BIĆEMO još snažniji u borbi sa protivnicima, koji nisu samo na terenu. Rečenica selektora Aleksandra Đorđevića na konferenciji za medije, kojoj je prisustvovao i predsednik KSS Dragan Đilas, najavila je priču o lošem položaju srpske košarke u međunarodnim relacijama i sudijskim odlukama na našu štetu tokom Evrobasketa, ali i informaciju da će na adresu FIBA biti poslat video-izveštaj sa primedbama na suđenje.

- Još u prvoj utakmici namerno sam dobio tehničku grešku, video sam šta nam se sprema. Ne vole da nas vide u mečevima za medalje i finalima, jer šta imaju od male Srbije u finansijskom i marketinškom smislu. Osim što imamo sportski kvalitet, ne vredimo mnogo na tržištu, na kojem se sve vrti oko velikog novca - rekao je Đorđević, uz detalj da je posle meča osmine finala sa Finskom u prolazu dobacio generalnom sekretaru KS Francuske Goranu Radonjiću: "Hoćete da nas izbacite, ne odgovara vam da igrate protiv nas".


Nije prvi put da čujemo Đorđevića kako kaže da nikome ne dozvoljava da nam uzme šansu, ali jeste da se nekad oseća nemoćno i razoružano. Na pitanje šta misli o tome što nam je jedan arbitar četiri puta sudio kao glavni odgovara suzdržano, ali potom dodaje detalj iz polufinala...


- Moj prijatelj, čvrst, odličan sudija... Ne znam kako je moguće da nam za utakmicu sa Litvanijom delegiraju Španca i Letonca, a zna se da je Španija dan ranije ušla u finale. To su stvari zbog kojih čovek ostane otvorenih usta, ali ujedno i još veći podstrek za budućnost.


Na konstataciju da se bivši predsednik FIBA Ivan Mainini izvinio zbog sudijskih odluka u polufinalu SP 2010. u Turskoj, Đorđević pominje supervizora FIBA za suđenje Alana Ričardsona.

 

PARKER TEODOSIĆU - UOPŠTE TE NE POŠTUJU SELEKTOR Đorđević otkrio je jedan detalj sa utakmice sa Francuskom za treće mesto, kojim ilustruje odnos prema našoj reprezentaciji.
- Znate šta je Toni Parker rekao Milošu Teodosiću tokom utakmice za treće mesto: "Ti igraš svake godine, a sudije te uopšte ne respektuju". To dovoljno govori koliko je teško doći do uspeha.

 

- Ne smem da kažem šta mi je rekao posle meča za treće mesto sa Francuskom. Biće još izvinjenja...


Potvrđuje da je ovo EP bilo najjače u istoriji i još jednom pohvaljuje igrače zbog toga što su "izdržali i ono što se ne može izdržati".


- Mislim da bi plasman na OI u Riju učinio da ovo četvrto mesto postane uspeh. Ima mnogo gorčine i tuge, koju bi trebalo da pretvorimo u motiv.


O blokadi San Antonija Bobanu Marjanoviću nije želeo ponovo da govori, ali jeste o tome koliko je nedostajao timu.


- Tri ekipe koje su osvojile medalje imale su NBA centre. Za nas je svaki igrač zlata vredan, pogotovo oni koji prave razliku.


Po NBA pravilima, naši NBA igrači (Marjanović, Bjelica, Jokić) mogu da se priključe pripremama samo sedam dana pre početka kvalifikacionih turnira za OI u Riju (5-11. jul).


- Moraju da dođu na te pripreme spremni. Imaće malo vremena po završetku klupskih sezona, a to je i zadatak za KSS i ljude koji se bave kalendarom takmičenja - konstatuje Đorđević, koji je u sredu otputovao u Atinu kako bi otpočeo klupski posao u Panatinaikosu.

KALINIĆ

ĐORĐEVIĆ je odgovarao i na pitanje o statusu Nikole Kalinića, kome je tokom Evrobasketa opadala minutaža i uloga u reprezentaciji.

- Kalinić nije napravio nikakvu grešku, radi se o izuzetno značajnom igraču za reprezentaciju. Imao je u proseku dva i po minuta manju minutažu nego na SP prošle godine.