MICIĆ ZA NOVOSTI: Jokić je priča za roman

V.PRERADOVIĆ

nedelja, 21. 07. 2019. u 21:10

МИЦИЋ ЗА НОВОСТИ: Јокић је прича за роман
To kako se njegov život razvijao u proteklih pet godina jeste nešto prelepo. Presrećan sam što igra za našu reprezentaciju, što je toliko moćan i stvarno jedva čekam da igram sa njim, kaže Vasilije Micić

KADA je selektor Srbije Saša Đorđević govorio o reprezentativcima koji su igrački sazrelili od prethodne akcije, jedna od prvih asocijacija je Vasilije Micić. Od Evrobasketa 2017. u Turskoj, tokom dve sezone u Žalgirisu i Efesu izrastao je u elitnog plejmejkera na svetskom nivou.

U razgovoru za "Novosti", naš 25-godišnji as dotakao se tema vezanih za predstojeće SP u Kini, ali i košarkaške bajke njegovog bivšeg saigrača iz Mege Nikole Jokića.

- Drago mi je što u ovu akciju ulazim kao bolji igrač. Niko od nas ne mora da uverava ljude da je individualni kvalitet reprezentacije nesporan. Objektivno je tako, ali je bilo situacija kada je taj pojedinačni kvalitet znao da pomuti timsku sliku. Nažalost, taj ego ume da nadvlada timski duh i ne dozvoli da se ostvari veliki rezultat.

PROČITAJTE JOŠ: GUDURIĆ ZA "NOVOSTI": Da se ponovi Indijanapolis

UMORIO SE OD DOKAZIVANjA MICIĆ je prošle sezone bio vođa puta tokom putešestvija Efesa do finala Evrolige, u kojem je CSKA zaustavio tursku ekipu. - Najvažnije je da smo zadržali sastav iz prošle sezone. Drago mi je što sam ostao, malo sam se umorio od tog seljakanja i dokazivanja iznova. Shvatio sam da nema potrebe za tim, bar za narednu godinu. Dobio sam od Efesa sve što sam želeo, imamo dobru ekipu, videćemo kako ćemo izgledati naredne sezone.

Primer je Evropsko prvenstvo u našoj zemlji 2005.

- Apsolutno. Mislim da sada nije takva situacija, dugo smo zajedno. Nekad nam je nedostajalo više igrača, nekad manje, ali ove godine se namestilo da smo svi tu. Možemo da pružimo maksimum, svi smo izašli iz vrhunskih klupskih sezona. Nadam se samo da ćemo shvatiti da svi moramo da se podredimo timu. U tom slučaju, ni najsjajnija medalja nije nedostižna.

Imamo i Nikolu Jokića, člana najbolje NBA petorke.

- Iskreno sam srećan zbog njega, Jokić mi je bio saigrač u Megi dve godine. On je priča za romane. To kako se njegov život razvijao u proteklih pet godina jeste nešto prelepo. Presrećan sam što igra za našu reprezentaciju, što je toliko moćan i stvarno jedva čekam da igram sa njim.

Teško da je i sam Nikola verovao da je moguć takav holivudski scenario.

- On je tip čoveka koji ne oseća nikakav pritisak. Siguran sam da i sada misli da je normalno sve što mu se dešava. To i jeste njegova najveća snaga. Košarku ne posmatra kao posao, već kao uživanje. Jednostavno, taj talenat koji je dobio od Boga uspeo je da pretoči u vrhunski kvalitet na najvišem nivou košarke.

PROČITAJTE JOŠ: BJELICA ZA "NOVOSTI": Zaslužujemo zlatnu medalju

O konkurenciji na Mundobasketu u Kini, Micić kaže da nikad nije bila jača:

- Sve nacije su napredovale. Recimo, pre nekoliko godina Kanadu niko nije shvatao ozbiljno. Sada ima deset NBA igrača, neki od njih su vrhunski i na tom nivou i igraju. Australija takođe. Sve više se radi sa nacijama koje imaju veliki atletski potencijal za košarku, veći od Evropljana. Ljudi su shvatili gde treba da ulažu. Primer je reprezentacija Malija, koja je igrala u finalu Svetskog prvenstva za igrače do 19 godina. To je poruka za nas da nam ništa nije zagarantovano.

"ORLOVI" NA KOPAONIKU

KOŠARKAŠI Srbije otputovali su danas na Kopaonik na planinske pripreme za Svetsko prvenstvo u Kini.

Zbog NBA pravila koje propisuje dužinu boravka u nacionalnom timu, izostali su Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović i Boban Marjanović, dok Marko Gudurić putuje u Ameriku, gde bi trebalo da ozvaniči NBA budućnost u timu Memfisa. Zbog privatnih razloga, "orlovima" će se naknadno priključiti i plejmejker Vasilije Micić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije