NBA zabranjuje igračima da učestvuju u kvalifikacijama za SP: Svetska košarka u velikom problemu

Đ. Matić

03. 05. 2017. u 18:47

Ukoliko FIBA dozvoli ovakav scenario, moguće je da i Evroliga povuče sličan potez. To znači da Srbija ne bi mogla da računa na Bjelicu, Jokića, Marjanovića, Teodosića...

НБА забрањује играчима да учествују у квалификацијама за СП: Светска кошарка у великом проблему

Nemanja Bjelica i Francuz Boris Dijao Foto N. Paraušić

ODLUKA NBA lige da ne pusti svoje igrače, bez obzira na to koje su nacionalnosti, da igraju kvalifikacije za Svetski kup 2019. godine, uticala je na "USA basketbol", upravljačko telo koje reprezentuje SAD u FIBA, odnosno muški i ženski košarkaški tim u Olimpijskom komitetu SAD, da pozove igrače iz NBA razvojne lige.

- Uzbuđeni smo što ćemo sa NBA razvojnom ligom napraviti konkurentne timove za kvalifikacione utakmice - saopštio je pismenim putem izvršni direktor "USA basketbol" DŽim Tuli.

Ipak, pitanje je da li će moći i njih da pozovu, s obzirom na to da će dobar deo njih imati ugovore s nekim od 30 NBA klubova, pa će morati da se oslone na igrače koji igraju van SAD. Prema pisanju ESPN, gotovo je izvesno da ni trener San Antonija Greg Popović, koji je izabran za naslednika Majka Križevskog na klupi SAD, neće odrađivati selektorski posao tokom kvalifikacija, već će ga, prema svemu sudeći, zameniti neko od kolega koje imaju inostrani angažman.

Ukoliko se ostvari ovakav scenario, Amerikanci će lako "preboleti" ove izostanke, ali pitanje je kako će uraditi ostale nacionalne selekcije. Naime, ove sezone je u NBA igralo više od 100 stranaca iz 40 zemalja koje, evidentno, neće na njih moći da računaju tokom kvalifikacija.

Primera radi, selektor Srbije Aleksandar Đorđević (ukoliko mu bude produžen mandat posle Evrobasketa 2017) neće moći da računa na najmanje trojicu naših igrača sa ugovornim obavezama u NBA, Nikolu Jokića, Nemanju Bjelicu i Bobana Marjanovića, uz mogućnost da lista bude duža ako se još neko od naših igrača koji su na meti tamošnjih klubova, kao što su Bogdan Bogdanović, Miloš Teoodosić, Miroslav Raduljica, Rade Zagorac..., posle leta presele preko Okeana.

Ipak, to ne bi bila jedina opasnost za kvalitet kvalifikacija. Jer, ukoliko se FIBA, koja je retko kad imala rvnopravan odnos sa NBA i koja više brine o odnosnima sa NKAA, savije pod ovakvim "pritiskom", pitanje da li će uslediti domino efekat, odnosno da li će Evroliga, koja nije pod jurisdikcijom "svetske kuće košarke", već u otvorenom ratu, povući sličan potez i savetovati "svojih" 40 klubova (16 u Evroligi i 24 u Evrokupu) da slede smernice kolega iz NBA.

Ako bi se to desilo, gledaoci, zbog kojih se košarka uostalom i igra, tokom kvalifikacija na delu, gledali bi "drugorazredne" timove umesto najboljih nacionalnih selekcija, što bi bio poraz ideja koje zastupa FIBA.

IZ KINE U TOKIO
SVETSKI kup u Kini održava se od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine i biće kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre, koje su na programu godinu kasnije u Tokiju.
Kvalifikacioni "prozori" su u planu u novembru 2017, februaru, junu, septembru i novembru 2018, kao i februaru 2019.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije