PRETHODNA sezona (2017-2018) za Kavaja Lenarda bila je za zaborav. U dresu San Antonija je odigrao samo devet utakmica, dugo se mučio s povredom, a onda kada su doktori odlučili da može da se vrati na teren, on je tražio drugo mišljenje. Sve je mirisalo da će napustiti matični klub, u kome je bio od 2011, kada je počeo profesionalnu karijeru.


Usledio je trejd u Toronto, koji je bio šokantna letnja vest. U tom trenutku nije mogao da zamisli da će se nešto manje od godinu dana kasnije radovati sa Reptorsima šampionskoj tituli, drugoj u njegovoj kolekciji, kao i zvanju MVP.


PROČITAJTE JOŠ: REPTORSI ŠAMPIONI: Toronto u finalu NBA lige bolji od Golden Stejta

LAURI: ŽELIM DA KAVAJ OSTANE O mogućem odlasku Lenarda, novinari su tražili mišljenje i Kajla Laurija. - Nikada nisam bio taj tip koji je nekome nešto nametao. Kavaj će doneti odluku, i ja ću ga podržati kakva god da ona bude. Naravno, želeo bih da i dalje budemo saigrači, ali on zna šta je najbolje za njega i njegovu porodicu. Na kraju krajeva, jeste mi pomogao da dođem do onoga što sam želeo.


- Mnogi su sumnjali u mene. Mislili su da ili lažiram povredu ili da ne želim da igram za tim - prisetio se teških trenutaka Lenard. - Bio sam razočaran. Ja volim košarku, teško mi je bilo da ne igram. Znao sam da moram sebe da učinim srećnim, da to niko drugi ne može da uradi. Uvek sam verovao u sebe. Nije me zanimalo šta mediji kažu o meni, ja ne pokušavam da stvaram naslove, već da odigram najbolje što mogu. Ovde u Torontu su razumeli kako se osećam.


Kada je Lenard krenuo put Kanade, u suprotnom smeru je otišao Demar Derozan. Kavaj je otkrio šta je uradio kada je saznao koja je njegova sledeća destinacija.


- Dan posle trejda poslao sam poruku Kajlu Lauriju. Napisao sam mu: "Hajde da uradimo nešto posebno. Znam da ti najbolji prijatelj otišao, znam da si ljut, ali hajde da ovaj tim bude dobar." Evo, sada smo ovde. Bez obzira na to koji dres nosim, želeo sam samo da igram košarku. Znao sam da sam došao u talentovan tim.

Za MVP finala proglašen je drugi put, jer je do istog priznanja stigao i 2014. godine, kada je bio prvak sa Sparsima.


- Nisam ušao u sve ovo s namerom da osvojim MVP nagradu. Svi su doprineli ovom uspehu. Završio sam sa trofejom, ali svi su ga zaslužili.


Uspeo je sa saigračima da sruši veliki Golden Stejt i tako ga spreči da se i treći put zaredom popne na NBA tron. Reptorsi su dali nagoveštaj da je možda šampionska era Voriorsa završena.

Kavaj je imao potpisan jednogodišnji ugovor, tako da ne zna i dalje da li će naredne sezone braniti titulu.


- Još nisam razmišljao o tome. Sada želim da uživam sa saigračima i trenerima - rekao je Lenard, a onda u šaljivom tonu dodao:


- Više me ne žele ovde. Dobili su šta su hteli.