OD IZVEŠTAČA “NOVOSTI”: DONGUAN

SPECIJALITET srpskog mentaliteta - neumereno uzdizanje u nebesa sportskih heroja i još neumerenije provlačenje kroz blato kada iznevere snove navijača. Negde između idolopoklonstva i izliva frustracija olujnog intenziteta, treba potražiti uzroke potonuća naše košarkaške reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kini.

Četvrtfinalni fijasko u utakmici sa Argentinom ne potpada pod kategoriju "desilo se loše veče". Možda je, samo donekle, imalo smisla govoriti o tome posle poraza od Španije u poslednjem meču druge grupne faze. Sa ove distance, španska omča samo je ubrzala razotkrivanje svih mana srpskog tima za Mundobasket u Kini.

Osnovna je koncepcijske prirode. Sastav sa četiri klasična centra, od kojih samo Nikola Jokić poseduje i neke osobine "četvorke", usporio je Srbiju u eri brze košarke. Taj nedostatak krio se od očiju u utakmicama sa nedoraslim rivalima, ali je upao u oko tokom duela sa mobilnim Špancima i Argentincima.

PROČITAJTE JOŠ: ĐORĐEVIĆ O MEČU SA AMERIKANCIMA: Više smo se spremali za Francusku, ali sada igramo za prestiž i ponos

Teško je otrgnuti se utisku da je Jokić postao žrtva koncepcije "imamo size (veličinu)", kako je selektor Aleksandar Đorđević nebrojeno puta rekao navodeći prednosti naše selekcije. Size taktika načinila je od najbolje "petice" na svetu prosečnu "četvorku". Izuzetak je meč sa Argentinom, u kojem je naš NBA superstar odigrao više minuta na svojoj prirodnoj poziciji nego zbirno u svim prethodnim utakmicama na šampionatu.

Denver je iskoračio iz NBA proseka kada je trener Majk Meloun odustao od eksperimenta sa Jokićem kao "četvorkom". Srbija je mogla da iskoristi pun potencijal njegovog raskošnog talenta kopirajući igru Nagetsa, ali je još u periodu pripremnih utakmica bilo jasno da naš stručni štab ima drugačije ideje.

- Moderna košarka su bekovi, bekovi, bekovi - rekao je Đorđević posle poraza u četvrtfinalu, u kojem su argentinski bekovi Kampaco, Laprovitola i Vildoza otplesali vrhunski basketaški tango.

Posle povreda Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića, Sale je odlučio da u Kinu povede samo četiri beka. Dva plejmejkera sličnih karakteristika i dva beka šutera takođe sličnih karakteristika. Nedostajalo je raznovrsnosti na spoljnim pozicijama kakvu imaju Španci i Argentinci.

PROČITAJTE JOŠ: "ORLOVIMA" I TOKIO DALEKO: Srbija mora u kvalifikacije za Olimpijske igre

Priznao je Đorđević da je nedostajalo i te zarazne energije Gagija Milosavljevića, time možda i nesvesno ponovo otključao pitanje zašto na spisku nije bilo Nikole Kalinića. Bez prototipa igrača često neuočljivih za statistiku, a dragocenih za ekipu, Srbija odaje utisak anemičnog organizma, ugašenog ognjišta bez čuvara vatre. I bez timskog karaktera.

Takođe i bez proklamovanog lidera na terenu. Statistički, to su Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić i Nemanja Bjelica. Ali, može biti samo jedan. Barjak na Evrobasketu 2017. nosio je Bogdan, pre toga godinama Teo. Sada, kao da su tri šake stezale isti steg, vitlajući njime u različitim pravcima. Gomilaće se neosnovane teorije o podelama unutar tima, a zapravo je reč o nedostatku hijerarhije.

U tom trovlašću kao da se zagubio sistem igre i identitet naše selekcije. Javljali su se gejziri egoističnih ispada pojedinih reprezentativaca, timski smo bili preudobno zavaljeni u ležaljci obešenoj o egzibicione pobede protiv Angole, Filipina i Portorika.

PROČITAJTE JOŠ: "ORLOVI" PROTIV SAD: Francuzi u polufinalu Mundobasketa!

U zaleđini te uljuljkanosti vrebao je pritisak, po rečima Đorđevića za njega neprimetan do emotivnog izliva Bjelice posle eliminacije u četvrtfinalu. Zlatna groznica tresla je naše reprezentativce snagom sa kojom očito nisu mogli da se izbore.

Na kraju, možda je i percepcija indivudalnog kvaliteta ovog tima bila pogrešna. Upoređivanje sa generacijom iz Indijanapolisa krajnje je diskutabilno. U ovom timu samo Bogdanović ima veliku titulu, evroligašku sa Fenerom. Reprezentativna ostaje san bar do Evrobasketa 2021. Olimpijske igre, skoro izvesno, ostaće suverena američka teritorija.