Đorđević: Igru moramo da tražimo iz odbrane, napad će doći

Tanjug

08. 08. 2019. u 09:51

Nismo imali kontakt igru telom. To je ono što nas čeka na SP svakako, kao i protiv Litvanije, jer je reprezentacija Litvanije u istoriji sve uspehe gradila na tome - rekao je Đorđević

Ђорђевић: Игру морамо да тражимо из одбране, напад ће доћи

Aleksandar Đorđević Foto: N. Paraušić

Selektor košarkaške reprezetacije Srbije Aleksandar Đorđević, posle ubedljive pobede protiv Finske (95:75) u pripremnoj utakmici za Svetsko prvenstvo, rekao je da je njegov tim odgovorio na igru rivala na način na koji su planirali.


- Pre svega, hvala fantastičnoj publici, sjajna atmosfera i ambijent, što momci i zaslužuju i znaju da cene. Odgovorili smo kako smo i zacrtali, osim na početku meča, gde nismo ušli u fajt, u borbu i pritisak na loptu. Nismo imali kontakt igru telom. To je ono što nas čeka na SP svakako, kao i protiv Litvanije, jer je reprezentacija Litvanije u istoriji sve uspehe gradila na tome", rekao je Đorđević.Đorđević je dodao i da je njegov tim odgovorio na atipičnu igru Finaca i da ga raduje veliki broj asistencija.


- Moramo pod hitno da shvatimo da tražimo igru iz odbrane i fizičkog kontakta, ne napadom, iako mogu da razumem to. Ali, nema potrebe, napad ćemo tražiti tek za neke tri nedelje… Ekipa dosta dobro fizički izgleda i odgovorili smo atipičnoj igri Finske, čiji su igrači za „jedan broj manji“ u odnosu na nas i dosta su brzi i pokretljivi. U tome su tražili način da odigraju protiv nas, ali smo im posle zaustavili te kretnje u napadu. Imali smo dosta dobrih akcija, 26 asistencija, što sigurno raduje, to nas je uvek krasilo. Tako i treba da igramo - zajedno, i u odbrani i u napadu.


Đorđević na ovom meču nije mogao da računa na nekoliko igrača, među kojima su Nemanja Bjelica i Vasilije Micić.


- Micić je dobio udarac na prvoj utakmici u Čačku. Uradio je analize koje kažu da je sve u redu. Odigrao je malo bolje na treningu, „prokrvario“ je taj udarac. Nadam se da će moći normalnije da trenira od sutra. Potrebno mu je i te kako da trenira, jer i na Kopaoniku nije sve vreme trenirao. Bjelica je dobio injekcije, oseća se bolje, ima blokadu u vratu, što mu se drugi put dešava u reprezentaciji. Nadam se da će i on koliko od sutra biti na terenu. Daćemo mu malo vremena, uradio je na Kopaoniku sa nama dobar period priprema, sve što je mogao shodno ugovoru i NBA pravilima - rekao je Đorđević.On je objasnio i situaciju u vezi sa Markom Gudurićem, Bogdanom Bogdanovićem i Nikolom Jokićem, koji takođe nisu igrali protiv Finske.


- Jokić se priključuje u četvrtak prema planu, Gudurić je odradio jedan trening, Bogdanović isto, i on je imao svoje ugovorne NBA obaveze. Tek od sutra će Bogdanović biti sa nama, jer je Košarkaški savez Srbije uspeo da obezbedi neophodan novac za osiguranje. Stvarno čestitke čelnim ljudima u Savezu, nije uopšte mali novac u pitanju. Predsednik KSSPredrag Danilović i generalni sekretar Dejan Tomašević svakodnevno su bili u kontaktu sa ljudima iz FIBA i NBA i tražili rešenje. On će od sutra biti u „ful“ programu sa nama - zaključio je Đorđević.


Reprezentativac Srbije Stefan Birčević zahvalio se publici u "Kristalnoj dvorani" na podršci.


- Hvala publici u Zrenjaninu, bila je fenomenalna, bilo je lepo igrati ovde, to je najbitnije. Mislim da smo odigrali kako treba i pokazali dobru igru za ovaj početni period, da smo fizički dobro odgovorili Fincima - rekao je Birčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije