RAT Evrolige i FIBA ušao je u najkritičniju fazu. Pretnju Svetske kuće košarke preko svoje "ćerke", FIBA Evropa, u vidu dopisa čelnicima 14 nacionalnih federacija da će suspendovati njihove reprezentacije sa Evrobasketa 2017, ukoliko klubovi ostanu pri stavu da igraju Evrokup, prvi čovek Evrolige, Đordi Bertomeu, nazvao je brutalnom.

- Ovo je pokušaj "ubistva" klubova. Nije pravi potez, nego dokaz frustracije. Kako FIBA, koja se poziva na sportske rezultate i uspehe, može Španiji i Litvaniji da kaže da su izbačeni sa Igara, a na terenu su izborili učešće u Riju - izjavio je u razgovoru za italijanske medije prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu.

Prema nezvaničnim najavama, FIBA je već spremila "rezervni položaj" za kvalifikacione turnire, ukoliko košarkaški savezi Srbije i Italije ne uspeju da "prevedu" timove u Ligu šampiona.

- Bauman, generalni sekretar FIBA, je naravno poslao već pismo Nemačkoj i Finskoj sa željom da se raspita mogu li da prezumu organizaciju turnira. Organizovati taj turnir za četiri dana? Kakav bi imali onda kredibilitet? Da sam ja Đani Petruči (predsednik KS Italije), rekao bih da je turnir u Torinu nedodirljiv, projekat je prezentovan, ugovor potpisan. Ako mi oduzmeš, idemo na sud.

Košarkaški savez Italije kao član FIBA mora da poštuje pravila svetske organizacije. Ali...

- Niko nije iznad pravila, pa ni FIBA. Ako greše, onda će ih sud naterati da shvate. Nije na meni da govorim šta bi KS Italije trebalo da uradi, žao mi je što su nacionalni savezi ispali nevine žrtve u sukobu u kojem ne učestvuju.

Bertomeu je dodao da je Evroliga dva puta pismeno predlagala zajednički sastanak sa FIBA, ali nije bilo odgovora druge strane. Nema dilemu ko će na kraju pobediti:

- Ubeđen sam da će teren reći da smo mi u pravu. Ko će pobediti u sukobu Evroliga - FIBA? Mi, naravno!

ZASEDANjE U LONDONU

PREDSTAVNICI klubova učesnika će na sastanku Evrolige 29. aprila u Londonu razgovarati o dešavanjima povodom najava FIBA da će suspendovati pojedine federacije. Tada bi trebalo da svih 11 klubova koji imaju desetogodišnji ugovor zauzmu zajednički stav u odgovoru prema FIBA, čije ponašanje nije u skladu sa zakonodavstvom EU, pišu pojedini ruski mediji.