TUŽAN dan, otišao je jedan od velikana naše košarke. Poruka Vlada Divca, takođe velikana igre pod obručima, na vest o smrti Žarka Varajića. Legendarni Varaja, koji je preminuo u 67. godini, obeležio je jednu epohu jugoslovenske košarke.

Kao kapiten Bosne osvojio je 1979. titulu u Kupu šampiona, što do tada nije pošlo za rukom nijednom klubu iz SFRJ. Ono što je uradio u finalnoj utakmici protiv Varezea u Grenoblu (96:93), do današnjeg dana nije pošlo za rukom nijednom košarkašu. I 40 godina kasnije, njegov rekord od 45 poena u meču za titulu ostao je nedodirljiv.

- Željko Obradović mi je rekao: "Svaki put u onim biltenima na fajnal-foru Evrolige ti si glavni sa 45 koševa. Ali, nije više 45. Sad su ti dodali, sad je 47". Verovatno su uračunali trojke. Kuriozitet je da sam povećao rekord za dva poena nekoliko decenija po završetku utakmice. Kinđe Delibašić i ja u Grenoblu dali smo 75 koševa, ostatak ekipe 21 za nezaboravnih 96:93 nad Varezeom - prisećao se Varajić istorijske utakmice u jednom od intervjua.

Kao trostruki uzastopni osvajač, Vareze je toliko bio siguran u svoju pobedu da nije poneo prelazni pehar u Grenobl.

- To je onaj ušati, sa velikim drškama. Bio je ogroman i Italijani su smatrali kako nema potrebe da se muče na putu sa njim. To je organizator saznao na dan utakmice, pa su brzo u jednoj prodavnici u Grenoblu nabavili neki koji može onako da posluži. Bio je nekakav plehani. Pošto sam bio kapiten, prvi sam ga podigao i on se raspao. Naknadno su poslali pehar u Sarajevo, Bosna je napravila repliku, koja je sad u klupskom muzeju - govorio je čovek koji je pocepao mrežice u Grenoblu i aroganciju velikog Varezea.
OPROŠTAJ U PETAKKOMEMORACIJA povodom smrti Žarka Varajića biće održana u petak, 28. juna, u 12.00 u Skupštini grada Beograda, a sahrana je istog dana u 14.00 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Bio je kapiten te čuvene generacije Bosne (Mirza Delibašić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Ante Đogić, Predrag Benaček, Svetislav Pešić), koja je osvojila i tri titule državnog prvaka. Pamtiće se skandiranje publike u "Skenderiji" svojim ljubimcima: "Kinđe i Varaja, pobeda do kraja". Ili, kada je gostovao Partizan: "Svaka čast Kića, svaka čast Praja, ali od vas su bolji Kinđe i Varaja".

Sa reprezentacijom je osvojio srebro na OI 1976. u Montrealu, zlato na EP u Liježu 1977, bronzu na EP u Torinu 1979.

- Rastanak sa Žarkom Varajićem je veliki gubitak za našu državu, narod i košarku. Napustio nas je veliki čovek, sportista i radnik. Ono što daje utehu u ovim teškim trenucima jeste istina da legende ne umiru nikad - oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom odlaska našeg velikana.