KRAJ: Makabi – Crvena zvezda 84:69

Novosti online

17. 10. 2019. u 19:32

КРАЈ: Макаби – Црвена звезда 84:69

Košarkaši Crvene zvezde foto: N. Paraušić

Košarkaši srpskog i regionalnog šampiona u Tel Avivu su poraženi posle dodatnih pet minuta
Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Makabija u Tel Avivu, u 3. kolu Evrolige, 84:69.

"Ponos Izraela" je upisao prvi ovosezonski evroligaški trijumf, ali posle mnogo muke. Iako su većim delom meča imali dvocifreni plus, domaći su doživeli neverovatan pad u drugoj polovini četvrte deonice, u kojoj su crveno-beli imali čak i napad za pobedu.

Ipak, Beron je promašio otvoren šut za tri poena, pa je Makabi u dodatnih pet minuta, u kojima je jedine poene za goste postigao Beron s linije penala, došao do ubedljivog trijumfa.

PRVA ČETVRTINA

Početna petorka Zvezde: Lorenco Braun, Beron, Lazić, Derik Braun i Gist.

Prve poene na meču postiže Tarik Blek, na drugoj strani Lorenco Braun promašuje zakucavanje. Iznudio je potom plejmejker Crvene zvezde prekršaj u napadu Kaspija, koji ga je zakačio laktom po licu, zbog čega je Braun morao da napusti parket.

Gisti i Beron promašuju s poludistance, što domaći nisu iskoristili da uvećaju prednost. Ipak, loše dodavanje Gista Makabi kažnjava poenima u kontri Nejta Voltersa. Lazić postiže prve poene Zvezde na meču posle dva i po minuta igre, ali Zusman, a potom i Volters trojkom podižu prednost domaćih na 9:2 u 3. minutu. Tomić traži tajm aut.

Loše dodavanje Čovića ka Odžu, koji je ušao na parket posle minuta odmora, na drugoj strani kažnjava Kaspi poenima uz faul. Iskusni as Makabija pogađa i dodatno bacanje za prvo dvocifreno vođstvo Izraelaca - 12:2, 6. minut. Još jedna izgubljena lopta crveno-belih posle lošeg dodavanja, ovoga puta Derika Brauna ka Odžu, Blek na drugoj strani polovično uspešan s linije penala.

Promašaj Berona iz prodora, Blek pogađa lake poene. Nemaju rešenje crveno-beli u napadu, Dženkins je promašio iznuđen šut za tri poena, a Nejt Volters poenima s poludistance još više uvećava vođstvo Makabija - 17:2, 6. minut. Konačno poeni za Zvezdu, ali samo zahvaljujući individualnom kvalitetu Perperoglua, koji je na isteku napada pogodio šut za dva iz veoma teške situacije, preko ruke Kaspija - 17:4.

Branko Lazić je već u 6. minutu igre napravio treću ličnu grešku, posle čega Kaspi još jednom poentira uz faul, ali ovoga puta promašuje dodatno bacanje. Ponovo Perperoglu na čisti idividualni kvalitet pravi sebi poziciju i pogađa trojku, ali je Kaspi na drugoj strani nezaustavljiv. Zakucava iz prodora za 21:7 u 8. minutu. Odžo poentira s poludistance, Vilbekin je polovičan s linije penala.

Perperoglu sam održava Zvezdu, postigao je devet poena u prvoj deonici, a sa četiri vezana vratio je Zvezdu na jednocifren zaostatak u finišu prve deonice - 22:13. Imali su crveno-beli napad da još više smanje zaostatak, ali je posle sjajnih poteza pogrešio Perperoglu, prilikom pokušaja da loptu spusti Odžu u reket. Blek odmah to kažnjava poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje - 24:13, 10. minut.

DRUGA ČETVRTINA

Drugi kvartal je otvoren s dva ubačena bacanja Fajea - 24:15, 11. minut. Brajant pravi grešku u koracima, a Gist na drugoj strani pogađa s poludistance. Sferopulos je primoran da traži minut odmora posle samo 60 sekundi igre u drugom kvartalu. Uz malo sreće Makabi dolazi do poena zakucavanjem Otela Hantera - 26:17, 12. minut.

Ponovo izgubljena lopta gostiju zbog lošeg dodavanja, u kontri zakucava Avdija, a potom i Gist pravi prekršaj u napadu. Volters promašuje trojku na isteku napada. Promašili su timovi po dva napada posle poena Avdije, izgubljenu loptu Perperoglua lakim poenima u kontranapadu kažnjava Volters - 30:17, 14. minut. Tomić traži tajm aut.

Perperoglu poentira s poludistance, Avdija promašuje trojku, ali Lorenco Braun ne uspeva to da materijalizuje na drugoj strani i odmah sledi kazna - Vilbekin pogađa trojku. Davidovac postiže svoje prve poene na meču s linije penala, pošto je prethodno uhvatio ofanzivni skok posle promašaja Lorenca Brauna za tri - 33:21, 16. minut. Beron pogađa svoju prvu trojku na meču i vraća Zvezdu na jednocifren zaostatak - 33:24.

Otelo Hanter na jednoj, pa Faje na drugoj strani postižu poene posle ofanzivnih skokova. Zvezda je na minus devet imala napad, ali je Lorenco Braun malo požurio i nije uspeo da poentira iz prodora. Zusman pogađa dva bacanja posle trećeg faula Fajea - 37:26, 18. minut. Perperoglu drži Zvezdu na podnošljivom zaostatku, pogađa novu trojku (14 poena dosad) i vraća crveno-bele na minus osam - 37:29.

Posle tajm auta Makabija Kaspi poentira iz reketa. Posle promašaja Davidovca za tri na isteku napada nespretan i nepotreban faul na polovini rivala napravio je Beron nad Kaspijem, koji je na sreću crveno-belih promašio oba slobodna bacanja. Davidovac hvata ofanzivan, skok posle promašene trojke Berona, i pošto je bio fauliran ubacuje jedno od dva slobodna bacanja - 39:30, 20. minut.

TREĆA ČETVRTINA

Drugo poluvreme je počelo promašenom trojkom Lorenca Brauna i promašajem Voltersa s poludistance. Davidovac u kontranapadu promašuje polaganje na drugi obruč, a Voltes se ispravlja. Nova izgubljena lopta crveno-belih, Kaspi u kontri poentira za novi dvocifreni plus domaćina - 43:30, 22. minut. Milan Tomić mora da traži minut odmora.

Tek što je kročio na parket Dobrić pogađa trojku na isteku napada. Blek pravi faul u napadu, Dobrić promašuje posle prodora, ali domaći gube loptu posle lošeg dodavanja Bleka. Nekoliko napada praznog hoda na obe strane, mnogo se greši, a košgeterski post prekida Blek lakim poenima pod košem Zvezde - 45:33, 25. minut. Odžo gubi loptu u pokušaju da stvori sebi poziciju u reketu da uputi šut ka košu, a Kaspi je na drugoj strani iznudio dva slobodna bacanja i četvrti prekršaj Fajea na isteku 25. minuta igre. Ovoga puta Kaspi je oba puta precizan za 47:33.

Posle skoro četiri minuta bez poena Dženkins prekida Zvezdin prazan hod s linije penala. Posle dobre odbrane i osvojene lopte, Faje poentira u reketu na aistenciju Dženkinsa - 47:37, 26. minut. Blek pravi faul u napadu, a Perperoglu pogađa trojku uz faul, ubacuje i dodatno bacanje i približava Zvezdu na minus šest - 47:41. Brajant ubacuje trojku i prekida nalet crveno-belih, a Dženkins na drugoj strani ne pogađa van linije 6.75. Dibartolomeo se izborio za dva slobodna bacanja, ubacio je oba i vratio Makabiju dvocifren plus - 52:41, 28. minut.

Faje polovičnim učinkom s linije penala prekida mini seriju rivala. Pukla je Zvezdina odbrana i Ejsi lako zakucava. Faul u napadu Odža prilikom pokušaja da dođe do ofanzivnog skoka nije kaznio Dorsi, koji je promašio oba bacanja. Na drugoj strani Dženkins sa istog mesta precizan je oba puta - 54:44, 29. minut.

Dorsi je insistirao na prodoru prošao je do koša, ali nije pogodio, kao ni Beron na drugoj strani iz isite pozicije. Dibratolomeo je promašio šut za tri, a Beron je fauliran prilikom šuta van linije 6.75 i pogađa sva tri puta - 54:47, 30. minut.

Lazić faulira Vilbekina, koji pogađa jedno od dva bacanja 16 sekundi pre kraja treće deonice. Dženkins je promašio posle prodora, Makabi pred poslednji dvominutni odmor vodi 55:47.


ČETVRTA ČETVRTINA

Ubaačenim flouterom Nejta Voltersa otvoren je četvrti kvartal - 57:47. Odžo ponovo gubi loptu na niskom postu, ali na sreću Zvezde Otelo Hanter promašuje s poludistance. Faje pravi faul u napadu prilikom pokušaja da napravi blokadu i završava utakmicu zbog pete lične greške. Vilbekin pogađa iz prodora - 59:47, 32. minut.

Beron promašuje otvoren šut za tri poena, a veoma nisku petorku Milana Tomića koju čine Čović, Dženkins, Beron, Davidovac i Perperoglu domaći koriste da spuste loptu u reket i poenima Zusmana podiže prednost Makabija na 61:47 u 33. minutu. Tomić traži tajm aut. Dženkins prekida seriju domaćih 6:0 sa dva ubačena slobodna bacanja. Sjajna odbrana Zvezde nad Vilbekinom i osvojena lopta materijalizovana je trojkom Filipa Čovića - 61:52.

Hanter vraća Makabi na dvocifren plus u 34. minutu - 63:52. Još jedna trojka Filipa Čovića naterala je Sferopulosa da pozove minut odmora. Zvezda je na minus osam na polovini četvrtog kvartala - 63:55. Brajant poentira iz prodora. Davidovac ubacuje dva bacanja i održava Zvezdu na jednocifrenom zaostatku, a Blek na drugoj strani sa iste pozicije, takođe, pogađa oba puta - 67:57, 36. minut.

Kaspi pravi nesportski prekršaj nad Davidovcem, koji pogađa oba puta. Blek je blokirao pokušaj Perperoglua prilikom prodora. Zusman pravi faul u napadu nad Dobrićem, a potom pogađa i trojku iz ćoška na asistenciju Filipa Čovića. Sferopulos traži tajm aut - 67:62, 37. minut.

Vilbekin promašuje otvorenu trojku, a Dobrić poentira i posle ofanzivnog skoka, posle promašene trojke Berona - 67:64. Blek pravi grešku u koracima, Dobrić još jednom poentira posle ofanzivnog skoka. Zvezda je na minus jedan - 67:66, 38. minut. Još jedna odlična defanziva crveno-belih, Vilbekin baca loptu u aut. Minut i 25 sekundi pre kraja Odžo ima dva slobodna bacanja i priliku da Zvezdi donese prvo vođstvo na meču. Snažni centar crveno-belih je polovično precizan za izjednačenje.

Kaspi promašuje poluhorog preko Dženkinsa, koji potom promašuje trojku 48 sekundi pre kraja napada. Volters je promašio ceo koš prilikom šuta za tri poena, Zvezda ima napad 28 sekundi pre kraja meča. Beron je promašio otvoren šut za tri poena sa centralne pozicije sedam sekundi pre kraja, Zusman je uz zvuk sirene promašio van linije 6.75, igraće se dodatnih pet minuta.

PRODUŽETAK

Vilbekin ubacuje trojku na otvaranju treće deonice, Čović promašuje iz teške pozicije posle prodora, posle čega se Vilbekin izborio za dva slobodna bacanja. Precizan je oba puta - 72:67, 41. minut. Dobrić je promašio s poludistance, ali na sreću crveno-belih Zusman nije pogodio na drugoj strani, posle čega je Ejsi napravio peti prekršaj nad Bilijem Beronom, koji ubacuje oba bacanja.

Hanter zakucava na asistenciju Vilbekina - 74:69, 43. minut. Čović promašuje za tri, posle čega Volters prolazi pored njega i lako poentira - 76:69, 43. minut. Tomić traži minut odmora.

Perperoglu je dobio "vruć krompir" na isteku napada i promašuje za tri, posle čega Beron pravi nepotreban prekršaj nad Vilbekinom pod košem Makabija. Vilbekin je polovično uspešan - 77:69. Dženkins promašuje polaganje, Vilbekin ubacuje trojku i dovodi Makabi nadomak trijumfa - 80:69, 44. minut. Čović gubi loptu, Kaspi u kontri poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. Zusman hvata skok u napadu, a potom i poentira na asistenciju Voltersa - 84:69, što je i konačan rezultat meča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

неимени

17.10.2019. 20:38

Како је Томић одлично поставио утакмицу то је за анале. Човић је такође чудо. Чудо невиђено. Ни Добрића, ни Давидовца, а Симанић је ко зна где. Обрана је исто тако за легенду. Зашто је Томић у Звезди? Коме је то у интересу?

неимени

17.10.2019. 21:43

@неимени - Ово је изузетно ружна кошарка. Не разумем зашто се игра на Оџа, није његова грешка, он нема никакве шансе против технички поткованог играча. То је баш свима јасно осим Звездином стратегу који је сада одлучио да одигра са четири бека и крилом. Томићу, огадићеш ми кошарку. Одлази свега ти.

Kad je neko glup on je glup

17.10.2019. 22:41

U produžetku samo 2 poena i igra pola produžetka bez najboljeg strelca Perperogla, a onda ajd da on vadi kestenje iz vatre.

неимени

17.10.2019. 22:42

Човић је к'о мува без главе. Велика је штета да је погодио оне две тројке. То ће му на жалост дати некакав кредит. Њега и Томића би требало експресно отерати из Звезде. Нема потребе чекати следећу утакмицу. Како им није јасно да Човић не зан организовати игру,, а Томић...њега треба потерати колико јуче. Ово је убедљиво најружнија кошарка коју сам гледао у последње време. Макаби је барем прорадио у продужетку, а Звезда...не могу да верујем како су одиграли.

Šiljko

17.10.2019. 22:45

Katastrofa:zar taj matori Čović i Tomić ne vide šta su napravili od Zvezde,sramota me više da ih gledam,da smo pametni da im niko u hali ne udje, ne zaslužuju da igraju pred punim tribinama,ološi.

Taras

17.10.2019. 22:47

Sta reci za Tomiča,, ma gonite tog čovjeka daleko od Zvezde,, 17-2 u produzetku za 5 min to moze samo Tomic,,, čovjek u pripremama uigrava jedno kad počne sezona on radi i trazi nesto drugo,,

Sima

17.10.2019. 22:47

Šteta, malo je falilo, ali se vidi da CZ ima kvalitet za LŠ. Ima još dosta da se igra i mislim da smo blizu među osam, nego bilo koji put do sada. Ipak je odgovornost igrati u eliti.

Glamoc

17.10.2019. 22:49

Vidjeli smo da domaci igraci nose igru.Beron van forme a Tomic pravi zadnju akciju za njega umjesto za Ognjena ili Stratosa.

Debakl Partizana u Moskvi, -42

18.10.2019. 13:09

@Baneton - Nov 15, 2013 - Košarkaši Partizana NIS doživeli su težak poraz u petom kolu Evrolige, CSKA je slavio sa 88:46. Toliko.

Nikos

17.10.2019. 23:52

Inace mrzim kad citam komentare poslije utakmice pa su svi treneri ali veceras ne mogu da vjerujem da Odzo ima minutažu ovaku...lik ne zna osnove košarke ali nije on kriv trener ga drzi u bitnim trenutcima na parketu.Ni sam ne znam kako smo izvukli produžetak, a onda gospodin Tomic pocne produzetak sa 4 plejmejkera i jednim bek šuterom

Muki

17.10.2019. 23:56

Nikako ne mogu da razumem rezon da pri neresenom rezultatu desetak sekundi pre kraja sutiras za tri poena umesto da ides na kos za sigurna dva poena i pobedu. Posle branis sut za tri poena jer i da primis dva poena produzetak je zagarantovan.

Muki

17.10.2019. 23:56

Nikako ne mogu da razumem rezon da pri neresenom rezultatu desetak sekundi pre kraja sutiras za tri poena umesto da ides na kos za sigurna dva poena i pobedu. Posle branis sut za tri poena jer i da primis dva poena produzetak je zagarantovan.

TADIJA ZEMUN

18.10.2019. 00:05

kada ce da oteraju ovu ljudsku kreaturu,koja umislja da je trener,i sve garave koji su dovedeni kao velika"pojacanja" ove godine( na zahtev naseg nazovi"trenera") sa sve ODZOM (drvetom koje hoda)vratiti Ristica i pouzdati se u nase snage od prosle godine(koje vidimo da donose prevagu cim udju na teren)....TOMICA NAJURITI STO PRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rade šestić

18.10.2019. 00:43

da li je moguće da niko u zvezdie vidi da tomić nema pojma ,tako ni odzo i ćelavko

Svetlana

18.10.2019. 06:52

uh što je dobar ovaj Čović. Samo napred Čoviću..Baš mala razlika. Makabi se jedva provukao ha,ha,ha

duplakruna.rs

18.10.2019. 07:16

Nakupovali tolike crnce a ostavili Tomica??Zvezda igra mucno,bez ideje

Професор 0.6

18.10.2019. 09:14

Браво пантери! Одиграли сте продужетак за анале!