ZAVRŠNU reč posle osvojenog petog mesta na Svetskom kupu, danas je kako red to i nalaže, dao predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović. U "Kući košarke" pred mnogobrojnom novinarskom ekipom pričao je o rezultatu, odlasku selektora Đorđevića, kvalifikacijama za OI, a dotakao se i sukoba o kojima se poslednjih dana pričalo.


- Ovoliko ljudi nije došlo ni kad sam se pre 20 godina opraštao od košarke - iznenadio se odzivom Danilović, a onda odmah demantovao bilo kakve nesuglasice u srpskom taboru. - Načuo sam da je lakše doći do lidera Severne Koreje, nego do mene. A isto tako samo pročitao da sam uputio pogrdne reči mom prijatelju Saletu Đorđeviću, kao i da sam hteo fizički da se obračunam sa najbližim saradnikom Dejanom Tomaševićem. Pa da to razjasnim...


PROČITAJTE JOŠ: SRBIJA ŽELI KVALIFIKACIONI TURNIR ZA OI; Danilović: Razgovarao sam sa Vučićem i dobili smo podršku


DRUGAČIJI DOGOVOR PREDSEDNIK je upitan i da li je pre prvenstva pričao sa Đorđevićem o produžetku saradnje.
- Razgovarali smo kao i svaki dan. Ali, dogovor je bio da posle svega ovoga sednemo da vidimo šta ćemo dalje, nezavisno od rezultata. Kao što je i normalno.
Sa potpuno ozbiljnim izrazom lica je nastavio:


- Moram da vas razočaram. Niti smo imali bilo kakav konflikt, niti sam Saletu, s kojim sam osvajao brojne medalje, nešto ružno rekao. Ako mislite da će neki izmišljeni naslovi posvađati Đorđevića, Tomaševića i mene - ćorak. Zahvaljujem se Saletu u ime KSS na svemu što je dao srpskoj košarci, kao igrač i kao trener. Peto mesto je neuspeh svih nas, ali taj rezultat ne sme da okrnji njegovu trenersku stručnost, niti ljudsku veličinu.


Upitan je i za sukobe među igračima.


- Naravno da demantujem i to. Takva glupost, da nemam reči. Nije mi jasno otkud te priče, ali danas je sve moguće.


Prvi čovek KSS je pojasnio i zašto nije davao izjave tokom Mundobasketa.


- To bi se tumačilo kao da radim iza leđa selektoru i bilo bi narušavanje njegovog autoriteta. Imam dovoljno iskustva da znam da takve stvari ne treba da se rade.


Još jednom je objasnio šta za njega predstavlja osvojeno peto mesto.


- Učinak na Svetskom kupu jeste neuspeh, ali ne bih to nazvao debaklom. Negde smo pogrešili. Gde? Nije pitanje za predsednika KSS i KSS. Uloga Saveza ka svim reprezentacijama jeste da im stvori najbolje moguće uslove i angažuje najbolje moguće trenere koji su na raspolaganju.


PROČITAJTE JOŠ: ŠAMPIONSKI DOČEK ZA BOGDANOVIĆA: Kad keva napravi iznenađenje za sina


Na pitanje da li će podneti ostavku kratko i glasno je odgovorio:


- Ne.


Jasno je da naciju trenutno najviše zanima ko će biti novi selektor košarkaške selekcije.


- Bilo bi neodgovorno i nekorektno prema Đorđeviću da dva dana posle Svetskog kupa spekulišem o imenima kandidata. Ni sa Kokoškovim, ni sa Obradovićem nismo kontaktirali. Postoje određene osobe koje mislimo da bi mogli da budu, i sa njima ćemo kontaktirati, ali nećemo lomiti preko kolena. Razmatraćemo u narednih mesec, dva. Ozbiljna smo organizacija, Savez je stabilan. Nećemo čekati poslednji trenutak, jer imamo "prozor" u februaru. Ja ću da presečem ko će biti selektor, ja sam predsednik.


PROČITAJTE JOŠ: BOGDANOVIĆ O SUKOBIMA U REPREZENTACIJI: Pisaće se svašta, ali mi znamo šta imamo


Rezultat na poslednjem takmičenju ovog leta samo je zaokružio lošu godinu za srpsku košarku tokom koje su samo košarkašice osvojile bronzu na EP u Beogradu.


- Niko od nas nije pretplaćen na medalje. Prethodnih godina su i devojčice i dečaci osvajali titule, dođe period kada toga nema. Razne stvari utiču na to. Cilj mlađih selekcija je pravljenje igrača za seniorsku reprezentaciju, a još ako se osvoji i medalja, svima bude dobro. Ne verujem da je srpska košarka zadovoljna medaljama u kadetima i juniorima, a da ne izađu igrači za seniorski nacionalni tim - završio je Danilović.