NIKOLA Jokić, košarkaš Denvera i najbolji centar NBA lige, najlepše se oseća u svom rodnom Somboru, na zapadu Bačke, a njegovi sugrađani su u subotu mogli uživo da ga vide ispod obruča. Na terenu Sportskog centra "Jame", pored OŠ "Dositej Obradović", koju je on pohađao, bilo je pet ekipa, a među igračima bila je i zvezda najjačeg košarkaškog prvenstva.

Sombor i Somborci su ponosni na ovog talentovanog i uspešnog košarkaša, i svi ga vole i hvale.

PROČITAJTE JOŠ: Jokić zaigrao basket u Somboru

HOBI JAHANjE JOKIĆ svoje slobodno vreme provodi i na porodičnoj ergeli. Čim mu se ukaže prilika, on uživa jašući konja, i u vožnji jednoprega na obližnjem hipodromu, pored buvljaka i autobuske stanice. O ergeli brine njegov otac Branislav, koji nam je kratko rekao da ne zna gde sve ide Nikola, jer je došao kući da se odmori i druži sa prijateljima.

- Uh, kako igra naš Joka, svaka mu čast, pratio sam ga i na TV ekranu, ali uživo je daleko lepše. Sombor i Srbija su ponosni na njega, pogotovo što je odlučio da igra za reprezentaciju Srbije - kaže 18-godišnji Marko iz gradskog naselja Selenča, koji je imao priliku, i kako kaže, čast da uživa gledajući kako Joka elegantno ubacuje loptu u koš.

Marko nam priča da su on i njegov drug Dejan za nekoliko dana naučili mnogo toga od Nikole Jokića i o finesama u košarci.

- Jeste da je u ovom sportu važna visina, ali ako nemaš "kliker" da osetiš kad treba da ubaciš protivniku loptu u koš, sve ti je badava - ozbiljno kazuje ovaj momak, pun prelepih utisaka o druženju sa slavnim košarkašem.

Penzioner Luka iz zgrade u blizini igrališta kaže da je imao priliku, sedeći na kupi, da gleda mlade kako lepo igraju košarku.

PROČITAJTE JOŠ: JOKIĆEVA ODLUKA ODJEKNULA U JAVNOSTI: Srbija sada ima veće šanse da dođe do pobedničkog postolja na SP

- Za to je najzaslužniji naša momčina Nikola Jokić. Vidite sada kako svi znaju za Sombor i Srbiju, svi ga hvale. Da nema uspeha, niko ga ne bi ni pominjao, niti bi se daleko u svetu toliko pominjao Sombor - ponosno će čio starina Luka, koji se nekada u mladosti bavio fudbalom.

Jokićevi drugovi su istakli da mu ne prija velika gužva.

- Odigrali su komšijski basket, bez velike pompe, slikanja, najava i marketinga. Nikola je samo potvrdio da je običan momak iz Sombora, iako je jedna od najvećih NBA zvezda. Vi novinari volite da zavirite baš u intimu, razumem vas, ali, eto vidite da on od toga beži, jer nije takav tip - kategoričan je njegov blizak prijatelj, ne želeći da mu se pominje ime.

Nikola je nedavno dobio svoj mural. Na jedinstven način mu se odužila OŠ "Dositej Obradović", u kojoj je ovaj srpski reprezentativac započeo i završio osmogodišnje obrazovanje. Ovde je i počeo sa pronicanjem u tajne košarkaške igre, pa je na zidu škole oslikan njegov lik.