KAD SALE PODUČAVA NAVARA: Srpski igrači i treneri najzaslužniji za strelovit uspon španske košarke

V. PRERADOVIĆ

07. 09. 2019. u 23:04

КАД САЛЕ ПОДУЧАВА НАВАРА: Српски играчи и тренери најзаслужнији за стреловит успон шпанске кошарке

Aleksandar Đorđević Foto: N. Paraušić

Mnogo vrhunskih stranaca prošlo je kroz špansku košarku. Ranije od Pikulina Ortiza i ostalih, pa do nas evropskih igrača, Sabonisa i tako dalje – kaže selektor Đorđević

SRPSKI igrači i treneri često imaju glavne uloge u filmu o strelovitom usponu španske košarke u prvoj deceniji novog milenijuma. Jedan od njih je i naš selektor Aleksandar Đorđević, koji je igrao za oba pirinejska velikana - Barselonu (1996-1999) i Real Madrid (1999-2002).

- Jesam imao fantastične sezone i uživao u Španiji i njihovoj košarci - priča Đorđević. - Igrao sam u dva vrhunska kluba, osvajao titule i sa jednima i sa drugima. Tamo imam fenomenalne prijatelje, meni će taj deo karijere ostati u lepom pamćenju celog života. Nadam se i njima.

Zasluge za košarkaško uzdizanje Španije ne pripisuje samo srpskim ambasadorima.

- Mnogo vrhunskih stranaca prošlo je kroz špansku košarku. Ranije od Pikulina Ortiza i ostalih, pa do nas evropskih igrača, Sabonisa i tako dalje.


Sale je bio neka vrsta mentora Huanu Karlosu Navaru i Pau Gasolu, dvojcu koji je obeležio jednu epohu evropskog i svetskog basketa.

- Pau i Navaro su te godine, kada sam ja bio u Barseloni, ušli u prvi tim kao juniori. Jesam ih ja držao na neki način. I sada imamo fantastičan odnos.

Prisetio se jedne lepe priče...


- Škola košarke za plejmejkere i bekove jeste prodor - pa naskok, prodor - pa naskok. Tako je bilo od Nikosa Galisa. Pogodi preko igrača ili doda. Mi to učimo sve bekove. Tako se igralo, to su od nas tražili i naši treneri. Navaro dođe i krene sa onim njegovim pogačicama, bombama. Ja ga pomerim sa strane i kažem mu: "Nemoj to, dođi kod mene, da malo radimo zajedno. Sada naskoči, pa levom, pa naskoči..." I ja tu njega učim šta treba da se radi, a ne da se vidi da mu to ne leži, nego je on posle od tog svog šuta napravio vrhunsku karijeru. Postao najbolji igrač Evrope, a ja kao "mali, to ti ne valja". Sad će on da uči druge da treba da se radi onako kako on to radi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije