Košarkaški savez Srbije (KSS) i UNICEF pozvali su navijače da u što većem broku dođu 10. avgusta u "Štark arenu" na utakmicu između Srbije i Litvanije i na raj način podrže projekat "Inkluzivna igrališta".

Kako se navodi u saopštenju, deo prihod od ulaznica sa pripremne utakmice za Mundobasket u Kini biće usmeren u izgradnju igrališta prilagođenih deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

- Pozivam sve na utakmicu protiv Litvanije u želji da pokažemo jedinstvo, da damo svoj doprinos ovoj dobrotvornoj akciji, da pomognemo našoj deci, kao i da uživamo u igri košarkaške reprezentacije Srbije protiv jedne od najjačih evropskih selekcija. Ujedno, pozivamo sve ljubitelje košarke da kupe ulaznicu i dođu u dvoranu obučeni u plavo, u skladu sa bojom dresova u kojima ćemo igrati, da i na taj način pokažemo da smo svi kao jedan - rekao je generalni sekretar KSS Dejan Tomašević.

Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a zahvalila je Košarkaškom savezu Srbije za odlučnost da pomogne najmlađim sugrađanima.

- UNICEF ima dugu tradiciju saradnje sa sportskim organizacijama širom sveta, sa sportskim klubovima i sportistima. Polazna osnova naše saradnje sa svetom sporta je Konvencija o pravima deteta, čiji član 31. garantuje svakom detetu pravo na odmor i slobodno vreme, na igru i rekreaciju. KSS i UNICEF započinju saradnju sa željom da što više devojčica i dečaka izađe na igrališta i sportske terene, gde će sa svojim porodicama uživati u igri i sticanju važnih životnih veština - rekla je ona.

Zadovoljstvo ovim partnerstvom naglasio je i selektor reprezentacije Aleksandar Đorđević i ambasador UNICEF-a u Srbiji.

- Drago mi je, kao nacionalnom treneru i kao ambasadoru UNICEF-a u Srbiji, da KSS i UNICEF započinju saradnju. Delimo iste vrednosti i smatramo da je sport važan za razvoj dece i stvaranje zdravog društva u kojem svako dete ima šansu da raste, uči, da se igra i razvija. Više od 10 godina sam ambasador UNICEF-a i ponosan sam na vrednosti za koje se ta organizacija zalaže - rekao je Đorđević.

On je dodao da košarkaška reprezentacija Srbije tokom istorije, iz generacije u generaciju, predstavlja najpozitivnije ljudske i sportske vrednosti.

- Mi nismo nasledili ovaj dres, mi smo ga pozajmili i znam da svi igrači i članovi tima imaju poseban odnos i poštovanje prema njemu i svemu što reprezentacija predstavlja - istakao je Đorđević.