Čović: Odluka Evrolige za Crvenu zvezdu je očekivana i spremno smo je dočekali

Novosti online

petak, 12. 07. 2019. u 10:11

Човић: Одлука Евролиге за Црвену звезду је очекивана и спремно смо је дочекали

Nebojša Čović foto: N. Paraušić

To je reorganizacija i faza resetovanja Evrolige, na putu ka krajnjem cilju, a krajnji cilj je uspostavljanje piramidalnog takmičenja – kaže prvi čovek srpskog i regionalnog prvaka

Regionom je u četvrtak prostrujala vest da je ABA liga ostala bez garantovanog mesta u Evroligi, posle odluke donete na sastanku “ECA” u Minhenu, da rezultati u nacionalnim prvenstvima nemaju značaj za plasman u elitno takmičenje.

Ubrzo je iz kancelarije regionalnog takmičenja stigla informacija da će prvak AVA lige u naredne dve godine sigurno dobiti jednu od tri specijalne pozivnice, što je za “Sport klub” potvrdio i prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović.

- Što se tiče Crvene zvezde odluke Skupštine Evrolige su očekivane. Mi dugo pratimo razvoj Evrolige i to u smislu dva najveća evropska takmičenja – Evrolige i Evrokupa. Za nas nije neočekivano da je Skupština Evrolige na predlog menadžmenta Evrolige ukinula ugovore sa tri lige – nemačkom, VTB ligom i ABA ligom. Moram da naglasim da ABA liga ovim formalno ništa nije izgubila jer ABA liga umesto ugovora ima zagarantovan vajld-kard, a on će se dodeliti prema ostvarenom rezultatu - rekao je Čović i dodao:


- Sve druge priče su mistifikovanje od onih koji ne razumeju šta se dogodilo i za one koji su zlonamerni. To je reorganizacija i faza resetovanja Evrolige, na putu ka krajnjem cilju, a krajnji cilj je uspostavljanje piramidalnog takmičenja, koje će na vrhu piramide imati Evroligu, ispod toga Evrokupa, a na dnu piramide nacionalna prvenstva. To znači da će se u dogledno vreme iz nacionalnih prvenstava ići u Evrokup, iz Evrokupa u Evroligu, a iz Evrolige ispadati u Evrokup. To je krajnji cilj. Ipak, postoje i novine. To su Udruženje igrača, Udruženje trenera i preuzimanje ingerencija vezanih za arbitražu.

Prvi čovek srpskog i regionalnog prvaka istakao je da su crveno-beli spremni dočekali promene.


- Mi studiozno bavimo trendovima evropske košarke. Ne mislim da je umanjen značaj ABA lige jer ne zaboravite, iz ABA lige se ide u Evroligu, kao što se iz ABA lige ide u Evrokup – istakao je Nebojša Čović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Ijaoooo

12.07.2019. 11:23

Pa Trinki nikad više neće videti Evroligu, osim ako ga nego uopšte bude hteo posle PartizanIgokee.

MatijaBG PFC

12.07.2019. 11:25

Evropska klupska košarka je "sprdnja"..prošle sezone iz SRB niko nije učestvovao i gotovo da niko nije ni pratio zbivanja u Evroligi, mediji posebno...s druge strane, FIBA ima još 3 takmičenja, pored ova dva ULEB marketinška i to je sve dovelo do opšte lakrdije. ULEB kopira UEFA-u, a zaboravlja da je UEFA-a ipak fudbalska organizacija prepuna para. Što se Čovića tiče, koliko god je antipatičan, meni lično, formira izuzetan tim Zvezde i skidam mu kapu na tome!

Ercov 78

12.07.2019. 14:37

Veliki sportski radnik, i legenda severa. E zato nismo i nikad ni ne možemo biti isti.

Pera

13.07.2019. 22:48

Kud ide kosarka? Ovim je prakticno i ABA liga obesmisljena. Igra se ni za sta. Za vajd kartu, koju moze da dobije prvi, a moze i sestoplasirani, a moze da je ne dobije i niko iz ABA lige. I za sta ce se onda igrati kosarka u Evropi, ako je poenta biti samo "dobar" sa Bartolomeuom. Euroliga ce puci kao balon.