PARTIZAN je protiv Zadra pobedonosno zakoračio u novu godinu, sa novim-starim centrom Đorđem Gagićem, ali i delimično starim navikama. Iz već po ko zna koji put repriziranog finiša meča ove sezone, ipak je izašao nasmejanog lica koje je delovalo zabrinuto u poslednjim minutima dok je rival ubrzano topio maksimalan zaostatak od 22 poena.

- Uvuče se strah kada dozvolite da od dobijenog meča "spadnete" na samo šest poena prednosti - naglašava Novica Veličković. - Ali, važno je da nismo pali. Treniramo dobro, ozbiljno, dugo nisam ovako radio i trudim se da ne zaostajem ni za kim na treningu. Treba sa novim trenerom da nađemo način da dolazimo do pobeda, za to je neophodno vreme i zbog toga je ovaj trijumf veoma bitan.

Iskusni košarkaš ističe koji segmenti meča treba da budu smernica mladom timu.

Pročitajte još: VAŽAN TRIJUMF CRNO-BELIH: Partizan se kockao sa Zadrom i na kraju slavio

- Slomili smo Zadar energijom u prvoj četvrtini nastavka koja je možda i najbolja treća četvrtina od početka sezone. Ona treba da bude naš model kako da igramo, a ne kao u poslednjih par minuta prvog poluvremena i na samom kraju kad smo dozvolili mnogo lakih poena protivnika.

Trijumfom nad Zadranima, crno-beli su strgli s leđa teret koji se prethodnih nedelja uvećavao sa porazima. Međutim, kapiten upozorava da u nastavku jadranske plovidbe neće biti ništa lakše.

- Prosto je tako. Toliko smo toga u ABA ligi i Evrokupu uprskali ove godine, pa moramo da nastavimo da "kidamo" u svakom meču kao da nam je poslednji. Utakmica sa Zadranima je bila dobra, osetila se pozitivna energija, ali sada treba da vratimo ljude u dvoranu borbom i požrtvovanošću. Više puta sam napomenuo "možeš da nemaš talenat, ali borba i energija ne smeju da izostanu".

Ako je nešto dobro u eliminaciji iz Evrokupa, onda je to što će biti više vremena za treninge između dva iskušenja u regionu.

Pročitajte još: LUDNICA NA TRIBINAMA PIONIRA: Žestoke prozivke među navijačima Partizana

- Do duela sa Igokeom imamo deset dana. Svaka utakmica do kraja mora da bude "pogibija" do poslednjeg atoma snage, jer više nemamo pravo na popravni, a mislim da smo sposobni mnogo toga da uradimo. Bili smo pribijeni uza zid, imali seriju poraza, trpeli veliki pritisak, ali znamo da nađemo način za pobede - zaključio je Veličković.

PRITISAK

NOVICA se osvrnuo na pritisak koju mladi igrači imaju, pogotovo preko društvenih mreža.

- Ranije nije bilo "Fejsbuka", "Instagrama" i takvih stvari. Nisam nikad čitao komentare. Ne mogu, niti želim da utičem na njihov život van terena, niti mogu bilo šta da im zabranim, već pokušavam da ih rasteretim. Razmišljajući "ako pogledaju mene, možda će i oni krenuti", trudim se da im pojasnim da kada stanu na parket treba da budu fokusirani samo na košarku, jer im je ona u tom trenutku, uslovno rečeno, život.


SPAS U TRENINGU

UZ pobedu, Partizan je dobio i povratnika Gagića, koji se brzo snašao u novoj-staroj sredini i pokazao da je uz Novicu spreman da iznese ne samo košarkaški nego i pishološki teret.

- Znači nam igrač u rotaciji na centarskoj poziciji. Jako je teško kada nemate dugu klupu, pa neko uđe u problem s penalima, ili povredama. U timu je mnogo talentovanih, ali neiskusnih igrača. Mi stariji smo ti koji treba da im olakšamo posao. Nije lako ni treneru Čanku ni ostalima jer nema mnogo vremenskog prostora za uhodavanje. Zato moramo da treniramo žestoko.