SRBIJA SA FINSKOM I GRUZIJOM: Obavljen žreb kvalifikacionih grupa za košarkaško EP

V.P.

22. 07. 2019. u 13:00

СРБИЈА СА ФИНСКОМ И ГРУЗИЈОМ: Обављен жреб квалификационих група за кошаркашко ЕП

Aleksandar Đorđević i reprezentativci Srbije foto: N. Paraušić

Žreb održan u Minhenu izvukao je "orlove" iz prvog šešira i smestio ih u E grupu sa: Finskom, Gruzijom i pobednikom pretkvalifikacione grupe u kojoj su: Švajcarska, Portugalija i Island.

DOK se na Kopaoniku pripremaju za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kini (31. avgust - 15. septembar), košarkaši Srbije saznali su imena protivnika u kvalifikacijama za Evrobasket 2021. u četiri zemlje (Češka, Gruzija, Nemačka i Italija).


Žreb održan u Minhenu izvukao je "orlove" iz prvog šešira i smestio ih u E grupu sa: Finskom, Gruzijom i pobednikom pretkvalifikacione grupe u kojoj su: Švajcarska, Portugalija i Island. Na putu ka kontinentalnom šampionatu su 32 selekcije podeljene u osam grupa po četiri, tri najbolje iz svake izboriće učešće na prvenstvu koje se igra od 17. avgusta do 3. septembra 2021. godine.


PROČITAJTE JOŠ: Bogdanović: U dresu Srbije želiš da učiniš narod ponosnim


U slučaju naše grupe - dve najbolje, s obzirom na to da Gruzija i ostali domaćini Evrobasketa nastupaju u kvalifikacijama samo protokolarno. Jasno je da bi bilo veliko iznenađenje da se na završni turnir ne plasiraju Finska i Srbija, koja je na prethodnom EP u Turskoj 2017. osvojila srebrnu medalju.


FIBA se pre žreba u Minhenu odlučila za neke restrikcije iz političkih razloga. Tako nije postojala mogućnost da se Srbija nađe u grupi sa takozvanom državom Kosovo, ukoliko prođe pretkvalifikacije i nađe se u osmom šeširu. U borbi za plasman na Evropsko prvenstvo nisu mogle da se sastanu ni reprezentacije Rusije i Ukrajine.


PROČITAJTE JOŠ: KSS i UNICEF zajedno u projektu "Inkluzivna igrališta"


Takmičenje po grupama odvijaće se po dvokružnom sistemu, svako sa svakim kod kuće i u gostima. Kvalifikacije za Evrobasket biće odigrane kroz tri takozvana FIBA prozora, i to u terminima 17-25. februar 2020, 23. novembar - 1. decembar 2020. i 15-23. februar 2021. (po dva meča u svakom prozoru). Za razliku od kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini, tokom naredne klupske sezone na programu je samo jedan termin. Razlog je olimpijska godina i vreme potrebno nacionalnim timovima da se pripreme za najveći sportski događaj.


DA SE PLAVI "ARENA"


UTAKMICA Srbije i Litvanije 10. avgusta u "Štark areni", osim što je poslednja koju "orlovi" igraju u našoj zemlji pred SP u Kini, ima i humanitarni karakter. Deo sredstava od prodaje ulaznica biće usmeren na Unicefov projekat "Inkluzivna igrališta".


- Pozivam sve na utakmicu protiv Litvanije da damo doprinos ovoj dobrotvornoj akciji, pomognemo našoj deci, kao i da uživamo u igri Srbije protiv jedne od najjačih evropskih selekcija. Ujedno, pozivamo sve ljubitelje košarke da dođu obučeni u plavo, u skladu sa bojom dresova u kojima ćemo igrati - kaže Dejan Tomašević, generalni sekretar KSS.


SASTAVI GRUPA:

GRUPA A: Španija, Poljska, Izrael, Slovačka/Kipar/Rumunija.

GRUPA B: Italija, Rusija, Severna Makedonija, Estonija.

GRUPA C: Litvanija, Češka, Belgija, Albanija/Belorusija/Danska,

GRUPA D: Hrvatska, Turska, Holandija, Švedska.

GRUPA E: Srbija, Finska, Gruzija, Švajcarska/Portugalija/Island.

GRUPA F: Slovenija, Ukrajina, Mađarska, Austrija

GRUPA G: Francuska, Nemačka, Crna Gora, Luksemburg/Kosovo/V. Britanija.

GRUPA H: Grčka, Letonija, BiH, Bugarska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

održan na aerodromu u Minhenu

22.07.2019. 14:19

Nemačka efikasnost, održi se žreb i pravac u avione, nema šta da ih tu nešto goste.