Srbija u najlakšoj grupi: Orlovi idu u Istanbul

V.PRERADOVIĆ

22. 11. 2016. u 16:30

Košarkaši Srbije igraće u grupi D na Evrobasketu 2017, sa Turskom, Rusijom, Letonijom, Velikom Britanijom i Belgijom, odlučeno je žrebom u Istanbulu

Србија у најлакшој групи: Орлови иду у Истанбул

Naši košarkaši posle osvajanja srebrne medalje na OI u Riju

KOLO sreće se okreće. Za razliku od prethodnog Evrobasketa 2015, na kojem su se košarkaši Srbije u grupnoj fazi sreli s najtežim rivalima, na Šampionatu 2017. igraće u najlakšoj konkurenciji.

Na ceremoniji žreba u Istanbulu, legendarni rumunski igrač Georgi Murešan poslao je naš nacionalni tim u D grupu, sa domaćinom Turskom, Rusijom, Letonijom, Belgijom i Velikom Britanijom. Osim polazne pretpostavke da su "orlovi" kao svetski i olimpijski vicešampioni favoriti za prvo mesto, neće imati selidbu posle grupne faze, jer se završnica Evrobasketa 2017. (31. avgust - 17. septembar) igra takođe u Istanbulu.

Četiri najbolje reprezentacije iz svake grupe obezbediće plasman u eliminacionu fazu, koja počinje duelima osmine finala. U prvoj nokaut utakmici "orlove" čeka protivnik iz C grupe, verovatno najjače, u kojoj su Španija, Hrvatska, Češka, Crna Gora, Rumunija i Mađarska. Uzimajući u obzir njihov i naš rejting, prilično je izgledno da će Srbija na putu ka četvrtfinalu morati da preskoči Češku ili Crnu Goru.

Centar našeg nacionalnog tima Miroslav Raduljica smatra da je rano za komentar protivnika, s obzirom na to da šampionat počinje tek za devet meseci.

- Nema slabih rivala na Evropskom prvenstvu. Najvažnije je da svi budemo zdravi, a zna se koji je prvi cilj na svakom takmičenju - da prođemo u eliminacionu fazu, pa posle korak po korak... Dobro je što nećemo morati da se premeštamo iz jedne zemlje u drugu - rekao je Raduljica za "Novosti".

Sasvim je jasno i koji je krajnji cilj svetskog i olimpijskog vicešampiona na Evropskom prvenstvu 2017. godine - popeti se na najviši stepenik pobedničkog postolja, prvi put na velikom takmičenju pod zastavom Srbije. Istanbul je možda i najprikladnija destinacija za uspon naše košarke na sam vrh, s obzirom na to da je poslednja evropska kruna osvojena upravo na Bosforu, sada već davne 2001. sa reprezentacijom koja je nosila ime SR Jugoslavije.

GRUPA A

Helsinki

1. Poljska

2. Grčka

3. Francuska

4. Finska

5. Island

6. Slovenija

GRUPA B

Tel Aviv

1. Ukrajina

2. Izrael

3. Litvanija

4. Gruzija

5. Italija

6. Nemačka

GRUPA C

Kluž

1. Hrvatska

2. Češka

3. Španija

4. Crna Gora

5. Rumunija

6. Mađarska

GRUPA D

Istanbul

1. V. Britanija

2. Rusija

3. SRBIJA

4. Letonija

5. Turska

6. Belgija


RASPORED

1. SEPTEMBAR

Srbija - Letonija

2. SEPTEMBAR

Rusija - Srbija

4. SEPTEMBAR

Srbija - Turska

5. SEPTEMBAR

V. Britanija - Srbija

7. SEPTEMBAR

Belgija - SrbijaPratite nas i putem iOS i android aplikacije