Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović je zadovoljan dosadašnjim tokom sezone, osvajanjem kupa i 16 pobeda ostvarenih u Evroligi.

- Ovo je veoma specifična sezona, s obzirom na novi sistem takmičenja u Evroligi, sa 30 utakmica. Što znači da smo sa mečom u Vršcu već igrali 70 duela, bez prijateljskih. Što, morate da priznate, predstavlja veliko opterećenje. Za nas je to novo iskustvo. Prošli smo razna iskušenja, a naročito je bilo veliko da nam svi igrači budu zdravi. Ali i to smo izdržali. Očekujem da se Jović, Dženkins i Lazić ubrzo vrate kako bismo prvenstvo završili kvalitetno. Naše ambicije su da osvojimo i prvenstvo Srbije koje za neke, kako pričaju, nije važno. Ili nije važno kada ga osvoji Crvena zvezda. Ali, za nas je uvek važno da budemo prvaci svoje zemlje. Da objedinimo sve trofeje i napravimo veliku žurka na radost svih zvezdaše – rekao je Čović za "Sport netvork", a prenosi „Sportski žurnal“.

Naglasio je da će uslediti analize kako bi se napravila projekcija za sledeću sezonu.

– Iskustvo je veliko, a pogotovo u situaciji kada će formati svih takmičenja biti isti. Odnosno, Evroliga će da broji 16 klubova, videćemo da li će ABA biti sa 12 ili 14, a analiziram kako će se na sve to odraziti ti FIBA prozori. Ne samo na klubove, nego i reprezentacije. Očigledno je da FIBA nema dovoljno snage ni energija, a čini mi se ni vizije. NBA je već odbila prozore i njihovi igrači neće učestvovati u kvalifikacijama. Nagađam kakvi će sve pristupi biti, s obzirom da će tu biti dosta ograničenja, ne samo za igrače, već i trenere koji imaju obaveze prema nacionalnim selekcijama. Naš stav je da prioritet budu reprezentativne selekcije, ali da li ćemo to do kraja uspeti da ispoštujemo, to ćemo videti, kada budemo videli kalendare.

Osvrnuo se na veliki broj mečeva koji su crveno-beli igrali.

– NBA je na 80, 85 mečeva. Mi ćemo doći do toga. Tu je i organizacija putovanja na koje se troši jako puno vremena. Zatim iskustvo po pitanju broja igrača koji bismo trebali da imamo u sastavu. Videćemo i kakva će biti naša domaća liga. Mislim da u Srbiji nećemo napraviti grešku koja je napravljena u Hrvatskoj i Sloveniji, a to je inaćenje i pravljenje paralelnih liga. Ali, to je njihov problem. U svakom slučaju, dosta smo naučili u ovoj sezoni i to ćemo koristiti.

Kada je u pitanju sezona koja sledi prvi čovek kluba želi ABA ligu, ali i nastavak angažovanja za dobijanje A licence Evrolige.

– Videćemo i kakve transformacije će biti u Evroligi. Ne očekujem ih u narednoj sezoni, ali za kasnije, da. Značaj faktor kako formiramo ekipu je i fajnal for u Beogradu. Bio bih neiskren kada bih rekao da nemamo ambiciju da dođemo do fajnal fora u našem glavnom gradu. Za to su potrebne i neke druge aktivnosti kako bi se jedan takav plan složio. Crvena zvezda je uz veliku pomoć grada Beograda i Vlade Srbije, ali i zahvaljujući svega urađenog na terenu, postala značajan partner Evrolige. Dodeljivanje fajnal fora doživljavamo kao nešto što smo svi mi zajedno uspeli da uradimo. To je sjajan događaj za naš grad i državu - zaključio je Čović.


EKIPA ZAVISI OD FINANSIJA
Već je među navijačima počela priča oko pojačanja i ekipe koja će igrati sledeću sezonu.
- Sada je rano, ali možemo da pričamo o glabalnoj strategiji. Zbog kontinuiteta ćemo sačuvati jezgro tima, isto važi i za stručni štab, takva su razmišljanja. A, tim ćemo praviti u skladu sa željama i realnim mogućnostima. Želja nam je F4 Evrolige i ABA liga, a za sve to su potrebni uslovi koji zavise od finansija. Zvezda nije privatni klub, već daje doprinos Beogradu i Srbiji. Kada pogledamo ovu sezonu, mi smo jedini klub koji je do aprila ostao u Evropi. Sticajem okolnosti i malo više sile nismo otišli u plej-of. Nemamo 100 odsto obezbeđen budžet, a finansije su bitan faktor. U zavisnosti od toga koliki budžet obezbedimo takav ćemo imati i tim.Ali, kao i uvek, Crvena zvezda sve poslove radi javno i sve ćemo objaviti. Čim se završi sezona imaćemo Skupštinu, napravićemo presek i izneti plan za narednu godinu.


SVI ZA B ABA LIGU
Pojavile su spekulacije da bi zbog kalendara takmičenja ABA liga mogla da vrati fajnal-for.
- Kao potpredsednik, a od 1. jula Zvezda daje predsedniak ABA lige, upoznat sam sa tim i sigurno se nećemo vraćati na romantična vremena iz perioda Sidra, a to je pravljenje fajnal-fora. Osstavićemo plej-of i gledati da uklopimo kalendar, videćemo hoće li to biti sa 12 ili 14 klubova, a to ne zavisi od nas, već od svih klubova. Srbija ima tu čistu situaciju. Ono što treba da bude velika ambicija svih nas, kroz koju bi još dodatno jačali naše centre, poput Čačka, Vršca, Subotice, da ne nabrajam dalje, to je pravljene B ABA lige. To je perspektiva i svi zajedno treba to da uradimo. Mi imao već rađene projekte u okviru kancelarije ABA lige, pa ćemo videti. Mislim da će se sve znati do kraja juna.