NIJE USPEO DA SE SAKRIJE U CRNOJ GORI: Bivšem košarkašu CSKA i reprezentativcu Rusije šest godina zatvora

V. Vlahović

17. 10. 2019. u 11:56

НИЈЕ УСПЕО ДА СЕ САКРИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Бившем кошаркашу ЦСКА и репрезентативцу Русије шест година затвора

Dmitrij Doman foto: Arhiva

U vreme dok je bio direktor Ruske košarkaške federacije novac je prebacivao na fiktivne kompanije

OD STALNOG DOPISNIKA IZ MOSKVE


Bivši direktor ruske košarkaške reprezentacije i nekadašnji reprezentativac Dmitrij Domani osuđen je na šest godina zatvora zbog krađe 44 miliona rubalja (jedan evro 70 rubalja). U vreme dok je bio direktor Ruske košarkaške federacije Domani je novac prebacivao na fiktivne kompanije koje su tobože iznajmljivale opremu za pripreme košarkašima.


Kad je shvatio da će biti uhapšen Domani je pobegao u Crnu Goru, ali je po poternici Interpola bio uhapšen i prebačen u Rusiju.


Reč je o nekadašnjem košarkašu moskovskih klubova CSKA i Dinama, koji je karijeru završio 2012. u „Crvenim krilima“ iz Samare. Za vreme boravka u SAD studirao je menadžment pa je to bio argument da mu se poveri dužnost generalnog menadžera muške reprezentacije.

Kao igrač Dmitrij Domani je dva puta osvajao srebrnu medalju na svetskom prvenstvu. Kad je smenjena Julija Anikejeva sa funkcije predsednice Ruske košarkaške federacije 2015. novi predsednik Andrej Kiriljenko je tražio da se napravi detaljna kontrola finansija. Inspektori su utvrdili da je nestalo 127 miliona rubalja.


Bivši rukovodioci košarkaške federacije su falsifikovali račune i naduvavali troškove za pripremu reprezentacije i takmičenja. Za ta mućkanja su koristili firme svojih rođaka, pa i svoje lične.


Domani nije priznao svoju krivicu, a tvrdi da je pobegao u Crnu Goru jer su ga istražitelji maltretirali i terali da optuži bivšu predsednicu košarkaške fededracije Anikejvu koja je još u begstvu. Iako je bila u domaćem pritvoru Anikejeva je uspela da pobegne 2017. Njoj je sud u odsustvu izrekao kaznu od 4,5 godina zatvora jer je ukrala 42,8 miliona rubalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Anikejvu koja je još u begstvu

17.10.2019. 12:36

Je l i ona u CG? Ona je mora da je bolje platila čim je nisu još našli.

a i kako bi se sakrio?

17.10.2019. 15:03

Kako god da se pruzao...Negde u komsiluku su mu virile noge.Jedino ako se sklupcavao..?Ali onda bi mu kolena bila u Mojkovcu,a stopala u moru...?Mala zemlja rodjo..De tu nadje da se sakrijes?Ni uspravan nisi smeo da hodas!?Otkrili bi te "Americki" visinci!Cas posla,posalju "tomahavk"...Osim,ako si raspolagao sa,nekim manjim,mobilnim S-300-400 i "pancirom"..?Muda za kradju,imate svi...Kada treba pred pravdu i na robiju...Malo se skvrce...Bas cudno..Kod onolike Rusije,nadje Crnu Goru da se sakrije