MUŠKA i ženska seniorska košarkaška reprezentacija Srbije dobiće na današnjem žrebu u Minhenu protivnike u kvalifikacijama za evropske šampionate 2021. godine.

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića smešteni su u prvi šešir sa selekcijama Španije, Francuske i Litvanije, koje će biti žrebane u grupe A, C, E i G, zajedno sa ekipama iz četvrtog, petog i osmog šešira. U četvrtom su Finska, Nemačka, Češka i Poljska, u petom Gruzija, Crna Gora, Belgija i Izrael, u osmom Albanija/Belorusija/Danska, Slovačka/Kipar/Rumunija, Luksemburg/tzv. Kosovo/Velika Britanija, Švajcarska /Portugalija/ Island. Osmi šešir biće kompletiran posle utakmica treće runde predkvalifikacija, koje su na programu od 3. do 21. avgusta.

U kvalifikacijama učestvuju 32 zemlje podeljene u osam grupa po četiri tima. Igra se po dvokružnom sistemu, po tri najbolja tima iz svake grupe izboriće plasman na Evropsko prvenstvo 2021.

Izabranice selektora Marine Maljković takođe su u prvom šeširu, sa reprezentacijama Velike Britanije, Belgije, Švedske, Mađarske, Rusije, Italije, Slovenije i Letonije. U drugom su Crna Gora, Belorusija, Turska, Češka, Ukrajina, Grčka, Bosna i Hercegovina, Slovačka i Hrvatska, u trećem Litvanija, Poljska, Izrael, Rumunija, Nemačka, Holandija, Portugalija, Island i Švajcarska, u četvrtom Estonija, Bugarska, Finska, Severna Makedonija, Albanija i Danska.

Francuska i Španija su kao domaćini već obezbedile učešće, preostale 33 ekipe biće podeljene u devet grupa, od kojih će šest imati po četiri tima, dok će tri grupe imati po tri reprezentacije. Učešće na EP izboriće devet prvoplasiranih i pet najboljih drugoplasiranih selekcija.