Maljković i Butulija pred četvrtfinale EP: Moramo da dobijemo meč

Tanjug

03. 07. 2019. u 17:13

Маљковић и Бутулија пред четвртфинале ЕП: Морамо да добијемо меч

Marina Maljković foto: N. Paraušić

Pred Belgiju sam rekla da moramo biti bolji nego protiv Rusije, vi ste pitali može li bolje - rekla je selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković, pred sutrašnje četvrfinale Evropskog prvenstva sa Švedskom, izjavila je da je njena ekipa odmorna i da jedva čeka meč, ali da se oseća nervoza.

Uverena je da će energija i voljni momenat biti adut protiv Švedske.

PROČITAJTE JOŠ: Čađo o narednom rivalu naše reprezentacije: Šveđanke su u četvrtfinalu s razlogom

- To je ključ i nikad se neće promeniti, to je sutra nešto što je naše, što je bilo naše i svih prethodnih godina. To je nešto što ti treba za četvrtfinale. Setite se pred Belorusiju, pred prvu utakmicu, pred početak EP, rekla sam da mi moramo da budemo ekipa koja ima najveći voljnimomenat ubedljivo, da bi tako uspeli da nadoknadimo naše probleme, fizičke, da se ne ponavljam. To je tako bilo. E sad četvrtfinale je, pred Belgiju sam rekla da moramo biti bolji nego protiv Rusije, vi ste pitali može li bolje. Videli ste da u prvom poluvremenu kada nismo bili dobri, da je bila drama, ali u drugom kada smo krenuli sa tom fanatičnom borbom i voljom, onda smo rešile stvari u svoju korist.

Rivala u borbi za polufinale, ona je opisala kao veoma borbenog, koji se bori svih 40 minuta.

- Tim koji se tučeod od prvog minuta, tim koji igra na tela. Veoma su agresivne i na igračusa loptom i na igračima bez lopte. Mnogo trče, u ženskoj košarci Švedska ima odlične rezultate i sa mladim kategorijama. Zahui je definitivno neko ko najviše privlačipažnju i prva opcija. Sestre Eldebrink su većinom u Evroligi, Evrokupu ponajbolje igračice, imaju ogromno iskustvo. Lojd na poziciji tri igra francusko prvenstvo, gde je jedna od najboljih igračica.Uvek puna energije Drame, ona još dodatno pojačavatempo.

- To je tim koji je jednog domaćina izbacio. Odigrale su utakmicu u kojoj ih je Letonija malo potcenila i one su lepo odgovrile. Letonija se nije videla na terenu što mnogi nisu očekivali - navela je Maljković i dodala šta očekuje od svog tima:

PROČITAJTE JOŠ: Sonja Petrović pred četvrtfinale EP: Igramo sve zrelije

- Mi moramo, to je stavka broj jedan koju sam tražilaod ekipe u pripremi ove utakmice, da naučimo kada je zagrevanje u košarci. Izgleda da nismo naučili kada je zagrevanje, a ono se dešava od 20 sati do 20.30. I onda u 20.30 počinjeutakmice koja traje 40 minuta, a ne da u 20.30 kreće zagrevanje. To je najvažnija poruka za moje košarkašice pred četvrtfinale.

Srpske košarkašice će po prvi put igrati u beogradskoj "Štark areni", a Maljkovićeva je istakla da atmosfera neće uplašiti njen tim.

- Ne, jednostavno ne. Nalazišse u ovakvoj životnoj situaciji sad i ko zna kad. Sada da razmišljamo o tome da li bude prazna ili puna Arena, nema izgovora. Znate već devizu - nema izgovora za bilo šta. I kada su bili problemi pred početakEP, htela sam da razmišljamo pozitivnim stvarima. U Zrenjaninu smo naučile, hajde da završimosa tim da smo naučile sve tamo. Treba samo pozitivno da razmišljamo, šta ako bude puna Arena? Hajde da okrenemo to u pozitivnom pravcu i da budemo zahvalne kao generacija što imamo priliku da igramo u takvom ambijentu. Ne smemo da to gledamo kao neki minus, već ogroman plus. Moramo da dobijemo tu utakmicu. To je to, idemo - zaključila je Maljković.

Košarkašica Srbije Dajana Butulija rekla je da će sutrašnji meš biti najvažnija utakmica na šampionatu.

- Kao i uvek, četvrtfinale je najbitniji meč na šampionatu. Mi smo prvi put u ovako ogromnoj hali i pred našim navijačima. Verovatno i malo pritiska, ali se nadam da ćemo se pokazati u pravom svetlu. Verujem i da ćemo preskočitii ovu prepreku, lako- rekla je Butulija novinarima posle treninga.

PROČITAJTE JOŠ: NE MORA BAŠ UVEK DRAMA: Kapiten Srbije o plasmanu u četvrtfinale EP

Srbija je grupnu fazu završila sa tri pobede posle velike drame i borbe.

- Vreme je da krenemo da igramo jednu utakmicu od samog početka. Od starta da budemo koncentrisane, višenego do sada. Verovatno su nam neke stvari malo i odvlačilepažnju. Ne smemo da gubimo vreme, ne sme da bude niti jedan prazan minut meča", osvrnula se Butulija na komentar selektorke Marine Maljković da igračice treba da shvate da je zagrevanje do 20 sati, a da od 20.30 kreće meč.

- Skrenula nam je pažnju na to. Protekle tri utakmice smo igrale malo slabije u prvom poluvremenu i posle se tek budile, kada je bilo i najbitnije.

Meč između Srbije i Švedske igra se sutra od 20 i 30 minuta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije