnira po šest ekipa. Zemlje domaćini biće Kanada, Hrvatska, Litvanija i Srbija, a gradovi u kojima će se igrati: Viktorija, Split, Kaunas i Beograd. Igraće od 23. do 28.juna. Pored Srbije od evropskih timova za japansku vizu bore se i Hrvati, Slovenci, Česi, Poljaci, Litvanci, Grci, Italijani, Rusi, Nemci i Turci.


Grupe će biti izbalansirane geografski iz pet regiona Svetske košarkaške federacije, a ko će protiv koga igrati biće poznato posle žreba 27. novembra.