Sve bolji let Orlova

Mi. Rogač

13. 08. 2019. u 20:24

Све бољи лет Орлова

Aleksandar Đorđević foto: KSS

Da li je ovo izgledalo kao prijateljska utakmica? Definitivno ne, delovalo je kao borba za medalju - naglasio je srpski selektor

SUSRETI Srbije i Litvanije uvek imaju posebnu draž, makar i kad se ne igraju na nekom takmičenju, već u pripremnom periodu. U sjajnom ambijentu odigrana su i poslednja dva, koja su ekipama poslužila kao veoma dobre provere pred Svetski kup (31. avgust - 15. septembar, Kina).


Prvi u Beogradu u prepunoj "Areni" (72:68), drugi podjednako zanimljiv u Kaunasu (95:91). Ono što je za našu selekciju najvažnije jeste da je iz oba duela izašla kao pobednik.


PROČITAJTE JOŠ: KRAJ: Litvanija - Srbija 91:95


TELO U TELO SA LITVANCIMA POHVALE selektora Đorđevićana račun litvanskog tima nisu izostale.
- Fizički su sjajno pripremljeni - rekao je Đorđević. - Atletski gledano, reprezentacija Litvanije je tokom istorije uvek bila jaka. Morali smo da se prilagodimo, da podignemo agresivnost. Da igramo telo u telo. Takođe, imaju veoma dobar protok lopte.

- Da li je ovo izgledalo kao prijateljska utakmica? Definitivno ne, delovalo je kao borba za medalju - naglasio je srpski selektor Aleksandar Đorđević. - Takvi su uvek dueli između ovih timova.

Naredni izazov za Srbiju je Akropolis kup od 16. do 18. avgusta. Trijumf u Kaunasu, četvrti iz četiri pripremne utakmice ovog leta, raduje našeg prvog trenera.


- Zadovoljan sam što je naša reprezentacija posle mnogo vremena uspela da pobedi Litvance na njihovom terenu i to u fazi priprema u kojoj je njihov tim duže na okupu od našeg. Dobro smo odgovorili na njihovu fizičku igru. Pokazuje se, kao što sam već govorio, da samo kroz mnogo zajedničkih treninga i napornog rada možemo da dođemo do potrebne forme za Svetsko prvenstvo.


Selektor je istakao i veoma dobru partiju Bogdana Bogdanovića (27 poena), jednog od najvažnijih šrafova u srpskom timu.


PROČITAJTE JOŠ: Nestorović: Bogdanović je miks Đorđevića i Danilovića


- Srećan sam zbog intenziteta igre i želje za pobedom. Bogdanović je odigrao sjajan meč, što me veoma raduje. On se tek nedavno pridružio zbog NBA pravila.


O analizi utakmice pričao je i Stefan Birčević, koji je izdvojio segment na kome treba posebno da se radi.


- Imali smo problem sa skokom. Velika pobeda za nas. Ovo je sjajan domaći teren. Igrali smo kao tim.


Nadovezao se selektor na izjavu krilnog igrača:


- Vidite sada razliku između lepog posla košarkaša i onog trenerskog, koji ima ružnijih stvari. Za njega je jedini problem bio skok u odbrani, dok ja vidim mnoštvo drugih stvari koje moramo da unapredimo. Veoma sam srećan zbog dolaska u Litvaniju, to je zemlja košarke. Uvek sam srećan i ponosan kada dođem i družim se sa legendama poput Sabonisa, Karnišovasa...


PROČITAJTE JOŠ: Teodosić na pregledima u Bolonji


Pitali su novinari u Litvaniji Saleta da li može da napravi paralelu između sadašnje ekipe Srbije i nekadašnje u kojoj je igrao.


- Nisam jedan od onih koji porede generacije. Ne volim da pričam npr. ko će biti novi Sabonis i slično. Radimo sa ovim timom pet, šest godina, stvorili smo dobru atmosferu, poznajemo se. Medalje nam pokazuju da verujemo jedni u druge. Atmosfera je veoma bitna za uspehe... Sada sam veoma srećan i ponosan što imam priliku da radim sa ovim igračima. Zahvalan sam što mi dozvoljavaju da ih treniram - završio je Đorđević.


PRIKUPLjENO PET MILIONA DINARA

HUMANITARNA akcija Unicefa na prvom meču Srbije i Litvanije je uspela. Od prodaje ulaznica ostvaren je prihod od 10.747.928 dinara. Planirano je da za izgradnju inkluzivnih igrališta za decu koja imaju smetnje u razvoju bude izdvojena polovina od te svote, što znači 5.373.964 dinara. Čak 18.213 navijača je ispratilo "orlove" u Kinu, ali i pokazalo dozu humanosti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije