OD IZVEŠTAČA "NOVOSTI": FOŠAN

BASKETje stigao u Kinu. Oko 15.000 košarkaški malo upućenih Kineza upoznalo se sa svim lepotama igre pod obručima u egzibicionoj pobedi Srbije nad Angolom u prvoj utakmici 18. Svetskog prvenstva - 105:59. Poštujući svakog protivnika, slični časovi obuke mogu se predvideti i za ponedeljak i susret sa Filipinima u 2. kolu D grupe (14.30).

Razliku u kvalitetu između svetskog vicešampiona i afričkog šampiona, toliku da se može meriti razmerama Kineskog zida, selektor Đorđević iskoristio je da niz pripremnih utakmica produži prvom na Mundobasketu. Broju kombinacija za čiji je tačan proračun neophodan digitron, nedostajao je samo Bjelica. Individualno je odradio zagrevanje i, kako je i najavljeno, sa klupe ispratio taktički trening u popunjenoj dvorani u Fošanu.

ZAPADE, JAVI SE RAZBACANE grupe srpskih navijača komunicirale su međusobno tokom utakmice sa Angolom. Mogli su se čuti povici kao na utakmicama u Srbiji: "Zapade, javi se." Pristigli sa raznih strana sveta i Kine, sknadirali su našem selektoru "Uzmi Sale svetsku titulu", "Jedan je Đorđević Saša".

Jokić je sa pozicije krilnog centra, na koju se još privikava, promenio sve centarske partnere. Utisak je da mu je najviše prijala "veza" sa Milutinovim. Gudurić se pomerao na krilo kada je bio u petorci sa Bogdanovićem, zakucanim na bekovskoj poziciji. Čini se da na ovom šampionatu neće gubiti dah kao pomoćni plejmejker, zbog čega je u finalu prošlog Evrobasketa ostao bez daha.

PROČITAJTE JOŠ: KRAJ: Srbija - Angola 105:59

Sa mesta za koje je rođen, već u prvih 15 minuta postigao je 16 poena. Pogodio je sve šuteve, propraćene dubokim uzdahom kineske publike dok su lopte ulazile bez dodira sa obručem. Huk je bio najglasniji kada je lopta stizala do Jokića, druge najveće zvezde na Svetskom prvenstvu. Prva je svakako Grk Adetokumbo, MVP NBA lige.

Sumnja u rezultat u meču u kojem je zapravo nije ni bilo, povukla se daleko od terena već početkom drugog poluvremena. Negde u to vreme povukli su se i Angolci iz sasvim neravnopravnog dvoboja. Ostalo se može podvesti pod šou- program, u kojem su se srpski momci potrudili da priušte publici pun košarkaški doživljaj. Na trenutke je izgledalo kao da igraju basket u kraju.

Lučić je prvi put omirisao igru od povrede u beogradskom duelu sa Litvanijom. Izuzetno bitno, posebno u svetlu upale kolena koja Bjelicu još drži van igre.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) VELIKA PODRŠKA ZA "ORLOVE": Iz Brizbejna i Čačka do Kine

ANGOLA 59

SRBIJA 105

DVORANA u Fošanu.

ANGOLA: Domingos 6, Moreira 8, Gonkalves, Siprijano, Morais 15, Paulo 10, Antonio 6, Mingas 2, Mbunga, Mur 6, Žoakim 6, Konseisao.

SRBIJA: Simonović 5, Bogdanović 24 (3-3 za dva, 7-5 za tri), Bjelica, Lučić 7, Raduljica, Birčević 7, Jokić 14 (3-3 za tri, 5 sk, 6 as), Milutinov 14 (6-4 za dva), Micić 8 (5 as), Gudurić 9 (4-3 za tri), Jović 5 (9 as), Marjanović 12 (10 sk).

20:29, 12:21, 16:28, 12:27


JOKIĆ PRVA ZVEZDA

PRE početka utakmice, na video-bimu, kao prva zvezda Srbije predstavljen je Nikola Jokić. O kvalitetima našeg NBA superstara govorili su njegovi saigrači iz Denvera, američki reprezentativac Mejson Plamli i španski Huančo Ernangomez.

Jokićev prilazak klupi svaki put je izazivao juriš Kineza u prvim redovima tribina, koji su želeli sliku iz neposredne blizine.