Kapiten košarkašica Srbije pred start EP: Sa Mateom je sve mnogo lakše

Mi. ROGAČ

sreda, 26. 06. 2019. u 07:23

Капитен кошаркашица Србије пред старт ЕП: Са Матеом је све много лакше

Jelena Bruks foto: N. Paraušić

Beba je došla u pravom trenutku, znala sam da ću se vratiti u reprezentaciju na vreme – istakla je za “Novosti” Jelena Bruks (devojačko Milovanović)

TIM Srbije na Evropskom prvenstvu, koje sutra startuje u našoj zemlji i Letoniji, činiće 12 igračica, a 13. specijalni član biće Mateo Bruks. Kapiten naše reprezentacije Jelena Bruks (devojačko Milovanović), porodila se pre samo tri meseca, ali nijednog trenutka nije imala dilemu da li će predvoditi ekipu na šampionatu. Štaviše, saigračicama je dovela i bebu, koja je u ekipi napravila sjajnu atmosferu.

- Ne mogu rečima da zahvalim KSS, koji mi je izašao u susret i dozvolio da tokom priprema suprug i sin budu uz mene - priča Jelena za "Novosti". - Ne znam da li bih mogla fizički da se odvojim od bebe, tako da su mi stvarno omogućili veliku stvar. Sve devojke u timu su mu kao tetke. Otkad se rodio navikao je na punu kuću, prilagodljiv je, veseo... One ga nosaju, ja odmorim malo glavu i stvarno svima bude super. Mislim da je baš dobro uticao na kompletan tim.

Kada je prošle godine zatrudnela, odmah je preračunala da je povratak pred EP sasvim realan.

- Baš je došlo u pravom trenutku. Od starta sam znala da ću biti tu za šampionat. Trudila sam se tokom trudnoće da ostanem u formi u nekoj meri i mislim da mi je to mnogo pomoglo. Moj bebac sad ima tri meseca, a ja radim sa ekipom normalno. Žensko telo je definitivno spremno na sve. Ali to ne znaš dok ne doživiš.

PRITISAKPRVU utakmicu naš tim igra sutra od 20.30 u Zrenjaninu protiv Belorusije. Grupna faza se igra i u Nišu i Rigi, dok je završnica u beogradskoj "Štark areni".
- Toliko godina smo želeli da organizujemo EP kod nas i napokon se i to desilo. Vreme je brzo prošlo, uzbuđenje raste sve više. Znamo šta nas čeka, postoji i određena doza pritiska jer igramo pred domaćim navijačima. Verujem da ćemo imati njihovu podršku i da će nam biti vetar u leđa da se pokažemo u najboljem svetlu.

Prvi koraci posle porođaja nisu bili nimalo laki.

- Posle dve nedelje sam krenula da radim pomalo, i u tom trenutku mi se vrtelo po mislima: "Bože, da li sam ja zaboravila da trčim". Onda se pitam da li jesam, da li nisam... Međutim, iz minuta u minut, metar po metar, sve je bilo bolje. Probijala sam granice, preskakala prepreke, preko noći se stanje menjalo. Bude teško pet-šest dana, pa ustanem i shvatim da sam se popela jedan stepenik gore i budem srećna. Da kucnem u drvo, iz dana u dan je sve lakše.

Jelena je bila veoma značajna karika u timu koji je osvojio zlato na EP 2015. i bronzu 2016. na Olimpijskim igrama. Sada ima 30 godina i svesna je da neće još dugo biti deo nacionalnog tima.


- Žao mi je da kažem, ali mislim da je vreme da se odradi još koja godina i onda da se zastava preda mlađim generacijama. Stvarno bih volela da mi starije do kraja odradimo naš posao na najbolji mogući način. Da li će to biti medalja ili šesto mesto, koje vodi u kvalifikacije za OI... Smatram da će i jedno i drugo biti izuzetan uspeh. Znamo šta nas čeka i sve devojke su spremne za ovaj izazov - tvrdi kapiten Jelena Bruks.

IGRAĆE ZA SRBIJU
NEDAVNO je Jelena okačila fotografiju na kojoj Mateo ima portiklu na kojoj piše: "Igraću za Srbiju kad porastem". Pitali smo je da li se i tata Dejvid, koji je američki košarkaš, slaže sa takvom odlukom:

- Pretpostavljamo da će zbog naše profesije već sa dve godine da dribla loptu, trči... To mi je kupio drugar i stvarno sam morala da ga slikam. Još je rano, ali eto moja odluka je poznata, a videćemo na koju će stranu da vuče Dejvid.

Komentari (1)