Nekadašnji nemački reprezentativac i NBA zvezda Dirk Novicki imenovan je za predsednika Komisije za igrače na sastanku Centralnog borda FIBA.

Krovna košarkaška organizacija je 2014. godine osnovala telo koje predstavlja interese glavnih aktera igre pod obručima u procesu donošenja odluka u FIBA, a prvi predsednik Komisije bio je Vlade Divac.

Srpskom asu je ove godine istekao mandat, a na sastanku Centralnog borda održanom u subotu odlučeno je da njegov naslednik bude legendarni Nemac, koji je uz Jao Minga i Kobija Brajanta oficijalni ambasador tekućeg Mundobasketa u Kini.

- Počastovan sam što sam dobio priliku da predstavljam igrače unutar FIBA i što ću moći da predstavljam njihov glas za stolom za kojim se donose odluke. Uzbuđen sam što ću raditi zajedno s aktivnim i penzionisanim košarkašima širom sveta, kako bih osigurao da se čuju interesi igrača za nastavak razvoja našeg voljenog sporta – rekao je Novicki, koji će u svom timu od 16 članova imati i jednog Srbina – Dejana Majstorovića (basket 3x3).

Pored reprezentativca Srbije u basketu, u Komisiji će biti i nekadašnji slovenački košarkaš Marko Milić, bivši član Makabija i Žalgirisa Kirk Peni, te grčki plejmejker Nikos Zizs.