VANjA MARINKOVIĆ ZA NOVOSTI: Prija srpski Sakramento

Đorđe MATIĆ

22. 06. 2019. u 21:30

ВАЊА МАРИНКОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Прија српски Сакраменто
Lep je osećaj čuti svoje ime, a posebno mi je drago zbog kluba koji se odlučio za mene, kaže Vanja Marinković

VLADE Divac i Predrag Stojaković, sadašnji generalni menadžer i pomoćnik generalnog menadžera Kingsa, u igračkoj odori su proslavili tim Sakramenta van granica Kalifornije, pa i SAD.

Njihovim putem krenuli su Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica, koji zajedničkim snagama, sa mladim saigračima, pokušavaju da "kraljeve" približe NBA tronu. U novom pokušaju, sledeće sezone, pomoći će im još jedan Srbin, Igor Kokoškov, koji je nedavno imenovan sa asistenta glavnog trenera Luka Voltona, dok bi "kraljevska košarkaška garda" u nekom trenutku mogla da bude jača za još jednog našeg igrača - Vanju Marinkovića.

Za to koliko Kingsi polažu nade u beka Partizana, ne treba slikovitiji prikaz od reči Marka Tejtuma, zamenika komesara NBA Adama Silvera, koji je iščitavao pikove druge runde: sa 60. pozicije NBA drafta 2019. Sakramento Kings bira Vanju Marinkovića, iz Beograda, Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: LETEĆA PLANINA: Senzacionalni Zajon Vilijamson nova NBA zvezda

OSETIO MOĆ NBA NIJE Vanja zbog obaveza u Partizanu mogao duže da boravi u SAD od dva dana. Ipak, i to je bilo dovoljno da iznutra upozna najjaču ligu na svetu... - Bio je vrlo kratak, naporan put. Sve se brzo izdešavalo. Ali vredelo je. Sasvim sam imao dovoljno vremena da shvatim zašto je NBA najjača liga na svetu, da vidim kako sve funkcionise na zdravim osnovama. I to besprekorno. Osetio sam malo i taj "šou", haos i uzbuđenje oko drafta... Sviđa mi se.

- Veoma lep osećaj. Srećan sam i zadovoljan što sam video i čuo svoje ime na draftu - rekao je Vanja, za "Novosti", dok se spremao da za kratko vreme opet preleti Atlantik, gde će od 20. juna (po američkom vremenu) biti punopravni nastavljač "srpske kraljevske loze" u Sakramentu, zbog koje je godinama košarkaška Srbija jutra dočekivala budna i koja se sada, zbog naše druge generacije kraljeva, Bogdana i Nemanje, opet sprema da noćima ne spava. - Uz činjenicu da sam izabran na draftu, naravno da mi je posebno drago što su baš Kingsi "iščitali" moje ime. Potrudiću se da nastavim tradiciju i postanem stanovnik Sakramenta.

Naravno, Marinković je svestan da je polaganje prava Kingsa na njega, samo jedan, ali važan korak do ostvarenja dečačkog sna - NBA lige. Ali, kao do sada u karijeri, ni u momentu kada su se vrata najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja na planeti odrškrinula ne dozvoljava da ga savlada nestrpljenje.

- Idemo korak po korak. Čekam poziv iz Sakramenta da vidimo koji su planovi. Tu je i reprezentacija, pa klupska dešavanja. Biće zanimljivo leto... - smireno dodaje Vanja.

Izbor na draftu ujedno je i veliko priznanje ne samo za ono što je Marinković učinio ove sezone, već i prethodnih.

PROČITAJTE JOŠ: Divac: Biće Vanja NBA igrač

- Smatram da jeste. Međutim, uvek treba da gledate unapred. Spreman sam za nove izazove, to je sigurno.

KINGSI VOLE NAŠE ASOVE

ZANIMLjIVO da je Marinković tek treći srpski igrač koga je draftovao tim iz Sakramenta. Pre njega Kingsi su to učinili 1995. (Dejan Bodiroga, 51. pik, druga runda) i 1998. (Predrag Stojaković, 14. pik, prva runda). Vlade Divac je stigao u Sakramento kao slobodan igrač (1998), Bogdan Bogdanović kao ruki, ali tek posle razmene prava Feniksa i Kingsa, dok je Nemanja Bjelica prve tri NBA sezone nosio dres Minesote. Kingsi polažu NBA prava na Luku Mitrovića, koja su preuzeli u razmeni za Filadelfijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije