MEDALJA I MARINI IZMAMILA OSMEH: Crvendakić, Milić i Stanaćev o putu ka evropskoj bronzi

Mi. Rogač

08. 07. 2019. u 21:11

Ostvarile smo cilj koji smo zacrtale na početku, a to je plasman na kvalifikacioni turnir za OI, ali pored toga neizmerno nam je drago što smo pred domaćom publikom osvojile odličje - kaže Nikolina

МЕДАЉА И МАРИНИ ИЗМАМИЛА ОСМЕХ: Црвендакић, Милић и Станаћев о путу ка европској бронзи

Košarkašice Srbije u "Novostima" Foto: M. Vukadinović

PUBLIKA u Srbiji je prethodnih dana imala priliku da uživa gledajući uživo put košarkašica do bronzane medalje na Evropskom prvenstvu. Pored odličnog repertoara već standardnih iskusnijih igračica, pažnju su skrenule i mlađe, koje će sigurno biti temelj reprezentacije u budućnosti. Upravo te jake mlade snage Aleksandra Crvendakić (23), Nikolina Milić (25) i Aleksandra Stanaćev (24) su tokom posete redakciji "Novosti" pričale o svemu što su prošle od početka priprema 1. maja, pa do postolja 7. jula.


- Kad se setim samo individualnih i kondicionih treninga, pa nikad dosta - uz osmeh vraća film Aleksandra Stanaćev. - Mnogo smo radile, trčale, bilo je baš teško. Ali isplatilo se. Sve to se zaboravi kada stigne medalja.Debitantkinja u timu ovde godine je bila Milićeva, kojoj se već na premijeri posrećilo da osvoji odličje.


- Prvo prvenstvo pa odmah medalja, nisam mogla da zamislim bolje - kaže Nikolina. - Osećala sam se stvarno kao da sam dugo tu, jer je atmosfera porodična. Ostvarile smo cilj koji smo zacrtale na početku, a to je plasman na kvalifikacioni turnir za OI, ali pored toga neizmerno nam je drago što smo pred domaćom publikom osvojile odličje.


ČAST JE IGRATI UZ SONJU POSLE pobede protiv Britanije Sonja Petrović je istakla da ne bi mogla da se digne da nije bilo podrške mlađih saigračica.
- Ja sam bila dete i gledala je kako igra, bila mi je uzor - objašnjava Crvendakićeva. - Nama je čast što igramo pored nje, baš mnogo stvari naučimo i na terenu i van njega.

Za razliku od svoje dve saigračice, Crvendakićeva je na pobedničkom postolju bila i u Riju 2016.


- Imale smo ove godine nešto posebno, nije bilo nesuglasica, svađa, što je inače za nas žene normalno - zadovoljna je Aleksandra, koja je iako najmlađa, imala ulogu startera. - U ovoj ekipi nije bilo vike, cike, dreke, niko nije upirao u nas prstom kada pogrešimo. Sve vreme sam osećala da imam vetar u leđa od saigračica. Svesne smo da smo bile u "grupi smrti" i mi smo je završile bez poraza. Bilo mi je uživanje da igram, zaista je brzo prošlo.


Ona je svesna da će odgovornost s godinama biti sve veća.


- Normalno je da dođe do smene generacija, tu smo nas tri, na kojima ostaje reprezentacija za nekoliko godina. Imale smo priliku da učimo od starijih saigračica.Posle poraza u polufinalu od Španije košarkašice su preko noći uspele da se izdignu i "pokidaju" Britaniju u meču za bronzu.


- Uvek se setim Butulijine rečenice na poluvremenu meča sa Belgijom u grupi - kaže Stanaćev. - Rekla nam je samo da zamislimo kako ćemo se na kraju utakmice osećati ako izgubimo. To smo vraćale i na narednim mečevima.


Crvendakićeva dodaje:


- Kad smo izgubile polufinale sele smo i rekle ajde da ne bude džaba što smo trčale, što smo toliko treninga odradile. Bez veze je da na kraju ostanemo bez ičega.


Ipak, ta Španija će ostati rival koga "moraju" da dobiju u godinama koje dolaze.


- Mislim da smo imale i sada kvalitet da to uradimo, ali je nedostajalo i malo sreće - kaže Nikolina.KARTA VIŠE ZA ČAĐO OTKRILE su nam košarkašice i ko ima najveću armiju navijača.
- Saša Čađo je nakupila najveću ekipu na tribinama tokom ovih sedam godina. Mi smo tek počele, tako da povećavaće se i naše - uz osmeh priča Nikolina. - Sašini su najglasniji, pa naši ne dođu do izražaja - dodaje Stanaćev. - Nikad joj nije bilo dosta karata, uvek je tražila još, da li ima neko da joj da.


Kad je stigla bronza, došlo je na red i slavlje.


- Mi smo posle svake pobede slavile stvarno, to je nešto što ne može da se odglumi, već dolazi iz srca - kaže popularna Crv. - Ne bi to sve tako izgledalo da nemamo timski duh. Mi smo bile srećne jedna zbog druge, imale smo s kim da podelimo. Ne gledaš koga grliš, kao da smo rod najmiliji.


Nikolina je presekla:


- Mislim da smo se više radovale posle prve pobede u grupi nego Španija kada je osvojila zlato.


Na pitanje da li je selektorka Marina Maljković pokazala koliko joj znači bronza, kratko je odgovorila Crvendakićeva:


- Nasmejala se. To je prosto ona.


Milićeva je dodala:


- Mislim da je za nju sve ovo normalno. Znala je na početku šta treba da uradimo da bismo došli do medalje.Pravo slavlje počelo je kad su napustile dvoranu.


- Ako neko zna kako se slavi, to smo mi - kaže Crv. - Dobro smo se provele i slavićemo sigurno još nekoliko dana i sa porodicom i prijateljima. Merak je videti da Srbija osvaja medalju, jer se vidi da baš znamo to da proslavimo.


Još nekoliko dana euforije, posle i svadba Sonje Petrović, a onda odmor, koji jedva čekaju.


- Posle ćemo samo spavati i sigurno isključiti mobilne telefone - podvukla je Stanaćev.


Ova priča je arhivirana, od danas košarkašice već kreću da skupljaju motiv za sledeći izazov, koji ih čeka u februaru kada je na programu kvalifikacioni turnir za OI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Korać

08.07.2019. 23:24

Poruka našim igračicama: Bile ste vrlo dobre, ali za Španiju to nije dovoljno. Vežbajte šut dan i noć, naročito trojke. Kad to popravite pašće i Španija. Želim vam ZLATO u budućnosti.

H

08.07.2019. 23:55

Svaka cast devojke, zelim vam svu srecu u daljoj karijeri.Nina, ti si suvi talenat samo tako nastavi :*